Ľubomír Motyčka: Papalášizmus a fašizmus

Blog
5 /

Ironický podnadpis by mohol znieť: Naša „starenka“ prezidentka a nový problém parlamentu i Banskej Bystrice. Vysvetlím. 

Prišiel čas očkovania proti pandémii. A to minimálne v celej Európe. S tým, že najskôr dostanú vakcínu najohrozenejší. Teda starí ľudia a zdravotníci v prvej línii. A veru, ono to tak aj vyzerá. Ešte aj Babiš si k očkovaniu zobral veteránku 2. svetovej vojny. Svetom letia zábery o ľuďoch na vozíkoch, ktorých očkujú. Jednoducho veľká sláva.

Len na Slovensku je to trochu inak. Tu je vôbec všetko inak. Začali sme o deň skôr, ako sa dohodla Únia. To je asi náš dôkaz samostatného myslenia a konania.

No a keď sme už zaočkovali pána profesora Krčméryho, prišlo to, čo je naozaj. Očkovanie podľa európskych princípov – starých ľudí na vozíkoch, aspoň teda v EÚ. Nejdem rozoberať, prečo na vozíčkoch, možno aby im spred kamier neušli. Ale, to je jedno.

U nás pich – našu milú pani prezidentku a vládnych politikov, potom aj zdravotníkov. V prvom rade ma poburuje, že médiá nekomentujú, čo mala prezidentka oblečené, aké mala rúško a podobne. No a v druhom rade musím pripustiť, že naši mocní neklamú. Buď je teda naša prezidentka v prvej línii ohrozenia alebo sa cíti ako stará a nevládna. Ja by som si skôr vybral druhú alternatívu, lebo som už taký – provokatér.  Ospravedlňuje ju len to, že hlava štátu na osobnom príklade chcela starým ľuďom ukázať, aby sa nebáli očkovania.

Vyhlasujem, že som bol proti nútenému testovaniu, aj som ho sabotoval, no očkovať sa dám. Sú ľudia, ktorým verím a ktorým neverím. Vybral som si toho, komu verím. A keďže som provokatér, v mori nadávok na očkovanie sa cítim celkom dobre.

Máme tu významný deň. Taký Kotleba sa zblázni od radosti. Zasa ideme urobiť ďalší krok k fašizácii. Nakazení koronou dostanú výnimku z nakazenosti a nákazlivosti. Pôjdu do parlamentu hlasovať o ďalších ústavných zmenách, obmedzovaní našej slobody a ľudských práv. V ústrety radostnej „fašistickej“ budúcnosti?

Ale netreba si z toho robiť ťažkú hlavu. Pravica bola k fašizmu vždy tolerantná. Taký diktátor Franco v Španielsku vládol až do roku 1975. Salazar ovládal Portugalsko ešte dlhšie. A čo už len taký Pinochet v Chile. V záujme demokracie je pre pravicu dobrý aj fašizmus.

Len nech pri tom umierajú ľavicovo mysliaci ľudia. Lebo tí sú pre demokraciu nebezpeční. A čo náš Kotleba? Ešte nedávno sa v krajskom zastupiteľstve viezol na vlne nenávisti voči všetkému ľavicovému a sám sa vyhlasoval za jedinú pravicu na Slovensku.

Lenže teraz je tu problém. VÚC v Banskej Bystrici nemá vhodnú vlastnú sálu. A tak sa rokovania krajského zastupiteľstva začali organizovať v sále mestského úradu. Lenže vo VÚC je aj Kotleba. A tak sme si v meste takmer odhlasovali, že fašisti v našej sále nebudú. Rokovania sa robia teda zväčša inde. Kotleba tam síce skoro nechodí alebo len na krátky čas, hlavne že my si tam fašistu nepustíme.

Ibaže v mestskom zastupiteľstve máme aj dvoch poslancov – predstaviteľov vládnych strán, ktoré sa zjavne fašizujú a s chuťou postupne odkrajujú z našej demokracie. Ja dobre viem, že si to odôvodnia záujmami spoločnosti a bojom s pandémiou, ale k tomu sa dá dospieť aj inými spôsobmi, nie posilňovaním diktatúry. Lenže keď im sa moc tak veľmi páči.

Čo urobíme na mestskom zastupiteľstvo, keď tam príde Martin Klus z SAS a Igor Kašper zo SME RODINA, poslanci mesta i slovenského parlamentu resp. člen vládneho kabinetu. A čo ak odhlasujú v NR SR ďalšie oklieštenie ústavy? Oni tak určite urobia, veď nakazení dostali výnimku od Mikasa  Ostane tak už nielen na Kotlebovi, ale aj na nich tieň fašizmu. Vykážeme ich z mestskej sály?

Tak pozor na veľkých vládnych politikov. Sú to papaláši. Čert ber zmeny v ústave. Vyhýbať sa im treba aj preto, lebo majú výnimku. Môžu nás nakaziť. Mali by na hrdlách, ako kedysi malomocní, nosiť zvončeky. Nech o nich všetci zďaleka vieme…

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: ilustračné

Ľubomír Motyčka