Ľubomír Motyčka: Otvorený list poslancovi Ondrejovi Dostálovi, bývalému zväzákovi

Blog
13 /

Vážený súdruh Dostál, jeden z koaličných predkladateľov novely Zákona o nemorálnosti a protiprávnosti komunistického systému. Ešte v roku 1988 si bol aktívnym členom Socialistického zväzu mládeže (SZM), ktorý riadila Komunistická strana Československa.

My hoc aj bývalí komunisti by sme mali držať spolu. Prežili sme hrozne ťažké časy komunistického útlaku. Kto chcel, aj vtedy vedel o gulagoch, o stalinizme. Vedeli sme o neprávostiach komunizmu.

Ja som sa aspoň trochu, ako novinár, snažil naprávať deformácie. Ty si zasa funkcionárčil a vyjadroval svoje múdrosti v teoretickej komunistickej tlači. Nevyčítam ti to. Šlo ti o kariéru a to musím, ako bývalý súdruh, rešpektovať.

Len Ťa chcem upozorniť na jedno. Zločiny komunizmu sú minulosťou a sú v hlavách ľudí. V ich pamäti a osobnom poznaní. A v nich, ako zločin ostali roky, keď sa rodili Husákove deti, keď mali všetci prácu, keď ľudia žili rozhodne spokojnejšie ako dnes. A vážne veríš, že to ľudia akceptujú ako zločiny?

Že bola aj normalizácia a stranícke myslenie? A čo je dnes. Tvoj milý brat vo fanatizme chce bojovať proti zločinom komunizmu, ale vo svojej hlúposti nevidí zločiny kapitalizmu. Pozemková mafia, tiež súdruha Kisku, je len malý príklad pre Šeligu. A čo milionárske kšefty Tvojich vzorov?

Spomínam si, súdruh Dostál (budem Ťa tak oslovovať, veď aj ja som bol súdruh, tak čo), ako na krajskom výbore Komunistickej strany v Banskej Bystrici vyhodili zo strany a z roboty jedného funkcionára. Predstav si, on sa opovážil kúpiť si farebný televízor za cenu akože treťotriedneho tovaru, hoci nemal žiadnu chybu. No, strašná korupcia. Ale možno sa z neho stal neskôr aj disident.

Dnes sa niečo také nemôže stať. Dnes máme spoločnosť morálnu, čistú ako Božie oko. Matovič je chudák, sedí pred dverami svojej vily a do klobúka zbiera peniaze aby mal čo jesť, Kollár sa rozišiel s mafiou, už ani drogy nepredáva, Bože, aká to obeť a Sulík má už len jeden sen – teplé rožky a rozpredaj Slovenska tak, aby už ani len záchodové misy neboli naše.

Čo myslíš, súdruženko Dostál? Čo keď sa to otočí a zločiny komunizmu sa v očiach ľudí zmenia na zločiny kapitalizmu? Veď aj teraz, čo vyparatil minister zdravotníctva a fanatizmu s odvolaním bystrickej riaditeľky nemocnice. Tušíš vôbec, aký ohlas to vyvolalo?

Tvoje zločiny komunizmu, teda naozaj aj Tvoje, sú už nič proti zločinom a krivdám súčasnosti. Možno by si sa mal pustiť do niečoho aktuálneho. Toto čo robíš smrdí capinou a najmä zbytočne dráždiš ľudí. Vieš, ja som našu komunistickú ideológiu zradil. A nebol by som rád, keby si svojou hlúposťou poškodzoval demokraciu. Preto sa Ti vysmievam. Mne na demokracii záleží. Neviem ako Tebe…

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: ilustračné

Ľubomír Motyčka