Ľubomír Motyčka: O hlúpnutí z moci s chladnou hlavou

Blog
3 /

Prví ohlúpli vari novinári. A stratili dôveru ľudí. Stali sa nositeľmi klamstiev. Na Markíze si vraj urobili z testovania prvomájovú manifestáciu, či dnes je príhodnejšie napísať oslavy VOSR.

Aj počas tých posledných bolo dosť oslavujúcich. Dobrovoľne nasilu, ako sa vtedy hovorilo. A potom prišiel 17. november. Je to akási symbolická pripomienka. Navyše, aj v Rumunsku všetci milovali svojho vodcu. A predsa ho čakala poprava. 

Lebo dav má svoje pravidlá. Hosana alebo ukrižuj. Nedostatočne vzdelaný Matovič si asi prečítal len to prvé slovo. Ale keď jeho verní ( je ich stále dosť) precitnú, pochopia silu jeho klamstva ako im svojou tupou propagandu napľul do očí, tak bude zle. Dav je už naladený, stačí iskrička a najhorší budú tí najvernejší. Takto si budú zmývať vlastný pocit hanby.

Aj teraz je propaganda hlúpa. Heslá o prázdnej špajze či Bahamách sú trápne. A ak nič nezaberá, začne sa spomínať Fico. Lenže, dnes je aktuálny stomiliónový testovací kšeft Matoviča. Testy to nie sú jediné peniaze. Pomôcť ľuďom to nie, ale rozhadzovať z prázdnej špajzy hej.

Aj za komunistických čias boli tabuizované témy. Kto mal odvahu, hranice prekračoval. Dnes je sloboda tlače. Nevedel by som robiť novinára v dnešných časoch.

Prečo žiadne médium nepublikovalo z tlačovky slová o bastardoch, ktoré použil Matovič? Kto im bráni? Vo svete sa len čaká na chyby politika, u nás ich novinári div neospravedlňujú. Dokonca som už čítal obranu so slovami: „Veď vieme, aký je Matovič.“ Ale on je premiér!

Patrí na smetisko dejín. Aj so svojimi vernými súpútnikmi. Hlúpnutie z moci netrvá a ani nepotrvá večne. Ten čas sa blíži. Nesmieme túžiť po pomste, musíme sa naplniť pokorou a porozumením. Lebo zlo zasiate Matovičom tu je. Ale, my potrebujeme pokojnú a skutočne demokratickú spoločnosť. Politikov pod kontrolou, ponaučenie zo súčasnosti pre všetkých.

Sľubujem, že najbližšie napíšem niečo, čo bude málokto čítať. Niečo stredomorské, pekné, čo dnes málokoho zaujíma. Lebo potrebujem do duše pustiť aj niečo jasné, nezamorené našimi demagógmi.

No a ešte niečo. Všímate si krivku covidovej infekčnosti ? Zdá sa, že doterajšie opatrenia postupne zaberajú. To je aj vec matematickej pravdepodobnosti. Na Orave to už začalo klesať. Ale to neboli len testy. Pred nimi sa skončili birmovky a svadby, čo reálne zabralo? Verte, že Matovič svoj megapodvod s celoplošnými testami zmení na ďalšiu propagandistickú frašku.

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: ilustračné

Ľubomír Motyčka