Ľubomír Motyčka: Keď chýbajú lietadlá

Blog
2 /

Niekoho to možno prekvapí, ale ak myslíme na zahraničné dovolenky a leteckú dopravu, minimálne celá Európa pociťuje nedostatok lietadiel. V stovkách hangárov  alebo na okrajoch letísk smutne stoja Boeingy 737. Po dvoch nešťastiach stále nesmú lietať a tak sa zdá, že možno už lietať ani nebudú.

A tie lietadlá chýbajú. Letecké spoločnosti zacítili príležitosť.  Existujúce lietadlá budú lepšie využité, ak  sa sezóny skôr začnú a neskôr skončia. Takou čerešničkou na torte sú napríklad  takí Severania. Kréta je im dobrá od apríla do novembra. Prípadne aj celoročne. Popri nich jednoducho nemáme šancu.

Aj na Slovensku sme už zaregistrovali posun. Pred desiatimi rokmi sa mimo hlavnej sezóny lietalo vari len do Egypta. U nás sa ťažko predávali letecké pobyty aj začiatkom júla. Postupne sa to však posúvalo do polovice júna a dnes sa z Bratislavy dobre predávajú letecké pobyty do Turecka už koncom mája.

Letecké dovolenky sú stále atraktívnejšie. Rozlietala sa Bratislava, Košice, Poprad, Piešťany a teší ma, že aj náš Sliač. Len by som bol rád, keby ponuka neprešľapovala na jednom mieste. A ona sa dokonca už aj zmenšuje. Turecka bude síce v ponuke asi viac, ale ubudlo Grécko. Letecká spoločnosť má lepšie využitie, ako našu krátku sezónu.

Pýtal som sa, prečo nenašli odvahu objednať viac letov, teda dlhšiu sezónu, zo Sliača. Nech sa aj odtiaľto lieta už koncom mája.  A bude lietadlo aj pre Grécko. Dostal som mrazivú odpoveď. Vraj tu sa dovolenky ťažko predávajú aj v polovici júna. Áno, hlavná sezóna sa predáva veľmi dobre, pobytov zo Sliača bude aj nedostatok, no mimosezóny sa veľmi nedarí predlžovať.

A tak sa kruh uzatvára. Dovolenkové lety počtom stagnujú, pravidelné linky nemáme a chartrové lety na stredné Slovensko sú stále iba snom. VÚC si objednala štúdiu  zameranú na budúcnosť letiska Sliač. Uvidíme, čo z toho vznikne.

Ja viem, že by sme možno chceli niečo urýchliť.Tu však okrem bežného fungovania trhového mechanizmu do sveta leteckých ponúk vstúpil aj problémový Boeing. A takýto výpadok nie je ľahké nahradiť.

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: ilustračné

Ľubomír Motyčka