Ľubomír Motyčka: Kam na dovolenku?

Blog
3 /

Mestský a regionálny poslanec Ľubomír Motyčka je známy aj ako odborník na cestovný ruch. Keďže letné prázdniny a dovolenková sezóna sú v plnom prúde, nezaškodí niekoľko zaujímavých a užitočných postrehov o zaujímavých destináciách pre dovolenkárov, ktoré sú v kurze, ale aj o nástrahách posledných týždňov.

Obavy z terorizmu a problémov.

Po prvý krát za vyše 20 rokov sa mi stalo, že na otázku, či by som šiel dovolenkovať s deťmi do Tuniska, som smutne odpovedal nie. Ešte nikdy nebola situácia taká zlá ako teraz. Útok na dovolenkárov je niečo nevídané. Poznám Bystričanku, ktorá chodí na dovolenky zásadne tam, kde sa niečo stane. Odôvodňuje to tým, že potom sa zlepšia bezpečnostné opatrenia a už sa nič nestane.

V Tunisku bolo toto pravidlo porušené. Po dvoch útokoch môže prísť aj tretí. Alebo? Uvažujme o opatreniach, ktoré to zmenia. Obmedzenie demokracie. Stalo sa. Je tam výnimočný stav. Zatváranie mešít, kde sa hlása násilie. Stalo sa. Zatváranie nositeľov islamistických myšlienok. Deje sa. Pre tuniský cestovný ruch je to jediná šanca. Tak ako aj pre 800 000 ľudí, ktorí sa živia turizmom.

Ale až o rok, keď sa to vyčistí. Dnes nemám odvahu niekomu povedať: „Choď do Tuniska za nízkymi cenami a dobrou kvalitou.“

Kam teda na dovolenku?

Nastáva problém, kam cestovať, ak sme si Tunisko kúpili a teraz ho môžeme vymeniť za niečo iné. Až vtedy zistíme, že štorhviezdičkový all inclusive hotel v Tunisku je cenovo blízky k hotelu s raňajkami v Bulharsku. Nie je ľahké dostať sa na úroveň nízkych cien Tuniska. Treba sa zmieriť s inými službami a inou kvalitou. Alebo doplatiť.

Záujem je napríklad o grécke ostrovy. Lenže, Grécko, to je ďalší problém. Z hľadiska turistu neveľký, ale predsa. Treba sa zmieriť s radmi pred bankomatmi, ktoré sa niekde môžu objaviť, treba sa miestami zmieriť s utečencami posedávajúcimi po mestečkách, ale to je vlastne všetko. A pre istotu autom by som teraz do Grécka radšej necestoval. Rozumné je nespoliehať sa na bankomaty, treba mať dostatočnú hotovosť.

Grécko, Turecko či Chorvátsko

Vo všeobecnosti platí, že letoviská si žijú svojim nepolitických životom. Tam obyčajne ani nezistíte, aký problém trápi úniu či grécku vládu.

Najnovšie sa ako blesk z jasného neba objavilo varovanie pred cestami do Turecka., Veľmi nešikovne formulované. Varovanie platí len pre krízové oblasti susediace so Sýriou a Irakom. Inak je Turecko nanajvýš bezpečné.

A ktovie ako to Turci robia? Je u nich viac utečencov ako v celej únii. Viac hrozieb….Asi by sme mali pochváliť aj ich tajné služby.

Cesta k chorvátskemu moru

No a ja konkrétne som bol v Chorvátsku. V Crikvenici, stredisku Kačjak. Dovolenka s vnúčatami bola výborná, trochu škoda, že ju pokazili horúčavy. Posledné dve noci sme prakticky nespali. A po príchode domov sme zistili, že sme si návratom veľmi nepomohli.

Najtvrdšia bola cesta. Vyhol som sa sobote, tam i späť som šiel v nedeľu. Sobotu zásadne odmietam. Vtedy sa upchávajú aj diaľnice, nieto ešte úzke prímorské cesty. Ale, veľa som teraz nevyhral. Vonku 35 stupňov, my v aute zmorení aj napriek naplno bežiacej klimatizácii.

Urobil som aj tak malý experiment. Bežne cestujem cez Komárno. A hneď potom po diaľnici. Vraj je lepšie ísť zase po obchádzke Budapešti a na Vác. A potom na Šahy.

Cesta na Šahy je stále horšia. Od Komárna po Nitru je to tiež nuda, ale v prípade druhej cesty je to nuda od Vácu po Zvolen. Okorenená navyše opravami mostov a cestných úsekov okolo Krupiny. Ktovie, prečo sa najviac opráv u nás vždy robí počas hlavnej sezóny? Tak to bolo za socíku, tak je to teraz. Ale, to je už iná téma.

Klimatizácia zaberala a teraz zaberajú antibiotiká. Môj stav sa zlepšuje a čo nevidieť mi už hádam zase bude chutiť cigareta…

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: Ilustr.

Ľubomír Motyčka