Ľubomír Motyčka: Hurá na Urpín!

Blog
2 /

Je to jedna z dominánt Banskej Bystrice. Nad mestom, ba priam nad námestím sa vypína krásny Urpín. Kedysi miesto, kde sa schádzala Banská Bystrica. Dnes je všetko inak. Ale aj tak dobre. Aspoň majú kam chodiť ľudia, ktorí vyhľadávajú pokoj.

Všetci nás predbiehali. Bežec i pár výletníkov. Dvaja s veľkými ruksakmi dávali najavo, že toto je len začiatok, že idú oveľa ďalej Ja mám však svoje tempo. A trochu malú dušičku. Dokážem to už? Som už natoľko fit? 

Vyhľadávam miesta, odkiaľ sú výhľady na Banskú Bystricu. Fotím aj smetisko, lebo to je už tak. Niektorí ľudia sme… Nedopíšem to, lebo vraj by som mal byť slušnejší. Ale existujú aj slušné slová na tých, čo ľahostajne robia okolo seba neporiadok?

Tak mi napadlo. Zábery z parku i serpentín na Urpín sa často opakujú. Aj s neporiadkom. Predstavme si jedno malé nadšené občianske združenie, ktoré by zahanbilo tých, čo to majú robiť, aj Bystričanov. Nepýtalo by dotácie, len čistilo takéto miesta. Len tak, pre pocit užitočnosti.

Alebo na to najhoršie miesto sa ešte vyberiem aj s vrecom. Nedá sa len ukazovať prstom, niekto to musí urobiť. A ak ma náhodou predbehne niekto mladší, papiere sú povyše, pri lavičke.

Slnko pieklo už aj medzi stromami, chodníky lákali rôznymi smermi. No už je to tu. Kalvária vyzerá ako rozprávkový zámoček. A k nej vedie asfaltka. Tam je vlastne cesta ku Kalvárii. Popri pomerne novom kláštore, ktorý pôsobí dosť zanedbane.

Krásna prechádzka. No, na konci ešte jedna fotografia. Nezmyselnej mramorovej tabule s nečitateľným nápisom. Ako príklad vyhodených peňazí. Možno to malo byť nejaké umenie, ale dopadlo to inak. No čo, tešiť sa treba z pekného.

P.S.  V zhruba rovnakom čase pán Vojtech Lošonci zverejnil na facebookovej diskusnej skupine „Som z BB“  status, ktorý by Ľubomíra Motyčku určite potešil:

Pohľady z Urpína sú už notoricky známe. Ja som bol len toť nedávno pred 50 rokmi na Urpíne. No a dnes. Pred 50 rokmi som to absolvoval po vlastných a teraz na invalidnom vozíku. Potom sme sa ešte potúlali po meste. Zobral so si aj chlebník spred 50 rokov.

Profi fotografov prosím o zhovievavosť, ja som len amatér s fotoaparátom v ruke. Ešte chcem doplniť, že dcéra s vnukom cestou späť nazbierali veľké vrece odpadkov!!!

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: autor, redakčné a Vojtech Lošonci FB

Ľubomír Motyčka