Ľubomír Motyčka: Hory sú krásne, komu majú slúžiť?

Blog
1 /

V súčasnosti, v prevládajúcom chaose a v zápase rôznych extrémov vidíme na jednej strane zhubný vplyv rôznych aktivistov, ktorých nikto nevolil. Nad mnohými z nich len smutne krčia plecami odborníci  i volení politici.

Zdá sa, že tretí sektor nezodpovedne kraľuje a jeho najvýraznejším predstaviteľom je paradoxne hnutie OĽaNO, pozbierané z rôznych ľudí po celom Slovensku. Ako vládnu či skôr chaosia, spoznávame na vlastnej koži. V prípade lesa sú tu aj záujmové skupiny. Nákupcovia dreva či poľovníci. Títo majú vplyv a peniaze.

Tento stav sa odráža aj v Mestských lesoch Banská Bystrica. Nevravím, finančne hospodária dobre a ako člen dozornej rady by som mal byť spokojný. No nie som. Už som v tom orgáne pridlho na to, aby som spoznal vykrúcanie sa, klamstvá alebo zahmlievania.

Keď je reč o pestovaní stromov a ťažbe dreva, sú odpovede jasné a kvalifikované. Keď ide o cestovný ruch, človeka chytá bezmocnosť. Neviem či vôbec jedinú úlohu dozornej rady v súvislosti s cestovným ruchom podnik splnil. Ide o chaty, ktoré sú takmer nevyužité.

Iste, tento rok je výnimočný. Ale aj predtým. Načo išli do ich rekonštrukcie peniaze, keď občanom nič neprinášajú? V roku 2019 len 700 eur na chatu. To je pri viaclôžkovej chate vo vysokoatraktívnom prostredí tržba tak za týždeň. Alebo môžu byť na rekreáciu, ako bonus pre pracovníkov mesta.

Ale, nemôžu byť v správe jediného vládcu – teda riaditeľa podniku. To treba profesionalizovať. Máme atraktívny vodný žľab, unikátny minimálne v celej strednej Európe. Ľudia naň už aj zabúdajú. A čo školy, environmentálne akcie?

Teraz je tu covid. Ale čo predtým, čo potom? Roky len veľa rečí. Teraz sa robí lesopark v Laskomerskej doline a Uhle inak… Bol som na besede, kde hovoril riaditeľ Mestských lesov Bratislava. Kde sú občania, tam majú prednosť. Aj pred ťažbou.

Oni sú predsa majiteľmi lesa. Majú právu užívať si ho. To nie je šľachtické sídlo vybraných, aj keď finančne silných jednotlivcov. Napokon na poplach za prikrmovanie zveri bije už aj ochrana prírody.

Nechcem o tom písať viac. Azda sa to v januári pretne. A mestské lesy budú viac patriť občanom. My ostatní sme tiež v službách občanov. Od riaditeľa až po poslancov…

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: autor a ilustračné

Ľubomír Motyčka