Ľubomír Motyčka: DUDINCE, klenot medzi slovenskými kúpeľmi

Blog
8 /

Miro Toman, teraz mi nesiahaj a neopravuj, keď napíšem Ďudince. Tam sme svojho času tri a pol hodiny cestovali vlakom z Banskej Bystrice. A pri pokladni pani nevedela, kde to je.

Potom prišla malá rodinná pohroma. Dom starých rodičov zbúrali. Odtiaľ sme to na kúpalisko mali na skok. Na kúpalisku a pri pytliačení na potoku som prežil niekoľko krásnych liet. Bez rodičov, s kamarátmi. O deti sa vtedy nik nebál… A dozvedeli sme sa, že sú to Dudince a nie Ďudince, ako všetci nesprávne hovorili.

Na mieste niekdajšieho domu dodnes nič nestojí, zato kúsok odtiaľ vyrástli špičkové kúpele. Smaragd Rubín a neskôr aj Diamant, pôvodne pre komunistických papalášov. Aspoň tak sme ho vnímali.

A práve tam sme sa s manželkou vybrali na päť dní. Teraz, vo februári. Okolo sú síce ďalšie hotely, ale tu nás zlákala možnosť vylihovať v minerálnej vode a plávať si v krytom bazéne. V lete je aj vonkajší bazén.

Minerálny bazén, to bola pohoda

Začiatok nebol asi najlepší. Po vyšetrení lekárom a určení procedúr som v izbe zistil, že v chladničke sú zásoby jedla možno aj na týždeň.  Predchádzajúci pacient, keď šiel na výlet, dostal balíček. A všetko v izbe odkladal do chladničky. Nočná lampa nebola zapojená do siete a zásuvka bola hlboko pod posteľou.

Začali sa prvé procedúry. Minerálna vaňa, plynové injekcie na boľavú chrbticu. Potom polihovanie v izbe a prekvapujúca večera. Vynikajúca. Už sme sa tešili na nový deň. Mali sme možnosť vyberať si z piatich chodov. No, to sme netušili čo ešte prinesú raňajky s bufetovými stolmi. Ponuka bola hádam až turecká a Turecko je známe tým, že jeho služby sú v Stredomorí najlepšie.

Kúsok raňajkového bufetu

A potom minerálny bazén, masáž, laser… a každý deň ešte pomerne dlhá prechádzka a plávanie v krytom bazéne. Okolo nás prevažne skôr narodení, niektorí zjavne potrebovali dlhší pobyt, taký liečebný, nielen rehabilitačný. Všade atmosféra pohody, milý personál a ani tá najvšetečnejší pacienti neotravovali politikou. A vyjadrovali spokojnosť s Dudincami. Zovšeobecním jedno konštatovanie.“ Inde je asi viac zábavy, ale tu je to viac pre ľudí, ktorí to potrebujú.“

Úroveň služieb výborná. Aj  keď počas prechádzok vládol február, v parkoch bolo fajn. Len mi napadlo. Čo takto neznáme, ale aj domáce stromy označiť názvami. Nech je to súčasť prechádzky. Vo vnútornom parku Diamantu som dva označené stromy našiel. Čiže, pokusy už boli. Železné informačné tabule v podobe kníh sa asi neosvedčili, hrdzavejú. Pri príjazdovej ceste som uvidel dva, len tak pohodené betónové stĺpy. A už sú tam asi dlho. Zaujímavé sú výlety do okolia. A je tu kopa možností. Ako sa využívajú?

Železná kniha hrdzavie, ale informácie sú fajn

Už sa znovu vzmáha pestovanie samorodého  vína. A aj to vie byť fajn. Kedysi  ho vozili na cisársky dvor do Viedne riedené s dudinskou vodou. Čo sa za roky urobilo pre propagáciu tejto zaujímavosti?

Kúpele sú vynikajúce. Odporúčam ich. Keď nič iné, je to balzam na dušu. Len škoda, že som sa nemohol o niektorých témach s niekým porozprávať. Viac krát som bol dohodnutý, ale nikdy akosi , nie z mojej strany, nebol čas. Priznám sa, získal som pocit, že to nebola náhoda.

Trochu netradičný pohľad na Diamant

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: autor

Ľubomír Motyčka