Ľubomír Motyčka: Dovolenková psychiatria

Blog
1 /

Nemám sa z čoho veľmi tešiť. Nedržíme spolu, nie sme tolerantní, každý si presadzuje len ten svoj názor. Agresívne, nemeniteľne. Musím mať vraj vyhranený názor na COVID a teraz aj na Bielorusko, ale prečo, keď máme slobodu vyjadrovania sa?

Nech poviem čokoľvek, pre tých druhých budem debil, zradca a čo ja viem čo ešte. Už sa mi nechce obviňovať ani Matoviča. Veď on 10 rokov ovplyvňoval kultúru jazyka a politiku. Klamal a predsa ho štvrtina ľudí volila.

Hlasy dostal aj Kollár s povesťou mimoriadne nízkej morálky a mafiánskeho dedičstva. Tak čo sa čudujeme? A ani ostatní nie sú odchodnejší. Začínajú uplatňovať ekonomické teórie, ktoré často nemajú nič spoločne so zdravým rozumom. A stále menia pravidlá hry, vraj kvôli korone.

Nečudujme sa preto, že ľudia túžia po odpútaní sa od surovej reality. A obetujú preto veľa. Kvôli dovolenke nadčasujú, dobiehajú zameškané, dlho cestujú…

A ako je to s rizikom nakazenia sa koronou? Aj v slovenských termálnych kúpaliskách a v aquaparkoch je tohto leta menej hostí ako vlani. Chýbajú asi najmä cudzinci. Ale, čert to ber.

Vychytené strediská sú na tom celkom fajn. Alebo iba boli? Zneistelo leto, trochu sa zjesenilo a ľudia idú domov. Prečo sa však nezvýšila nakazenosť? Asi v tom bude čerstvý vzduch. Ak sa kúpalo v Štúrove naraz zo 7 000 ľudí, tak treba naozaj hľadať príčinu, prečo sa nič nestalo.

Lenže, my chceme ísť aj do sveta. Zvykli sme si. Ja aj pre túžbu po poznaní a aj preto, aby som bol významne odstrihnutý od Slovenska a jeho problémov. Od začiatku leta som sa tešil na Tučepi. Lenže, nepoznáme detailne realitu v Tučepi. Je v regióne, kde zaznamenali prudký nárast ochorenia. Pre nočné radovánky v baroch a teraz asi aj kvôli preplneným kostolom. A keďže mám svoj vek, rodina sa vzbúrila.

Ibaže málokto vie, že priam mini čísla sú na ostrovoch Rodos a Kréta. A na Kréte som už veľmi dlho nebol. Požičiam si auto a nafotím všetko, čo mi chýba.

Už som si spomenul aj na to, ako som kedysi dostal za úlohu nafotiť pekné, opálené kozy. Vtedy bolo ešte in fotiť sa hore bez. Ale, aj vtedy, aj teraz na skalách nafotím tamojšie tmavé kozy. Nebojte sa žiadny rasizmus, biele ani hľadať nebudem.

Chcel som však vedieť viac. Oficiálne údaje nepoznám. Korona je najmä okolo Atén a spomínané ostrovy sú prakticky čisté.

V každom prípade musím na chvíľu odísť. Potrebujem to pre udržanie zdravého rozumu, lebo toho je na Slovensku v poslednej dobe akosi málo. A „upíri“ ho ešte aj odsávajú…

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: ilustračné

Ľubomír Motyčka