Ľubomír Motyčka: Dokedy ešte budeme v meste politikárčiť?

Blog
7 /

Pokúsim sa trochu dať do obrazu tých, čo nie sú z Banskej Bystrice. I keď ide asi o všeobecné a všadeprítomné problémy, spoločnosť „zmatovičovela“.

Mnohým sa zapáčilo neustále kritizovať a brzdiť prácu, sabotovať vedenia miest a obcí. Aby sa ukázalo prstom, akí sú tam hore neschopáci a dobre bude, až keď zvolíte MŇA alebo NÁS.

Nože si spomeňme na Nitru a smrť chlapca pod stromom. Kto to kedy videl chorý strom odstrániť. Ešte preverme či je naozaj chorý a premyslime si to, načo sa ponáhľať?  Treba uvažovať, čo je najvhodnejšie, veď do jari je času dosť. Takto to ide vo viacerých mestách a obciach. Všade sú zatiahnuté nejaké brzdy tých, čo nevedia nič užitočné robiť.

V Banskej Bystrici omylom nákladné auto ťuklo do stĺpa elektrického vedenia. Len ťuklo. Stĺp spadol. Našťastie nikoho nezabil. Vo februári sme ako poslanci rokovali o katastrofálnom stave elektrického osvetlenia v jednotlivých mestských častiach, ktoré na poriadnu údržbu a rekonštrukciu čaká už 40 rokov. Po rekonštrukcii by sa aj faktúry za elektrinu znížili…

To bolo kriku od opozície. Ako sa to mohlo stať? Treba to riešiť! Dodnes sa nič neudialo, hoci vonku stále zúri koronakríza, ale robiť a odstraňovať havarijný stav sa predsa dá.

Ako je to teraz so schvaľovaním využitia vládnej pôžičky? Primátor nechcel úver ponúkaný vládou na prejedenie. Lebo splácať zajtra dnešný chlieb s maslom je v týchto časoch ťažké. Ukázala sa však možnosť využiť úver na výrazné zlepšenie situácie v havarijných prípadoch. A dokonca sa črtá možnosť, že pri dobrom a včasnom využití ponúkaných financií  bude môcť byť štátna pôžička aj nenávratná.

Na utorkové mimoriadne zastupiteľstvo mesta som šiel skoro až ľahostajne. Iste, bude nejaké pindanie, viem si rovno predstaviť mená, ale kto bude nakoniec proti rozumnému nápadu? Aj keď musím uznať, že materiály pre poslancov mohli byť pripravené podrobnejšie a mali sme ich dostať z mestského úradu skôr.

To však neospravedlňuje zhodenie návrhu primátora na odstránenie havarijného stavu verejného osvetlenia za 1,9 milióna eur v najkritickejších častiach mesta. Veď je to pre občanov!

Lenže, čert ber potreby občanov, čo tam potom, že je tu konečne možnosť opäť niečo významné v meste urobiť za peniaze od štátu. Najdôležitejšie je predsa pripisovať si svoje politické body. Napokon aj tak je za prípadnú haváriu v meste zodpovedný štatutár, teda primátor…

Už aj vrabce čvirikajú o tom, že Martin Turčan, šéf poslaneckého klubu Srdcom Bystričania, má ambície na budúceho primátora. O dva týždne bude riadne zastupiteľstvo, treba si to premyslieť, zvážiť. Má iný návrh? Nie, načo. Stačí zdržanie. Ak to potom nevyjde, bude na vine súčasné vedenie mesta. A že je to v rozpore so záujmami občanov.? Hlavne si treba zapamätať, kto bude lepší primátor.

Že bola proti Banskobystrická alternatíva? To je normálne. Tí sú vždy proti každej investícii v meste. Z nich zaujal akurát poslanec Katreniak, ktorý mi svojim plamenným a urážlivým prejavom voči Milanovi Smädovi pripomínal voľakedajšieho horlivého komunistického funkcionára. Smädo bol za a on predsa komunálu rozumie lepšie. Tak ho bolo treba emotívne umlčať. Tejto skupinke ľudí raz mesto postaví pomník za deštrukciu.

Navyše pred hlasovaním odišli zo sály aj dvaja koaliční poslanci, takže nebolo dosť hlasov za. Napokon sa to celé odsunulo na 22. septembra, hoci platí, že čas sú peniaze a o tie ide. Nehovoriac o tom, že ich podľa primátora musíme vyčerpať do konca roka…

Prečo píšem takto ostro? Nie je to tak dávno, ako som si trochu posťažoval na pokusy zmierniť moje kritické a otvorené vystupovanie na verejnosti. Lebo vraj keď som ostrý, ťažko sa potom dohadujú kompromisy medzi koalíciou a opozíciou. Takže vlastne ja som potom na vine svojím ostrým jazykom, že sa nedospeje k dohodám

Ibaže ja už iný nebudem. Zverejním všetky prejavy politikárčenia, kde nie sú prioritné záujmy mesta a jeho občanov, ale obyčajné handrkovanie či politické obchodovanie, ktorému trčí slama z čižiem.

Už mám svoj vek a nebaví ma, keď sa kdekto hrá na múdreho a potom do komunálnej či regionálnej politiky už slušní ľudia pomaly ani nechcú vstupovať. A keď už nič iné, aspoň sa politickým kariéristom pripíšu na verejnosti mínusové body…

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: ilustračné

Ľubomír Motyčka