Ľubomír Motyčka: Do čerta, berme demokraciu vážne!

Blog
7 /

Hovorí sa, že každý problém musí dozrieť. Nerobím si ilúzie o svojom politickom talente a myslím, že som na to, čo teraz urobím, mohol myslieť aj skôr.

Verejný plán práce Komisie pre cestovný ruch mesta na rok 2020

Odmietnuť náhodilosť a do činnosti komisie pre cestovný ruch chcem vniesť systém. Lebo keď tam systém nie je, tak je aj menej zodpovednosti zo strany tých, ktorí by ju niesť mali. A môže sa všetko aj otočiť. Nakoniec, nie poslanci rozhodujú o tom, čo sa bude diať, ale príslušní úradníci. Poslanci sú často len dodatočne informovaní, neraz len ústne, takže vychrlené fakty si nedokážu ani zapamätať.

Čo takto pripraviť jasný plán? A čo takto dostať ho plne pod verejnú kontrolu? Nech sa stane súčasťou diskusie ešte pred schválením. Múdre zmeny a doplnky predsa možno akceptovať a plán tým obohatiť.

Bude to iniciatíva poslancov, nebudú ťahať za kratší koniec. A že sa pritom zasa ozvú aj nejakí kverulanti – Bože môj, už by som mal byť proti tomu imúnny. Napríklad, aj uštipnutie 50 včelami znášam celkom pokojne. Ľudské zlo nie, ale učím sa.

Na čo by sme sa teda mali zamerať a čo chcem predložiť na rokovanie komisie už 16. septembra, nech je potom ešte stále aj čas na verejnú diskusiu:

Vyhliadková veža

Nápad to nie je nový a ani originálny. Ale, mať možnosť vyhliadky z Urpína, to je celkom dobrá myšlienka. Spojená aj s pohybom. Bez lanovky. Diskusie na túto tému sú legitímne, no nie je to na programe dňa, ani roka. Pretože nejde o nový nápad, treba nájsť aspoň netradičné a príťažlivé riešenie.

Prístavisko na Hrone pri malej stanici

Na Hrone po dokončení protipovodňových opatrení vznikne prístavisko pri malej stanici. Ročne sa po Hrone preplaví cca 40 000 vodákov. Treba im dať šancu na pristátie a oddych v Banskej Bystrici. Vznikne tak aj akési športovo – turistické spojenie prístaviska s vyhliadkou na Urpíne.

Fuggerovské múzeum

O Fuggerovskej spoločnosti sa veľa hovorí. Máme skvelú spoluprácu s okolitými krajinami. Nemáme však čo ukázať. Zrekonštruovaný Medený Hámor je ešte v nedohľadne a kam zavedieme oficiálnych hostí? Potichu vzniká Fuggerovské múzeum. Malo by sa zrodiť v budúcom roku. Je najvyšší čas, aby svoje plány mesto prezentovalo. A to už na septembrovom zasadnutí komisie. Doterajšie informácie sú strohé. Takéto múzeum si zaslúži pozornosť už v prípravnej fáze. Naučme sa všetko robiť transparentne. Nech je nám inšpiráciou výstava v Múzeu SNP.

Laskomerská dolina

Je v nej cca 60 kilometrov turistických chodníkov a okolo 10 km trás pre cyklistov. Navrhujem isté zjednotenie síl všetkých zainteresovaných, ktorí z Laskomera vytvoria centrum nekomerčných turistických aktivít. I s množstvom zaujímavých sprievodných produktov. Samostatný a podrobný plán aktivít v Laskomeri bude čoskoro publikovaný. Žijeme v časoch, keď sa aj turistika stáva masovou záležitosťou a tu chceme návštevníkom a občanom mesta ponúknuť oázu skutočného pohybu v prírode. A pokoja, nie davovú  turistiku.

Gastronómia

Máme viacero pekných akcií spojených s gastronómiou, či kultúrou pitia vína. Obyčajne sú zamerané na tradičné jedlá. Jedno, nové podujatie sa tomuto trendu vymyká. Streetfood festival s cestovným ruchom nemá veľa spoločné, skôr ide o neželaný rozvoj hamburgerovej kultúry. Akciu netreba zatracovať, ale rozvinúť, obohatiť. Ak sa podarí urobiť z nej nejaký festival lacnej svetovej kuchyne, môže z tohto niečo byť. Ak nie, netreba to ani podporovať.

Rozvíja sa však festival súťaží v príprave jedál. Súťažia profesionáli i študenti. Gastronómia je súčasťou moderného a perspektívneho cestovného ruchu. Tu treba zamerať pozornosť komisie. Pomôcť podujatiu, aby sa rozvinulo a aby sa stalo nositeľom gastronomickej kultúry. Banská Bystrica je na dobrej ceste, len nesmie nastať sebauspokojenie. Tento trend treba spojiť s využívaním domácich surovín i vynikajúcich jedál minulosti.

Je nevyhnuté rozšíriť a v niektorých prípadoch dokonca zaviesť spoluprácu s ubytovacími a stravovacími službami. Tak aby cítili podporu mesta a aby boli pripravení spolupracovať. Je totiž fakt, že spolupráca s komerčnými subjektmi je nedostatočná. Iniciátorom musí byť v tomto prípade mesto.

Hradné múry

Do konca tohto roka bude dokončená pasportizácie hradných múrov mesta. Je najvyšší čas sa o hradnú múry starať. Je to zaujímavá turistická atrakcia i so všetkými hradbami. Treba ich očistiť a nájsť možnosti atraktívneho zviditeľnenia. Všade vo svete sú hradby udržiavané v úcte, i nás je to zatiaľ akoby niečo neželané. Medzitým, neoficiálne som sa dozvedel, že pasportizácia už je hotová.  Tak treba ísť do toho.

Prosím o doplnenie, prípadne ďalšie nápady. Niečo sa možno uchytí hneď, niečo neskôr. Nakoniec, myšlienka vyhliadkovej veže a prístaviska je dielom nápadov od našich občanov.

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: ilustračné

Ľubomír Motyčka