Ľubomír Motyčka: Čo s našimi diskusiami na sociálnych sieťach?

Blog
6 /

Facebook je zaujímavý fenomén. Nikde nie sme k sebe takí hrubí, nikde nehovoríme toľko erotických narážok, nikde inde sa nesústreďujeme do takých spojení, aby sme niekoho kameňovali…

Napríklad moja veľká skúsenosť so združením NIE V NAŠOM MESTE bola, keď sa pustili do boja proti vodoochranárskym opatreniam na Hrone. Inak, pôvodne sa združili na boj proti Kotlebovi, no zachutili im aj iné témy.

Vtedy, pri téme Hron sa do mňa v internetovej diskusii pustilo vyše 50 odporcov pre ľudí užitočného vodohospodárskeho diela. Nadávky a špinavosti, človek by si myslel, že to vypisujú samí alkoholici či sfetovanci. A aj náhodní účastníci internetovej diskusie ostali možnosť zanadávať si, hodiť kameňom.

S niečím podobným som sa stretol, keď som vyslovil negatívny názor na stránku Mladí proti fašizmu. To bola zúrivosť, to bola nenávisť. Zaujímavé, že v oboch prípadoch išlo o občianske aktivity. Áno, pre mňa sú takto nedôveryhodné.

Ibaže o Mladých proti fašizmu viem, že majú aj zahraničné napojenie. O Nie v našom meste to neviem. No, niektorých zasa poznám. A sú to v osobnej diskusii celkom milí a zjavne slušní ľudia.

Robí zvieratá z nás internet, anonymita? Alebo len využívame príležitosť ventilovať to zlé čo je v nás? Alebo ide o psychologicky prepracovaný spôsob ako umlčať ľudí?

Veľa vecí neviem, zistil som však, že používať blog je pre moje zdravie veľmi užitočné. Lenže, tým prichádzam o časť názorov. A to je škoda.

Včera sme stáli na bystrickom námestí viacerí. Za SMER, SMK, KDH a asi SaS. To vlastne ani poriadne neviem, lebo sme poslanci VÚC a rozprávali sme sa o našej konkrétnej práci. Nie o stranách. Medzitým sme sa už aj spriatelili. Pochválim sa. Na dolniaky som pozvaný na husacie hody. Aj pekné maďarské pesničky mi zaspievajú.

Jednoducho, sme ľudia. Prečo si máme nadávať, prečo máme svoje názory vyslovovať agresívne? Buďme ľudia, nie akýsi anonymný facebook. A tak som si povedal, že skúsim byť aj na facebooku človekom. Mať svoje presvedčenie je fajn. Čo takto neurážať ním?

Máme rôzne chute. Tak si ich vychutnávajme…

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: ilustračné

Ľubomír Motyčka