Ľubomír Motyčka: Banská Bystrica – zelené mesto

Blog
4 /

Všetko sa to začalo osobnými pocitmi. Zrazu som si uvedomil, že mesto, po ktorom uháňa moje auto, je akosi utopené v zeleni. Možno to bude jarou, sviežou prírodou a rôznymi farbami zelenej.

Som tak trochu farboslepý, ale vidím, že tá zeleň je rôzna. Alebo ju neviem len pomenovať? Aj to je možné. Pomenovať krásu a lásku je strašne ťažké. Je to jednoducho moja Bystrica. So všetkými nedostatkami, výtlkmi, zle riešenými križovatkami, sem – tam poletujúcimi papiermi.

Dajte nás dokopy pár ušomraných penzistov a napíšeme knihu nedostatkov svojho mesta. A popri tom aj, ako fušku, knihu nedostatkov svojich manželiek. A potom sa rozídeme domov, aby sme si ich objali a uvedomili si, ako ich máme radi.

Tak je to aj s našim mestom. A s láskou k nemu. Potom sa mi do rúk dostalo pár údajov. Zo všetkých krajských miest na Slovensku sme najzelenší. Vyše 50 % územia mesta sú parky, zelené plochy a mestské lesy. V počte priamo mestskej zelene sme priemerní, ale skúste deliť mestskú zeleň a horu. To sa ľudsky niekde ani nedá. To dokážu len úradníci.

Ono, taký úrad dokáže všeličo. Aj môj návrh oživenia Laskomerskej doliny – na vytvorenie lesoparku, kde má slovo príroda a nie ľudské pohodlie, od vlaňajšieho septembra dokázali úradníci založiť do šuflíka zabudnutia. Bol som chorý, bola pandémia….

Ale, vďaka viceprimátorovi Milanovi Lichému a Edovi Apfelovi z Mestských lesov Banská Bystrica sa podarilo vytvoriť skupinu, ktorá myšlienku rozvíjala. Máme predsa e-maily. A tak, keď sme sa už konečne skutočne stretli, mali sme kus cesty v našej diskusii za sebou.

Ibaže, úrad je úrad. Keď sa začali spomínať koncepčné a administratívne postupy zo strany úradníkov, vyzeralo to tak, že myšlienka zostane v šuflíku zabudnutia a do volieb neurobíme nič.

Okrem iného, mám svoje roky a poslancovať už potom nebudem. A veľmi, veľmi chcem urobiť ešte niečo užitočné. Dal som najavo svoju nespokojnosť. Začnime konkrétnymi činmi. Povedzme si, kde umiestniť oddychové plochy, kde informačné tabule o zaujímavostiach doliny. Kde je bezrizikové stretávanie sa cyklistov, bežcov a turistov.

V pondelok o 9:00 hod. sa stretneme. Tí, ktorým záleží na práci. Možno nebudeme robiť veľkú vedu, ale budeme na pôde mesta – Mestských lesov. Nech pribudne ďalší krásny kút Banskej Bystrice.

On tu vlastne už je, len ho chceme oživiť a ukázať aj z iného uhla pohľadu. Banská Bystrica je krásne historické mesto. Keď zažiaria jeho hradby a všetky bašty, jeho minulosť, keď trošku upriamime pozornosť na jeho zelenú krásu, ukáže sa, že je skutočnou perlou, v ktorej je radosť žiť a ktorú je radosť navštíviť.

Ozaj a viete, že parkové hodiny idú?

 

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: autor

Ľubomír Motyčka