Ľubomír Motyčka: Ako vyzerá korupcia (aj pri očkovaní)

Blog
4 /

Chceš sa očkovať? A budeš nám vďačný?

Je veľa podôb ako možno korumpovať ľudí. Dnes aj očkovaním. Vymyslíme systém prihlasovania, ktorý sa podobá boju o život.. Nielen cez víkend, keď sa prihlasovať mohli len vyznávači sociálnych sietí. Aj teraz. Vraj od pondelka…

Ale, prečo nie skôr? Prečo nie od začiatku? No, jednoducho, aby mohla byť korupcia, aby sme boli pánom veľkomožným vďační. Ktorým? No predsa tým v „kritickej infraštruktúre“, ľuďom, ktorých strašne potrebujeme. Lekári a sestry to nie sú. Politici áno. Vzorom je v tomto strana Za ľudí. Čím mladší politik, tým skôr očkovaný. Lebo on je strašne potrebný.

Zaočkované sú už aj mnohé ministerské sekretárky. A úradníci. Lebo tí sú strašne dôležití. A svojim veľkomožným pánom aj vďační. Sú to stále tí istí. Nezáleží na vláde. Svoje nič nerobenie si vedia obhájiť. Pre zaujímavosť, už za socializmu som počul o tom, že najhorší robia na ministerstvách. Na nižšej úrovni by neuspeli. Mlčia, nemajú názor, ide im len o seba.

A veľkomožní páni? Nič nevedia, preto ich úradníci ľahko oklamú. Voľakedy aj Fordov syn, kým manažoval firmu, musel pár rokov odrobiť vo výrobe. Aby ho robotníci potom nemohli oklamať.

Ale čo tam Ford. Mám kamaráta, kedysi vedúceho jedného ťažobného úseku v bani. Chválil sa mi tým, ako je dobré, že prešiel v bani všetkými prácami. Nikto ho potom nepodviedol. Ale, ministra by robiť nevedel. Bol príliš čestný.

Vráťme sa však k téme. Bojovníci proti korupcii intuitívne našli spôsob ako korumpovať masy. Nie jednotlivcov, tí sa korumpujú sami. Treba ľudí naučiť ako sa bojuje o miesto pri válove (alebo o život pri poradovníku) a ako sa za to ešte aj ďakuje.

P.S. Včera do nemocnice, na kyslík odviezli môjho ďalšieho známeho. Má vyše 70 a je plný diagnóz.  (Dal svoju vakcínu Šeligovi?) Minulý týždeň prišiel o syna…

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: ilustračné

Ľubomír Motyčka