Ľubomír Motyčka: Ako vyzerá chaos?

Blog
7 /

Prepáčte, chcel by som písať. Neviete, kde mám počítač? A neviete, kde v ňom nájdem Facebook? Ja už akosi nič poriadne neviem. Najvyšší čas prekryť to nejakým vyhlásením.

Kto je vinný? Doktor za to, že prišiel neskoro k pôrodu a bola tam iba babica? Alebo profesorka na strednej škole za to, že mi dala rezké zaucho? Namiesto toho, aby žiadala dvojku z chovania? Čo ak mi to uškodilo?

Nejdem strácať čas. Je jasné, že sa vysmievam. A aj v oblasti cestovného ruchu. Mám známeho, ktorý zažil rozum a dovolenku si kúpil v nemeckej cestovke. Už dávno má späť peniaze. Lebo tam štát reálne pomohol.

U nás dojatím slzíme nad úžasnou pomocou štátu cestovkám. Ľuďom, ktorí si na Vianoce kúpili dovolenky, môžu cestovky vrátiť peniaze až na jeseň budúceho roka. Úžasná pomoc. To naozaj nikto z vlády netuší, že tie peniaze sú už vo väčšine prípadov vyplatené ako zálohy v hoteloch? A kto tie kedy vráti? A kto si ešte niekedy kúpi dovolenku dopredu, aby bolo z čoho vyplácať zálohy? Slovenské cestovky, čert vás ber. Nech žijú zahraničné. Tie sa sem radi nasťahujú..

Štát to urobil veľmi „múdro“. Problémy vyriešil na účet občanov. Do toho, aby bol chaos ešte väčší, cestovný ruch má na starosti ministerstvo dopravy, no cestovky ministerstvo hospodárstva.

Vydá sa povolenie na 24 – hodinovú cestu do zahraničia, no potom sú pre neschválenú apku šóry na hraniciach a nikto sa nemôže dostať domov. Bolo by to riešiteľné, ale prečo? Nech si ľudia poradia ako vedia. No a máte pocit, že už je toho dosť? Kdeže.

Do hry vstúpilo aj ministerstvo zahraničných vecí s odporúčaním vôbec necestovať do zahraničia. To preto, lebo vidia, aká psychiatria u nás vzniká? Alebo len tak, aby aj oni niečo vyhlásili? A banky nechcú dávať úvery. Cestovky sú nedôveryhodné.

A viem o ďalších prípadoch idiotizmu. Viacerí ministri zahraničných vecí alebo ich podriadení sa chcú dohodnúť na pravidlách cestovania. Lenže na druhej strane, teda na slovenskej, nikto nezodvihne ani telefón.

Nikdy som si nerobil ilúzie o fungovaní našich štátnych orgánov. Na prvom mieste bola vždy lenivosť a neschopnosť. Schopnosť sa týkala vždy len udržania si válova.

Ale, spoločnosť musí ako tak fungovať. A to som len zabŕdol do sveta cestovných kancelárií. Ozaj a viete o tom, že Fischer a Exim Tours sa rozhodli tohto roku úplne zrušiť svet dovoleniek? Dobre, čert ich ber. Sú v Čechách. A v Čechách zavádzajú rekreačné poukážky. Tie, ktoré my asi zrušíme.

Aké debilné pravidlá to však zasa máme v našich reštauráciách? Uplatňuje sa systém SKAP SLOVÁK. To zase kto vymýšľa? Jedna chorvátska pesnička sa začínala slovami: „Od glave se čisti riba“. U nás sa hovorí, že ryba smrdí od hlavy. Smrdí a strašne…

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: ilustračné

Ľubomír Motyčka