Ľubomír Motyčka: A predsa to má význam, porazenectvo pri letisku Sliač nám nesvedčí

Blog
8 /

Nedávno sme vo forme blogu uverejnili otvorený list Ľubomíra Motyčku ministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi vo veci (ne)otvorenia civilnej časti letiska Sliač po rekonštrukcii vojenskej časti. Prišla odpoveď…

Najskôr správa TASR

Civilné lety na Sliači zostanú aj po komplexnej oprave letiska, opakovane potvrdil minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Reagoval tak na otvorený list poslanca Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ľubomíra Motyčku.

Poslanec v liste požiadal ministra o urýchlené vyjadrenie sa k civilnej doprave na Sliači a verejnú záruku jej pokračovania po rekonštrukcii vojenskej časti. Zdôraznil pritom význam letiska pre región.

„Opakovane potvrdzujem, že civilné lety na Sliači ostanú aj po komplexnej oprave letiska,“ zdôraznil Naď. Dodal, že o veci komunikujú aj s vedením BBSK. Podľa ministra sa Motyčka v problematike nevyzná a „politikárči“.

„Ministerstvo obrany SR neeviduje žiadnu otázku uvedeného pána, ktorú by nezodpovedalo, zato eviduje množstvo nepravdivých a verejnosť zavádzajúcich blogov, ktoré šíri,“ skonštatoval.

Motyčka tiež kritizoval, že ho pri otázke o zamestnancoch civilného letiska ministerstvo obrany odkázalo na šéfa rezortu dopravy. Podľa Naďa bol však postup správny, keďže daní pracovníci pôsobia v akciovej spoločnosti rezortu dopravy a výstavby.

Leteckú základňu Sliač zrekonštruujú a zmodernizujú v súvislosti s nákupom stíhacích lietadiel F-16. Preprava na letisku Sliač má byť preto ukončená k 31. decembru tohto roka, s obnovením sa počíta v roku 2023.

Bojovať sa oplatí!

V tomto roku som sa už viackrát venoval problematike letiska Sliač. Po prvej vlne medializácie minister obrany Jaroslav Naď prišiel i do Banskej Bystrice, aby na pôde VÚC objasnil situáciu. Sľúbil, že urobí všetko preto, aby sa civilné lety na Sliači po rekonštrukcii vojenskej časti letiska obnovili.  Neznelo to veľmi presvedčivo. A často zaznievalo „ak sa bude dať…. možno a podobne.“

Ku koncu kalendárneho roku dostávajú civilní zamestnanci výpovede. A ako ma informovali z letiska, vraj sa predávajú časti civilného vybavenia. Akoby bol koniec.

Oslovil som hovorkyňu ministra obrany. Tá ma obrátila na posmech. A s tým, že mám ísť na iné ministerstvo – dopravy. Lebo to má civilné lietanie na starosti.

Tak som začal biť na poplach. Vyvrcholilo to otvoreným listom ministrovi obrany s jeho medializáciou. Aj cez TASR. Nespoľahol som sa však len na to a poprosil som na Facebooku svojich priateľov i neznámych čitateľov o zdieľanie. Nech to ide po celom Slovensku. Tých zdieľaní je dobre vyše 400 a ešte pribúdajú. A neraz aj s komentármi o márnosti boja.

Tentoraz som chcel vyjadrenie pána ministra Naďa a jasným slovom o tom, čo bude po rekonštrukcii. NEBUDETE MI VERIŤ, ALE ON ODPOVEDAL.

Samozrejme, písal aj o mojom zavádzaní, klamstvách a podobne. Ale vyjadril sa jasne. To už nebude môcť odškriepiť.

PO SKONČENÍ REKONŠTRUKCIE VOJENSKEJ ČASTI LETISKA V ROKU 2023 SA OBNOVÍ AJ CIVILNÁ LETECKÁ DOPRAVA.

A ja som rád ako malý chlapec. I keď? Toto vyjadrenie si treba zachovať. Aby sa to ešte nezvrtlo…

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: ilustračné

Ľubomír Motyčka