Kandidáti na bystrického primátora sa do volieb nehrnú, ten prvý stratil dôveryhodnosť

Blog
9 /

Hoci do tohtoročných komunálnych volieb, ktoré by mali byť v novembri, zostáva necelých päť mesiacov, zatiaľ poznáme v Banskej Bystrici jediného oficiálneho kandidáta. Aj ten vstúpil do kampane detinským klamstvom, čo mu môže takpovediac „vylomiť krk“.

Minulý týždeň sa pred novinárov postavil mestský a krajský poslanec Igor Kašper, majúc za sebou svojich politických podporovateľov z SaS, OĽaNO, KDH, Sme rodina a Progresívneho Slovenska. V kampani  chce osloviť 10 000 ľudí a rozprávať sa s nimi, ale na jednoduchú novinársku otázku, či vie potvrdiť alebo vyvrátiť informáciu o podaní prihlášky do Smeru ešte v čase, keď bol členom poslaneckého klubu SMER-SD, SNS, SDKÚ-DS odpovedal, že nikdy žiadnu prihlášku do tejto ani inej strany nepodával.

Povedal to stojac tvárou v tvár vedúcej regionálnej kancelárie Smeru, ktorá osobne preberala jeho prihlášku do strany 23. marca 2015. Tá neskôr poskytla portálu Bystricoviny.sk ako dôkaz kópiu inkriminovanej Kašperovej prihlášky ním vyplnenej aj s vlastnoručným podpisom. A je to.

Pre kandidáta na primátora pristihnutého pri klamstve hneď na začiatku volebnej kampane to môže mať nepríjemné následky. Čokoľvek bude tvrdiť vo svojej kampani, môže to ktokoľvek spochybniť, pretože kto raz verejne klamal, môže tak urobiť kedykoľvek aj pri ďalších ďalších príležitostiach. Jednoducho stáva sa nedôveryhodným politikom.  

Igor Kašper v snahe dištancovať sa od ľavicovej strany SMER-SD, za ktorú kandidoval ako nestraník v koalícii do mestského zastupiteľstva a pôsobil v koaličnom klube vyše dvoch rokov, sa „odstrihol“ vlani pred ohlásením svojej kandidatúry na bystrického župana, čo mu napokon vynieslo post krajského poslanca, čo môže lákať Kašpera zopakovať podobnú stratégiu aj v komunálnych voľbách.

Dnes kandiduje na primátora a prechádza zľava doprava, aj keď niektorí regionálni funkcionári stredopravých strán mali problém práve s jeho politickou prelietavosťou a teraz aj so zatĺkaním pravdy. Rozhodli bratislavskí stranícki lídri, ktorí iného spoločného kandidáta na primátora Banskej Bystrice medzi svojimi nenašli.

Je pravdepodobné, že do jesene sa objavia ďalšie mená kandidátov. Všetci však čakajú na rozhodnutie súčasného primátora mesta Jána Noska. Pokiaľ sa rozhodne opätovne kandidovať, šance jeho protikandidátov rapídne poklesnú, pretože tento primátor za uplynulé štyri roky objektívne posunul mesto dopredu, dokáže spolupracovať s vládou či inými partnermi aj v EÚ, nemá za sebou povšimnutiahodné kauzy a ľudia mu dôverujú.

Zrejme sa to dozvieme až po prázdninách, dovtedy môžeme len špekulovať. V každom prípade by žiaden z kandidátov nemal zabúdať na to, že komunálna politika sa od tej parlamentnej líši najmä v tom, že nie je až tak založená na straníckej príslušnosti, ale na osobnostiach a voliteľnosti  kandidátov podľa toho, či a ako ich ľudia poznajú.

Predsa len v Banskej Bystrici je viacero slušných a schopných politikov zo Smeru i SNS, rovnako ako z opozičných parlamentných strán či nestraníkov, ktorí idú so svojou kožou na trh bez pretvárky a falše. Nie so všetkými a vo všetkom musíme s nimi súhlasiť, ale zvyčajne si politikov vážime za ich jasný názor na vec, keď sú vypočítateľní, hovoria pravdu a voliči vedia, čo môžu od nich očakávať.

A čo sa týka môjho kandidáta na bystrického primátora, počkám si na konečné stanovisko Jána Noska. Myslím, že nie som sám…

 

Autor: Miro Toman, Foto: ilustračné

Miro Toman