Jozef Ivan: Napreduje alebo stagnuje športové plávanie v Banskej Bystrici?

Blog
4 /

Túto otázku v nadpise môjho blogu som dostal po nedávno skončených majstrovstvách Slovenska v Šamoríne. Položil mi ju človek, ktorý si pamätá príchod armádnych plavcov do nášho mesta, ich vystúpenia na domácich vtedy ešte Československých majstrovstvách i na olympijských hrách, majstrovstvách sveta a Európy a i teraz okrem iných športov plávanie sleduje.

Na prvý pohľad jednoduchá konkrétna otázka. No odpoveď na ňu je trošku zložitejšia. Rozhodol som sa na ňu odpovedať i v tomto blogu. Čo a ktoré výsledky a udalosti hovoria o úspešnosti a napredovaní tohto športu v Banskej Bystrici? S ktorým rokom porovnávať dosahované športové výsledky? Podľa mňa o úspešnosti najjasnejšie hovorí počet plavcov a ich dosahované výsledky na majstrovstvách Európy, sveta a na olympijských hrách. Ak by som mal úspešnosť banskobystrického plávania porovnávať iba podľa týchto kritérií, do úvahy by prichádzal iba plavecký oddiel Dukly. A čo ostatné banskobystrické plavecké oddiely? Tie sa tiež venujú športovému plávaniu .Pre nich najväčším možným úspechom preto, že sa venujú predovšetkým plávaniu mladšieho a staršieho žiactva je účasť a výsledky dosiahnuté na majstrovstvách Slovenska. Preto ich budem porovnávať predovšetkým na základe týchto kritérií.

A ktorým rokom začať? Zvolil som si rok 2013.Prečo? Pretože rokom 2013 začal nový olympijský cyklus a sedemročné obdobie je dostatočne dlhé na to aby sa vo všetkých banskobystrických plaveckých oddieloch ukázal i prechod plavcov z kategórie najmladších žiakov cez kategóriu starších žiakov aspoň do juniorskej kategórie. Som si vedomý toho ,že existujú i iné kritériá. Napríklad percentuálne porovnanie plavcov zaradených z jednotlivých oddielov do Slovenskej plaveckej federácie a ich účasť na majstrovstvách Slovenska, počet plavcov, ktorí pred siedmimi rokmi začali plávať a pri plávaní doteraz ostali a pokračujú v ňom i po prechode do vyšších kategórií a ich športový rast napreduje, číselné alebo percentuálne vyjadrenie koľko plavcov z jednotlivých oddielov si buď v jednotlivých rokoch alebo na jednotlivých pretekoch zlepšilo osobné rekordy a ďalšie. Pozrime sa teraz spolu bližšie na  jednotlivé banskobystrické oddiely plávania v uvedenom sedemročnom období.

Dukla Banská Bystrica

Oddiel, naše mesto a Slovensko v období od roku 2013 do súčasnosti na Olympijských hrách v Riu de Janeiro reprezentovali Katarína Listopadová a Tomáš Klobučník. Na majstrovstvách sveta a majstrovstvách Európy to boli Miroslava Syllabová, Roman Kučík, Daniel Vácval, Katarína Listopadová, Tomáš Klobučník, Barbora Mišendová, Richarda Nagya, viacerí z nich i viackrát a na posledných decembrových majstrovstvách Európy v Glasgowe okrem Richarda Nagya a Tomáša Klobučníka po prvýkrát i členky plaveckého oddielu Dukly Zuzana  Pavlikovská a Robin Reindl. Za najväčší úspech plavcov Dukly v tomto období – teda od roku 2013 do súčasnosti pokladám zisk titulu juniorskej majsterky Európy a bronzovú medailu na týchto majstrovstvách ktoré v Holandskom Dordrechte získala v roku 2014 Barbora Mišendová.

Za uvedené sedemročné obdobie získali plavci Dukly na majstrovstvách Slovenska v 50 a 25 metrovom bazéne vo všetkých vekových kategóriách spolu 249 medailí. Z toho 126 zlatých,79 strieborných a 44 bronzových. K uvedenému počtu treba pripočítať deväť zlatých, dve strieborné a dve bronzové medaily, ktoré získali plavci Dukly na majstrovstvách Slovenska starších žiakov, juniorov a seniorov v lete 2017, keď na základe nového zákona o športe nemohli plavci Dukly štartovať na domácich a zahraničných pretekoch pod strediskom ale len pod športovým klubom. Boli preto na dobu pokiaľ sa v Dukle administratívne nedotiahol prechod športovcov zo strediska na športový klub preregistrovaní do súkromného plaveckého klubu Swim Team, ktorý mal Ľuboš Križko a uvedené medaily sú vedené pod týmto klubom. Tak je to i v prípade slovenského rekordu, ktorý na 200m polohové preteky časom 2:01,78  utvoril 26. 7. 2017 v Budapešti Richard Nagy. Keď sa v Dukle dotiahla administratívne zmena na športový klub, boli plavci opätovne preregistrovaní zo súkromného Swim Teamu do Športového klubu Dukla.

Najväčší počet 67 medailí z majstrovstiev Slovenska, na základe dostupných prameňov absolútnym rekordom plavcov z banskobystrických oddielov v jednom roku, dosiahli plavci Dukly na majstrovstvách Slovenska v roku 2015. Šiestimi zlatými, šiestimi striebornými a jednou bronzovou medailou sa na tomto počte podieľali mladší žiaci, ktorí všetci okrem Maximiliána Medveckého (ten je stále v kategórii starších žiakov) plynule prešli až do kategórie juniorov, v ktorej ich rast naďalej napreduje. Jedná sa o Andreja Siklenku, Petra Perašína a Michala Halinára. V roku 2019 Dukla posilnila trénerské zázemie oddielu o Vladimíra Železníka a začala realizovať v Banskej Bystrici projekt vytvorenia silného slovenského juniorského plaveckého centra. Ak sa tento projekt naplno podarí zrealizovať v praxi, malo by to pomôcť rozvoju a napredovaniu plávania tak na Slovensku ako i v ostatných banskobystrických plaveckých oddieloch .

Plavci Dukly sú k 1. 1. 2020 držiteľmi 30 slovenských plaveckých rekordov. Z nich 24 bolo vytvorených od roku 2013 po súčasnosť. Sú vedené pod skratkami AŠK alebo DUBB, novšie od roku 2017 pod skratkou SKDBB a jeden už vyššie spomínaný pod skratkou SWTBB.

Plavecký oddiel UMB

Za uvedené sedemročné obdobie získali plavci PO UMB z majstrovstiev Slovenska všetkých vekových kategórií 45 medailí. Z toho 6 zlatých, šestnásť strieborných a 23 bronzových. Vrcholom v počte získaných medailí bol rok 2016, keď získali osemnásť medailí. Z toho dve zlaté, šesť strieborných a desať bronzových. Ďalšie obdobie i do súčasnosti ovplyvnil v roku 2017 odchod niektorých plavcov z tohto oddielu, ktorí boli držiteľmi medailí na MSR v kategórii žiactva. Prejavilo sa to i na majstrovstvách Slovenska v rokoch 2017 a 2018, kedy plavci PO UMB nezískali žiadnu z medailí v žiackych kategóriách a i v roku 2019, na ktorých nemal PO UMB zastúpenie v kategórii juniorov .Česť oddielu zachraňovala slovenská reprezentantka Veronika Kolníková, ktorá jediná v roku 2017 získala 2 strieborné medaily na majstrovstvách Slovenska pre tento oddiel. Tohtoročné siedme a ôsme miesto Tomáša Tišliara na letných majstrovstvách Slovenska a deviate miesto na zimných majstrovstvách Slovenska starších žiakov znamenali i prenechanie dlhoročnej hegemónie plavcov PO UMB v kategórii starších žiakov plavcom ŠK UMB TRIAN.

Plavecký  oddiel UMB má vo svojom strede jednu z najlepších slovenských plavkýň kategórie mladších žiačok Emu Malíkovú, ktorá toho roku získala pre PO UMB všetky tri bronzové medaily. Okrem nej na zimných majstrovstvách Slovenska mladších žiakov štartovali Viktor Lapin, Peter Parížek a Liliana Jankovičová, ktorí obsadili v prvej dvadsiatke dve sedemnáste, jedno devätnáste a jedno dvadsiate miesto. Na majstrovstvách Slovenska mladších žiakov na základe percentuálneho zlepšenia pretekárov obsadil PO UMB na Slovensku delené  4-7 miesto. Na základe najlepších bodových výkonov bol výkon Emy Malíkovej na 50m voľný spôsob ohodnotený 359 bodmi a v kategórii 10 ročných žiačok s ním obsadila 9. miesto

ŠK UMB TRIAN

V uvedenom období získali plavci tohto oddielu na majstrovstvách Slovenska päť medailí. Z toho jednu striebornú a štyri bronzové. Cieľavedomá, systematická práca trénerov a plavcov tohto oddielu i keď v tomto roku nezískali na majstrovstvách Slovenska žiadnu z medailí sa výraznejšie prejavila i tohto roku. Oddiel mal svoje zastúpenie i na majstrovstvách Slovenska juniorov /Margaréta Piatriková, Ema Paulínyová, Kristína Foltínová a Radoslav Ferjanc, ktorí na nich získali  jedno piate, dve siedme a dve ôsme miesta/, ale ešte výraznejšie sa jeho plavci predstavili na národnom šampionáte starších žiakov. Dve štvrté miesta HugoMarko  Brhlíka, piate, šieste a ôsme miesto Šimona Paulínyho na letných majstrovstvách Slovenska a piate, šieste, siedme a ôsme miesto Šimona Paulínyho na zimných majstrovstvách Slovenska posunuli tento plavecký oddiel po prvýkrát na prvé miesto medzi banskobystrickými plaveckými oddielmi v kategórii starších žiakov. V oddieli majú vytvorené dobré podmienky na to, aby súčasní plavci tak v juniorskej kategórii ako i tí, ktorí na rok do tejto kategórie prestúpia, úspešne pokračovali v nastúpenom výkonnostnom raste.

Plavecký kemp

Najmladší z banskobystrických plaveckých oddielov, ktorý má za sebou jednoročné pôsobenie, veľmi prekvapujúco a razantne vstúpil do plaveckých súťaží majstrovstiev Slovenska. Jediný spomedzi banskobystrických plaveckých oddielov mal svoje zastúpenie v roku 2019 na všetkých majstrovstvách Slovenska od kategórie mladších žiakov až po dospelých. Práve na posledných majstrovstvách Slovenska OPEN v Šamoríne zásluhou Ivana Jakuba Dolinského a jeho dvojnásobného zlepšenia osobného rekordu sa Plavecký kemp spomedzi všetkých 40 zúčastnených oddielov umiestnil na treťom mieste, druhom na Slovensku /keďže celkovo druhý bol reprezentant Ukrajiny/ v percentuálnom zlepšení osobných výkonov a výrazne sa zviditeľnil nielen medzi banskobystrickou ale i slovenskou verejnosťou. Za zmienku stojí i výkon mladšieho žiaka Šimona Baláža, ktorého 13 miesto na 50m voľný spôsob bolo po výkonoch a umiestnení Emy Malíkovej druhé najlepšie na majstrovstvách Slovenska spomedzi banskobystrických mladších žiakov. Prísľubom do budúcnosti bol i výkon a sedemnáste miesto Lukáša Vaška v tej istej vekovej kategórii.

Športový klub RAJA

Plavci uvedeného športového klubu sa zameriavajú na plávanie predovšetkým v rámci  moderného päťboja a jeho odnoží od kategórie žiactva až po dospelých. Pravidelne sa zúčastňujú štvorkolovej súťaže Banskobystrického plaveckého pohára, no napriek tomu, že na týchto pretekoch dosahujú takmer porovnateľné výsledky s účastníkmi majstrovstiev Slovenska z banskobystrických plaveckých oddielov najmä v kategórii žiactva, v dôsledku termínových kolízií s vlastnými súťažami alebo prípravami na tieto súťaže sa majstrovstiev Slovenska v plávaní nezúčastnili.

Záver

Cieľom tohto blogu bolo reálne odpovedať na položenú otázku, poukázať a na základe predložených výsledkov zhodnotiť pôsobenie jednotlivých banskobystrických plaveckých oddielov. Preto i odpovede na uvedenú otázku som hľadal a konfrontoval ich s mojou aj u bývalých úspešných slovenských plaveckých reprezentantov a aj u bývalého uznávaného plaveckého trénera Jiřího Waltera. Zhodli sme sa na tom, že na základe získaných a použitých faktov môžeme konštatovať ,že plávanie v Banskej Bystrici dostalo v súčasnej dobe plnú podporu vo vedení Vojenského športového centra, vznikom nového plaveckého oddielu Plaveckého kempu na čele s bývalým slovenským reprezentantom a účastníkom majstrovstiev sveta a Európy Danielom Vácvalom, ktorý má za sebou skúsený tím plaveckých trénerov, sa v Banskej Bystrici zvýšila konkurencia, ktorá môže v budúcnosti ešte zvýšiť rast a napredovanie banskobystrických plavcov a aj napriek niektorým výkyvom plávanie v Banskej Bystrici napreduje. Som si vedomí toho, že uvedená odpoveď nemusí byť v súlade s názormi tých, ktorí si tento blog prečítajú. Každý z nich si môže na základe predložených výsledkov a použitých faktov utvoriť svoj vlastný názor a ten potom konfrontovať s vyššie napísanou výpoveďou.

Autor: Jožo Ivan, Foto: ilustračné

Jozef Ivan