Ako recyklovať tonery a cartridge?

Blog
0 /

Bohužiaľ, kazety do tlačiarní nie sú nevyčerpateľné. Čo však urobíte s tonerom alebo cartridgami, keď tlačiareň oznámi „náplň do tlačiarne je prázdna“ a vy nemáte inú možnosť, ako ju vymeniť za novú, aby ste mohli pokračovať v tlači? Existujú len tri možnosti a jedna z nich ekonomicky vyniká nad ostatnými.

Prázdna náplň do tlačiarne nepatrí do koša!

Ak ste prázdne náplne do tlačiarní vyhadzovali jednoducho do koša na zmiešaný odpad, zaslúžite si pokarhanie. Aj prázdne kazety alebo tonery stále obsahujú zvyšky, ktoré obsahujú rôzne chemikálie, ktoré je potrebné správne zlikvidovať.

Okrem toho oba typy náplní obsahujú mnoho ďalších zložiek, ktoré síce zvyčajne nie sú také nebezpečné ako chemikálie v nich, ale z ekologického hľadiska sa stále oplatí ich recyklovať, aby sme pomohli udržať našu planétu zdravú. Zmiešaný odpad je preto suverénne najhorším spôsobom likvidácie prázdnych náplní a naozaj by ste k nemu nemali pristupovať.

Odovzdajte ich alebo ich predajte

Pýtate sa kde odovzdať prázdne tonery a cartridge? Keďže cartridge a tonerydo určitej miery nebezpečným odpadom, nie je prekvapením, že ich možno bezplatne odovzdať na viacerých zberných miestach vrátane zberných dvorov a predajní elektroniky. V posledných rokoch sa zberné miesta pre prázdne tonery a cartridge začali objavovať aj v nákupných centrách, čo ešte viac uľahčuje ich likvidáciu. Jednoducho sa ich zbavíte cestou na nákup.

Zaujímavosťou je, že na prázdnych toneroch sa dá dokonca aj zarobiť. Špecializované spoločnosti vykupujú niektoré typy cartridgov a potom sa zameriavajú na dopĺňanie tonerov a kaziet. Keďže sú však tonery kvôli svojej zložitosti oveľa drahšie ako cartridge, spätne sa vykupujú len tonery. Hoci sumy, ktoré za ne tieto spoločnosti ponúkajú, nie sú vysoké, ak ste už vyzbierali viac prázdnych tonerových kaziet, zarobíte si dosť na kávu alebo obed.

Recyklácia cartridge a tonerov ako najlepšia zo všetkých možností

Spoločnosti špecializujúce sa na recykláciu tonerov a náplní do kaziet však možno využiť aj iným a lepším spôsobom. V skutočnosti si môžete objednať recykláciu náplne do tlačiarne, ktorú ste práve vyprázdnili. Celý proces vám nezaberie príliš veľa času a dosiahnete tak skutočne úspornú a eco-friendly tlač. Recyklácia náplne do tlačiarne znamená, že prázdnu náplň pošlete spoločnosti, tá ju naplní novým tonerovým práškom alebo atramentom, pošle ju späť a vy môžete opäť tlačiť. Kvalita tlače zostáva rovnaká alebo aspoň veľmi podobná, v závislosti od kvality náplne na doplnenie cartridge alebo tonera, ktorý spoločnosť používa.

Cartridge alebo toner môžete samozrejme recyklovať aj doma, ale vo všeobecnosti sa to neodporúča. Naplnenie prázdnych kaziet novou náplňou nie je jednoduchá záležitosť a navyše neodpúšťa chyby. Ak sa teda celý proces nepodarí na 100 %, môže sa stať, že starú, ale stále funkčnú kazetu vyradíte z prevádzky alebo si doma prinajmenšom narobíte neporiadok. Preto je lepšie prenechať recykláciu kaziet a tonerov profesionálom, ktorí všetko vykonajú so 100 % výsledkom a dokonca aj zárukou naviac na svoje služby.

Tip

Ak vás naše návrhy na recykláciu náplní úplne neoslovili, a zároveň patríte k tým, ktorí majú skutočne veľa kreativity, tak sa určite neváhajte inšpirovať článkom, plným ďalších tipov o tom, ako kreatívne využiť prázdne tonerové kazety!

Jediné, na čo si treba dať pozor pri dopĺňaní prázdnych kaziet a tonerov, je to, u akej spoločnosti si to necháte urobiť. Žiaľ, nie každá má kvalitné náplne, aj keď sa tak na internete môže prezentovať. Preto je vždy dobré si najprv urobiť predstavu o ich službách z rôznych internetových recenzií, aby ste zbytočne nemíňali svoje peniaze.

Autor: (tom), Foto: Pixabay.com

Miro Toman