FOTO: Prezident v Alfa Bio – Lunter, Banskobystrickom pivovare a na farme Braunvieh

SPRÁVY
0 /

Popoludňajší program utorkovej oficiálnej návštevy slovenského prezidenta Andreja Kisku v Banskej Bystrici patril úspešným rodinným firmám. Hlava štátu si postupne pozrela výrobné priestory Alfa Bio (Lunter) v Kremničke, Banskobystrický pivovar na Sládkovičovej ulici a rodinnú mliečnu farmu Braunvieh v Slovenskej ľupči

Alfa Bio – Lunter v Kremničke

Iba nedávno prezident Andrej Kiska odovzdával majiteľovi banskobystrickej spoločnosti Alfa Bio – Lunter s.r.o. Jánovi Lunterovi hlavnú cenu Via Bona Slovakia za rok 2014 v oblasti firemnej filantropie a zodpovedného podnikania, ktoré každoročne udeľuje  Nadácia Pontis.

Je pre nás veľkou cťou, že našu firmu navštívil pán prezident Kiska. Viac ako  30 percent  našich zamestnancov tu pracuje viac ako 10 rokov. Je to viac o priateľstve a dobrých vzťahoch, ako o nejakom tvrdom biznise. S tým súvisí aj kvalitné životné prostredie v našej firme,“

povedal  zakladateľ spoločnosti Ján Lunter, ktorý je aj držiteľom Ceny primátora a Ceny predsedu BBSK.

Prezident Andrej Kiska sa stretol na krátkom rokovaní  s vedením firmy a potom si prezrel výrobné prevádzky. Zaujímal sa o výrobky z tofu a spôsob spracovania sójového mlieka.

Rodinnú firmu Alfa Bio Banská Bystrica začiatkom 90. rokov minulého storočia založil Ján Lunter.  dnes zamestnáva viac ako 100 zamestnancov. Hlavnou činnosťou firmy je výroba potravín, ktoré sú zdravšie, ale napriek tomu výborne chutia. Firma myslí ekologicky, čomu prispôsobila aj svoje okolie. Má vybudovanú vlastnú studňu, použitú vodu recyklujú a viacnásobne využívajú. Autá vo firme jazdia na zemný plyn a firma má už vyše 10 rokov vlastnú CNG stanicu. Alfa Bio – Lunter sa  riadi Hippokratovým výrokom: „Nech je jedlo vašim liekom.“

V snahe ponúknuť ľuďom možnosť zdravo sa stravovať aj mimo domu, existuje blízko centra Banskej Bystrice na Kollárovej ulici 18, reštaurácia LUNTER kuchyňa a tiež predajňa zdravej výživy v areáli podniku. Firme sa neustále darí zvyšovať objem výroby.. Zo Slovenska vyvážajú svoje  výrobky do Česka, Poľska a Maďarska. Okrem samotného tofu vyrábajú nátierky a rastlinné náhrady mäsových jedál.

Banskobystrický pivovar a.s.  na Sládkovičovej ulici

Neďaleko Alfa Bio – Lunter sa prezident Kiska zastavil na Sládkovičovej ulici v ďalšej úspešnej banskobystrickej firme Banskobystrický pivovar a.s. Tu sa stretol s vedením spoločnosti a navštívil výrobné priestory pivovaru. Okoštoval aj Urpiner priamo zo skladovacej  nádrže a zjavne mu chutilo.

Predseda predstavenstva a spolumajiteľ pivovaru Branislav Cvik k filozofii značky Urpiner hovorí:

„Povedali sme si, že aj my máme svetové slovenské pivo. Chuťou, kvalitou, oceneniami. Z Heinekenu nám napísali, že chceme parazitovať na ich povesti. To určite nie je pravda. My chceme byť iní. Bojujeme za rozmanitosť chutí a ideme s heslom aspoň jedna točka nezávislého piva do každej krčmy.“

Spoločnosť Banskobystrický pivovar, a.s. je výrobcom výnimočného slovenského piva značky Urpiner, ktoré sa vyznačuje originálnou chuťou. Vyrába sa podľa tradičných receptúr, pričom sa využíva klasická technológia. Podľa nej pivo prirodzene zreje 50 dní . Všetky suroviny prechádzajú starostlivým výberom pivovarníckych majstrov. Horská voda je z okolitých vrchov, slad sa pestuje na úrodných poliach južného Slovenska a chmeľ je tej najlepšej kvality

Urpiner sa stavia na čelo hnutia, ktoré chce zachovať rôznorodosť chutí slovenských pív. Je spoluzakladateľom Asociácie malých nezávislých pivovarov. Značka Urpiner je zárukou kvality banskobystrického piva, o čom svedčí aj množstvo medzinárodných ocenení získaných v degustačných súťažiach.

Rodinná Mliečna farma Braunvieh v Slovenskej Ľupči

Utorkový program prezidenta SR končil  na rodinnej mliečnej farme Braunvieh v Slovenskej Ľupči. Tu  Andreja Kisku privítali majitelia farmy rodina Hiadlovských vskutku originálne – rozkrájaným syrom „Hiadlovec“ na veľkej drevenej lyžici. Prezident po prehliadke výrobných priestorov automatickým zariadením podojil jednu z kráv. V kuloároch bolo počuť, že má celkom rád živočíšnu výrobu…

Rodina stavila na chov alpského hnedého plemena  Braunvieh. Materské stádo dojníc doviezli z rakúskeho Tirolska a meno tohto plemena je aj súčasťou názvu farmy. Jej základný kameň položili 1.septembra 1992 na zelenej lúke Podbarište.

V ďalšej etape rozvoja firmy sa dobudovala moderná maštaľ s voľným ustajnením, ktoré  zabezpečuje pohodu chovaných zvierat. Na túto maštaľ s kapacitou 100 kusov dobytka nadväzuje moderná syráreň. Tá vyhovuje všetkým hygienickým požiadavkám a dáva tak predpoklady pre výrobu špecifických zrejúcich syrov značky „Hiadlovec“, ktoré sa kvalitou vyrovnajú tým najlepším svetovým značkám.

„Snažíme sa získať na ďalšie investície eurofondy, ale nie je to jednoduché. Tak postupne investujeme sami a tvrdo pracujeme. Chceli by sme na farme rozbehnúť aj cestovný ruch, ale základom je výroba kvalitného syra, ktorý dodávame na slovenský trh,

povedal Jozef Hiadlovský.

Zrejúci, plnotučný syr vyrobený z čerstvého, nepasterizovaného mlieka vlastných dojníc, má charakteristickú vôňu a výnimočnú, pikantnú chuť. Chemické analýzy tohto syra potvrdili podobný podiel nasýtených mastných kyselín, ako v talianskom syre typu „Parmezán“. Na trh sa dostáva v rôznom stupni zrenia (3 až 24 mesiacov).K dobrému syru patrí aj kvalitné víno z najlepších slovenských vinárstiev, čo ponúkajú aj na farme Braunvieh či organizujú vínnu cestu.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová