Prieskum: Slováci vo svetle žeravých uhlíkov

SPRÁVY
0 /

Pred nastupujúcou grilovacou sezónou uskutočnil  portál www.masodomov.sk zaujímavý prieskum. Formou dotazníka sa pýtal ľudí na návyky, chute a preferencie pri príprave a samotnom grilovaní.

Hoci pôvodný zámer bol zistiť, aké druhy mäsa a mäsových výrobkov sa budú najčastejšie vyhrievať na výslní  grilovacích roštov, niektoré zistenia boli predsa len prekvapivé. Zaujímavé sú poznatky o rôznych regionálnych rozdieloch, no ešte zaujímavejšie sú diferencie v grilovacích preferenciách medzi mužmi a ženami. Zdá sa, že tento prieskum zboril aj niektoré mýty, o ktorých nás vytrvalo presviedčajú vo svojich akciových letákoch takmer všetky obchodné reťazce.

Prvý  mýtus

Akonáhle sa roztopí posledný sneh, Slováci vyťahujú svoje grilovacie rošty a žhavia žeravé uhlíky azda až do Vianoc. Nie je to pravda! Väčšina Slovákov (44%) griluje iba párkrát za sezónu (menej ako 2x za mesiac), iba 23% griluje často a  9% dokonca  negriluje vôbec.

Druhý mýtus

Na grilovací rošt patria predovšetkým špeciálne grilovacie klobásky (biele, neúdené). Možno niekde v Nemecku, no určite nie na Slovensku. Podľa prieskumu je práve tento druh  považovaný za najväčší prepadák  BBQ večierkov. Iba 3%  respondentov ho označili ako možného kandidáta na svoj stôl. Čo teda Slováci grilujú najčastejšie? Pre mnohých možno prekvapivo zvíťazilo kuracie mäso (20%), nasleduje bravčovinka (17%), a  na peknom treťom mieste sa umiestnila nová gril star – zelenina (14%). To je asi veľká rana pre všetkých výrobcov špekáčikov  (13%), slanín (12%) a údených klobás (8%).

Stredoslováci sú medzi špekáčikovo-slaninovým východom a kuracinovým západom

Ak by sme sa pozreli z pohľadu regiónov na to, čo grilujeme najviac, tak zistíme, že východ je viac špekáčikovo-slaninový s výraznejším zastúpením napríklad aj údených klobás, zatiaľ čo západ (BA,TT,TN) si pochutnáva najmä na kuracine, zelenine, špekáčikoch, ale aj na rybách, na ktoré si východniari takmer ani nespomenuli.. Stredoslováci sú niekde medzi západom a východom.

A ako je to z pohľadu rodovej príslušnosti? U mužov sa viac ohrejú špekáčiky, slaniny a bravčovina, u žien víťazí kuracina, zelenina a na treťom mieste špekáčiky. Práve spomedzi žien sa našlo aj niekoľko fanúšičiek bielych klobások.

Ďalšie zistenie, avšak vôbec nie prekvapivé, je, že až 43%  Slovákov vôbec nedôveruje tzv. napácovaným mäsám (v marinádach). Niet sa čo čudovať, veď supermarkety tak vytrvalo a usilovne marinujú  všetko, čo je po záruke, až sa im skutočne podarilo presvedčiť nás, že takéto mäso na Slovensku radšej nekupujeme. V tomto prípade je takmer bezpredmetné, aká veľká zľava pri ňom svieti.

Aké príchute preferujeme?

Možno to niekoho prekvapí, možno niekoho nie, ale pomerne s prehľadom dobehol do cieľa ako prvý „ničiteľ dobrého dychu“ cesnak.(22%), za ním pikantná príchuť (19%), ktorej na krk dýchajú svojím sviežim dychom bylinky (17%). Avšak mäsko či zelenina predsa len nejakú príchuť musia mať, pretože až 35% respondentov označilo za neprijateľnú  práve nevýraznú, neutrálnu príchuť. Z chutí je najmenej obľúbená syrová (17%) a chilli (13%). V otázke príchutí stojí za pozornosť rozdiel medzi mužmi a ženami. Ženy preferujú skôr bylinky a ak niekto označil, že obľubuje chilli, bol to takmer vždy muž.

Kto je u vás hlavný grilmajster?

Pri tejto otázke je víťazstvo mužov zdrvujúce (49%). Vyzerá to tak, že v mužoch sa pri pohľade na oheň prebúdzajú pradávne pudy zakódované hlboko v ich DNA. Práve oni častejšie zvierajú v rukách grilovacie klieštiky, pinzety, hrabličky a fúkajú do rozpálených uhlíkov. Ženy už potom len udržujú oheň, kým muži lovia z chladničiek pivo.

V poslednej otázke prieskumu mohli respondenti vyjadriť svoj ľubovoľný názor alebo požiadavku v súvislosti s grilovaním. Okrem niekoľkých zaujímavých rád, tipov a receptov dominovali odpovede, že zákazníci by radi kupovali kvalitné, klasické, tradičné a slovenské špekáčiky, ktoré sa akosi vytratili z pultov obchodov. Je už možno čas aj u nás začať sa zaoberať špeciálnymi úpravami mäsa a jeho vyzrievaním.. Celkovo bol z odpovedí cítiť „hlad“ šudí po kvalite a gurmánstve.

Ako vyzerá priemerný Slovák za grilovacím roštom

Vlastní gril na drevené uhlie a vyťahuje ho tak jeden až dvakrát do mesiaca. Na rošt si poukladá kuracinu, bravčovinu, pár špekáčikov a trochu zeleniny. Mäso si pripravil sám, rozhodne nekúpil nič dopredu namarinované. Koreniny si tiež pripraví sám, možno použije aj nejakú koreninovú zmes. Bude prevládať cesnaková a bylinková chuť. Dospelí si to spestria aj o pikantnú príchuť, nie však chilli. A čím to všetko zapije? To možno tušíte, ale presne by to mohol zistiť až ďalší dotazník o nápojoch.

Zdroj: www.masodomov.sk, Foto: archív