Káva z TOP 10 v Európe sa praží na strednom Slovensku

SPRÁVY
3 /

Dvaja mladí Slováci založili rodinnú firmu, ktorá sa časom vypracovala na výrobcu jednej z najlepších káv v Európe. Kávové zrná dovážajú z Latinskej Ameriky a Afriky, potom ich pražia na strednom Slovensku.

kava ebenica„Naším cieľom je vrátiť kaviarenský život do slovenských miest tak, ako tomu bolo kedysi,“ povedal pre médiá zakladateľ značky EBENICA Marek Fajčík. Spolu s Romanom Krajniakom sa rozhodli pre tri rôzne chuťové kombinácie zo 100%-nej arabiky.

Znie to možno zvláštne, ale slovenskej rodinnej firme sa podarilo so svojou prémiovou odrodovou kávou EBENICA dostať medzi desiatku najlepších káv v Európe. Do TOP 10 patria až tri druhy tejto značky. Tajomstvo výroby si však dvaja mladí Slováci nechávajú pre seba. Vieme len, odkiaľ dovážajú surovinu a to, že najdôležitejšou fázou v rámci ich spracovania je skladba zŕn a stupeň ich praženia, ktoré pod starostlivým dozorom majstrov prebieha na strednom Slovensku

Spolupráca so slovenskými špecialistami v oblasti potravinárstva, dizajnu a marketingu priniesla svoje ovocie. Výsledkom je jedinečné spojenie chutí, logo, obaly ako i samotné značky káv EBENICA, SIGNATURA a GURMÁNKA. Ambíciou spoločnosti ELICSIRE je dodávať kávu zákazníkom do celej Európy a v budúcnosti aj do celého sveta.

Niekoľkoročnú snahu slovenskej rodinnej firmy minulý mesiac ocenili svetoví odborníci v rámci prestížnej súťaže Coffee Review. EBENICA v kategórii „Espresso“ dostala zo 100 možných 90 bodov. DO TOP 10 v Európe sa dostali tri druhy – Ebenica Piano (9. miesto), Ebenica Harmonelle (8. miesto) a Ebenica Intensivo (7. miesto). Obal káv sa vyrába ručne a je dielom slovenských dizajnérov.

Za slovenskou značkou EBENICA zostali aj svetoznáme značky, ako Lavazza či Jacobs. EBENICA sa dostala do spoločnosti takých výrobcov, ako je napr. Soyuz Coffee Roasting, ktorý je dvorným dodávateľom kávy ruskému prezidentovi a vláde v Kremli. Za najlepšou kávou v Európe Smit & Dorlas, ktorú vyrábajú v Holandsku, zaostala slovenská káva iba o tri body. Baristi oceňujú najmä jej orieškovo-kvetinovú chuť a komplexnosť.

Slovenský výrobca ponúka aj bezkofeínovú kávu vhodnú pre tehotné a dojčiace matky (EBENICA MAMMIE) či ľudí trpiacimi srdcovými ochoreniami (EBENICA CARDIAC), ktorá sa predáva v lekárňach. Chce tak spojiť príjemnú chuť kávy s jej medicínskymi účinkami

ELICSIRE začala prevádzkovať dve kaviarne v Bratislave na Ventúrskej (tú neskôr zavreli) a Záhradníckej ulici. Prvým väčším zákazníkom sa stala kaviareň Forma De Gusto (Cassovar) v Košicach. Nasledovali kaviarne v Trnave (De Presso), Piešťanoch (Kursalon), Žiline (JOJ Café), hotel Devín v Bratislave, predajňa Gran Café v Bardejove a ďalšie. Ktovie, možno sa časom objaví jedna aj v Banskej Bystrici.

V každom prípade je obdivuhodné, ako sa dokážu cieľavedomí Slováci presadiť vlastnými silami vo svete a my ostatní môžeme byť na to hrdí. Príklad kávy EBENICA nie je jediný…

 

Zdroj: Bystricoviny.sk