Mesto pod Urpínom bude čoskoro rozvoniavať vôňou kvalitnej výberovej kávy. Do Banskej Bystrice zavítajú baristi a kávoví nadšenci z celého Slovenska, ktorí v rámci súťaže Majstrovstvá Slovenska v príprave kávy cez AeroPress – AeroPress Slovakia 2023, predvedú svoje zručnosti v príprave kávy touto alternatívnou metódou. Slovenský šampión pocestuje v decembri na svetové finále v Austrálii.
Podujatie sa uskutoční už 23. septembra v priestoroch podniku Záhrada – Centrum nezávislej kultúry. Pointou súťaže je pripraviť filtrovanú kávu cez AeroPress. Všetci súťažiaci majú k dispozícii rovnaký druh výberovej kávy, aby sa tak ukázala zručnosť a rozmanitosť zvoleného receptu. Na pripravenú šálku filtrovanej kávu sa smie použiť maximálne 18 gramov kávy a výsledný objem musí byť minimálne 150ml.
,,AeroPress sa radí medzi alternatívne prípravy kávy. Z pohľadu svojej konštrukcie je AeroPress veľmi jednoduchý prístroj, využívajúci fyzikálne zákony. Predstavte si dva plastové valce, pričom jeden z nich je ukončený gumovým piestom a úplne presne zapadá do druhého telesa. Na konci väčšieho valca je sitko, do ktorého sa vkladá papierový filter. Pri tlačení tak vzniká podobný efekt ako v injekčnej striekačke – piest tlačí na extrahujúcu sa kávu v horúcej vode, pričom samotnú kávu zadrží filter,“
vysvetľuje organizátor súťaže, víťaz prvého slovenského AeroPressu 2014 Martin Karabiňoš, ktorého Bystričania poznajú z kaviarne a pražiarne The Fleck Coffee Roasters.

Martin Karabiňoš
Registrácia do súťaže bude spustená 22.9.2023. Prihlásiť sa môžu profesionálni baristi, ale i úplní laici.
,,Súťaž má viackolový formát, pričom porota z týchto vyraďovacích kôl posunie ďalej tú najlepšiu šálku z AeroPressu. V každom kole budú súčasne variť kávu traja súťažiaci, na prípravu budú mať 5 minút. Po uplynutí doby porotcovia naslepo ochutnajú všetky šálky a určia, ktorá káva im chutí najviac. Takto postupne vzíde zo všetkých zúčastnených víťaz, ktorý ako majster Slovenska v príprave kávy AeroPressom postupuje na svetové finále v Melbourne. To sa uskutoční už 1. – 3 decembra 2023,“
informuje o priebehu súťaže Karabiňoš.
Súťaž v príprave kávy touto technikou má svoju históriu. Od roku 2008, kedy sa v nórskom Osle konal prvý ročník v komorných podmienkach, sa zo súťaže stal celosvetový fenomén. V súčasnosti sa do súťaží tohto formátu zapájajú tisícky milovníkov kávy v približne 120 súťažiach vo viac ako 60 krajinách sveta.

Martin Karabiňoš v akcii
Cieľom podujatia nie je len meranie si svojich zručností.
,,Ako kávomilec, pražiar a barista môžem zhodnotiť, že káva už dávno nie je len o biznise. Je o budovaní komunity, o priateľstvách a stretnutiach. Inak tomu nebude ani na podujatí AeroPress Slovakia 2023. Už teraz sa veľmi tešíme na všetkých, ktorým niečo hovorí kávová kultúra a chcú sa s nami o svoje kávové recepty podeliť,“
pozýva organizátor.
Viac informácií nájdete na https://www.instagram.com/aeropressslovakia/ a https://worldaeropresschampionship.com/.
Zdroj: Romana Dorotovičová , Foto: AeroPress a ilustračné