V nedeľu na Štiavničkách v Tipos atletickej lige pôjde aj o bonusové body do renkingov

ŠPORT
3 /

TIPOS atletická liga 2023 pokračuje v nedeľu 28. mája druhým kolom. Seniorské družstvá si zmerajú sily na štadióne SNP v Banskej Bystrici na Štiavničkách. V košickom prvom kole zvíťazili obhajcovia mužského prvenstva zo Slávie STU Bratislava pred banskobystrickou Duklou a AC Stavbár Nitra. V ženskej súťaži sa najviac darilo atlétkam ŠK ŠOG Nitra, druhé miesto obsadila Slávia STU Bratislava a obhajkyne titulu z banskobystrickej Dukly skončili tretie.

Banskobystrické kolo má v kalendári Svetovej atletiky štatút podujatia E-kategórie, takže víťazi disciplín získajú navyše 25 bonusových bodov do kvalifikačných renkingov. V nabitom programe atletických podujatí počas posledného májového víkendu je to vítaná motivácia. Napriek tomu časť slovenskej atletickej špičky uprednostnila štarty na pretekov v blízkom či vzdialenejšom zahraničí.

„Žiaľ, veľa našich atlétov zo širšej špičky štartuje v nedeľu aj na prvom a druhom kole českej ligy. Niekedy sa termíny jednoducho nedajú zladiť. Trošku je mi ľúto, že prídu o možnosť nazbierať body navyše do renkingu. Akceptujem však, že si zvolili vyššiu konkurenciu,“

– poznamenal šéftréner Slovenského atletického zväzu (SAZ) pre jeho oficiálny web Radoslav Dubovský a pripomenul, že Ján Volko začne sezónu na 2. kole českej I. ligy v Třinci. Jeho klub Naša atletika Bratislava tento rok nepostavil mužské družstvo domácej ligovej súťaže. „Škoda, liga tým prichádza o kvalitu,“ podotkol.

Nebude sa konať ani súboj dvoch najlepších slovenských prekážkarok Nitranky Viktórii Forster a Banskobystričanky Stanislavy Škvarkovej, ktorá bude chcieť na domácej dráhe potvrdiť skvelý vstup do letnej sezóny. Zverenka Michala Škvarku v nedeľu na prekážkarskom mítingu v Martine utvorila nový slovenský výkon roka na 100 m prekážok 13,04. Ten dovtedy patril Forster časom 13,35 z Atén. Bol to Škvarkovej druhý najlepší štart do sezóny po roku 2020, keď zabehla 13,02 a neskôr utvorila stále platný slovenský rekord 12,90.

„Spravíme všetko pre to, aby zabehla limit na majstrovstvá sveta. Nebude to jednoduché, ale v mnohých ohľadoch to vidím ako jednoduchšiu cestu než cez renking. Natrénované má Stanka dosť, už potrebuje iba veľa behať,“

uviedol po pretekoch v Martine Michal Škvarka. Na zabezpečenie účasti na MS v Budapešti je treba zabehnúť čas 12,78 a líderka slovenských tabuliek bude mať  k dispozícii aj vložený beh.

Stanislava Škvarková (vľavo)

Na Štiavničkách čaká prvý tohtoročný štart pod holým nebom šprintérku Moniku Weigertovú (AK Slávia UK Bratislava). Zverenka Eugena Lacza je prihlásená na 100 m. V Košiciach zažiarili kladivárky banskobystrickej Dukly. Martina Hrašnová o 80 cm zlepšila vlastný svetový veteránsky rekord v kategórii W40 (40 až 44-ročné) na 68,81 m, Veronika Kaňuchová si výkonom 69,98 m presne o 50 cm zlepšila osobák 69,48 m z 23. 4. 2016 v americkom Gainesville. V domácom sektore môže opäť zaútočiť na odolávajúcu 70-metrovú hranicu.

„Marcel Lomnický z bystrickej Dukly sa ešte hľadá, ročný výpadok je cítiť, fyzicky je pripravený, ale potrebuje sa vyhádzať. Dievčatá sa predstavia obe. Veronika absolvuje víkendový dvojštart. V sobotu sa predstaví na českej extralige v Plzni a v nedeľu v Banskej Bystrici pomôže klubu,“

– potvrdil dlhoročný šéf družstva žien a šéftréner atlétov banskobystrickej Dukly Radoslav Dubovský.

Veronika Kaňuchová

Rovnaký model zvolil aj Duklista Šimon Bujna, po plzenskom extraligovom výjazde ho v nedeľu čakajú domáce ligové štarty na 100 a 200 m. Po nie celkom vydarenom vystúpení na ME družstiev v Poděbradoch sú pripravení zabojovať za banskobystrickú Duklu tiež chodci Mária Katerinka Czaková, Hana Burzalová, Klaudia Žárska, Michal Morvay a Dominik Černý. Všetko teda nasvedčuje tomu, že Banskobystričania zaútočia po košickom úvode na vyššie priečky.

„Po vytrvaleckých päťkách z predprogramu to máme sľubne rozbehnuté. Myslím si, že minimálne obhajoba košických pozícií je v našich silách. Určite budeme chcieť dosiahnuť aj viac,“

– priznal Radoslav Dubovský.

Radoslav Dubovský

Desiaty ročník ligovej súťaže je len trojkolový – na banskobystrické kolo nadviaže až 2. septembra Trnava – a vyvrcholí 16. septembra finálovým kolom opäť na Štiavničkách v Banskej Bystrici. Naň nastúpia družstvá s bonifikáciou za konečné umiestenie po troch základných kolách (7-6-5-4-3-2-1 bod). Ak niektorý zo siedmich tímov v oboch kategóriách vyhrá všetky základné kolá, získa jeden tzv. hlavný bod navyše a do finále pôjde s 8 bodmi. Víťazov ligy určí súčet hlavných bodov získaných za umiestenie v základnej časti a vo finále, kde sa opäť boduje systémom 7- 6-5-4-3-2-1 bod.

Program 2. kola TIPOS atletickej ligy 2023 v Banskej Bystrici sa začne v nedeľu 28. mája o 11.25 h slávnostným otvorením a vyvrcholí po 17.00 h štafetami mužov i žien na 4×400 m. V harmonograme už nefigurujú preteky na 5000 m, vytrvalci si svoje odbehli 13. mája v rámci „predsunutej“ Vytrvaleckej noci, ktorá bola zároveň 8. kolom Bežeckého pohára SAZ a výsledky sa počítali do 2. kola ligy. Zvíťazili bežci Dukly Banská Bystrica Peter Ďurec a Lucia Pelikánová.

Autor: (bl, cb úprava, zdroj: atletika.sk), Foto: ilustračné