Výborný štart mladého Bystričana Andreja Petroviča do novej bedmintonovej sezóny 2023

ŠPORT
0 /

Sezóna 2023 sa pre vrcholových hráčov bedmintonu začala v januári kvalifikačnými turnajmi o postup na turnaj najvyššej kategórie Grand Prix A vekovej úrovne U17. Turnaje boli dva, jeden pre východnú časť Slovenska a druhý pre západnú.

Z oboch postupovali na hlavný turnaj piati hráči spomedzi dievčat a aj chlapcov z každého regiónu. Spolu teda desať hráčok a hráčov sa pripojilo k už istým účastníkom, ktorými boli hráči nachádzajúci sa v rebríčku na prvých štrnástich miestach. Medzi nich patril aj hráč z Banskej Bystrice Andrej Petrovič na skvelom druhom mieste.

Grand Prix A U17 Dolný Kubín 21. – 22. januára 2023

Andrej vstúpil do sezóny ako „druhoročiak“ na spomínanom druhom mieste v rebríčku. Vzhľadom na túto skutočnosť spojenú s jeho predĺženým zaradením do reprezentácie U17 patril a počas sezóny aj bude patriť k favoritom každého turnaja vo svojej vekovej kategórii. V tomto roku sa konajú aj Majstrovstvá Európy U17 v Litve a do rozhodovania o nominácii  budú vstupovať všetky detaily a umiestnenia.

S týmito „nástrahami“ teda cestoval Andrej na prvú vážnu skúšku. Konkurencia prišla v plnej sile a tak sa očakávali ťažké a vyrovnané zápasy. Prvú osmičku z rebríčka tvoria výborní hráči a o prekvapenia nebýva núdza. Andrej mal ako nasadená dvojka turnaja v prvom kole voľný žreb a tak na svojho súpera čakal do skončenia kola prvého.

Z neho sa do súboja proti nášmu hráčovi dokázal prebojovať talentovaný Richard Kuzica z Bratislavy a zápas svojou úrovňou potvrdil kvality oboch hráčov. Výhra Andreja v dvoch setoch 21:17 a 21:14 priniesla nášmu borcovi postup do štvrťfinále.

Štvrťfinále

Vo štvrťfinále narazil Andrej na protivníka hrajúceho na domácej pôde, neustále sa zlepšujúceho Jakuba Sucháňa, turnajovú sedmičku. Bol to priam neuveriteľný boj. Domáci hráč podal fantastický výkon a bol nesmierne tvrdým súperom. Dlhý zápas plný zvratov a výmen miestami až za hranicami možného.

Emócie domáceho publika hnali Jakuba až do tranzu. V treťom sete mali v koncovke obaja hráči po tri mečbaly! Raz jeden, raz druhý. Nakoniec sa šťastena a o niečo pevnejšie nervy postarali o výhru Andreja Petroviča. Epická bitka! Sety v bodovom vyjadrení 21:18, 17:21 a 26:24 svedčia o absolútnej vyrovnanosti. Počet získaných bodov celkovo bol 64:63 v prospech nášho bedmintonistu. Tesné, úžasné, bojovné.

Semifinále

Do nedeľného semifinále sa po ťažkých bojoch v trojsetových zápasoch napokon prebojovali papieroví favoriti – prví štyria hráči rebríčka. Na Andreja čakal dlhoročný rival z Košíc a kolega z reprezentácie Erik Hajdu. Posledný zápas odohrali spolu vo štvrťfinále Majstrovstiev Slovenska U17 v roku 2022, kde Andrej zvíťazil pomerne jednoznačne po skvelom výkone.

Aj tentoraz vstúpil do zápasu sústredene a pozorne. Hral dostatočne agresívne a presne, striedal údery nečakane a prekvapujúco. Výhra 21:13 a upokojenie. Asi až prílišné, pretože štart do druhého setu bol opakom toho prvého. Pokazené podania a veľa nevynútených chýb. Zbytočné náhlenie sa a následná nervozita pribrzdila Andreja v rozlete a naopak, súpera naštartovala do výborného výkonu. Druhý set pre súpera v pomere 21:19, keď si koncovku s prehľadom postrážil.

Tretí set priniesol obrovskú drámu. Erik viedol počas celého priebehu o 3 – 4 body a vždy po Andrejovom dotiahnutí sa dokázal odpovedať šnúrou bodov vo svoj prospech. Priebežný stav 15:18 v prospech košického hráča neveštil nič dobré. Andrej však doslova zaťal zuby a obrovským finišom dokázal zvrátiť set vo svoj prospech, po šiestich za sebou získaných bodoch. Bojovnosť, nezlomnosť a chcenie prinieslo nášmu talentu veľké víťazstvo a cennú skúsenosť, že žiadny zápas nie je za žiadneho stavu rozhodnutý.

Prvý zľava Andrej Petrovič na stupni víťazov

Prvý zľava Andrej Petrovič na stupni víťazov

Finále

Vo finále, ktoré sa hralo ešte v nedeľu, nastúpili proti sebe dvaja fyzicky a aj emocionálne vyčerpaní Andrejovia – Petrovič a Suchý, dvojka a jednotka rebríčka. Súboj priniesol krásny bedminton, aj keď nasadenie bolo skôr exhibičného charakteru.

Hráči ukázali širokú škálu úderov a fínt, dlhé a presné výmeny. Skúsenejší Andrej Suchý zo Sliača si počas stretnutia udržiaval potrebný náskok a relatívne pohodlne zvíťazil 21:9 a 21:16. Gratulácia teda celkom určite putuje na Sliač.

„Myslím, že úplná spokojnosť s výkonom Andreja Petroviča je na mieste, odohral fantastický turnaj. K striebru v dvojhre pridal aj bronz vo štvorhre, hrajúc so svojim klubovým spoluhráčom Lukášom Výbochom. Andrej sa etabloval v absolútnej slovenskej bedmintonovej špičke, reprezentuje Slovensko a dlhodobo teší fanúšikov svojimi výbornými výkonmi, rovnako aj  ukážkovým nasadením,“

zhodnotil Andrejove výkony jeho otec Peter Maďar.

Zdroj: (tom) a Peter Maďar   , Foto: Slovenský zväz bedmintonu a ilustračné