Banskobystrickú latku ozdobí súboj všetkých troch medailistiek z MS v Eugene

ŠPORT
0 /

Najprestížnejšie halové atletické podujatie na Slovensku ponúkne súboj troch najlepších výškarok z vlaňajších majstrovstiev sveta v Eugene. Organizátorom Banskobystrickej latky sa podarilo dotiahnuť účasť momentálne najlepšej ženy v tejto disciplíne Jaroslavy Mahučichovej z Ukrajiny (na titulnej fotografii).

Už dávnejšie potvrdila štart na Štiavničkách nečakaná premožiteľka Mahučichovej zo svetového šampionátu Austrálčanka Eleanor Pattersonová a chýbať nebude ani bronzová Elena Vallortigarová z Talianska. Mahučichová je držiteľka rekordu mítingu 206 cm, ktorý utvorila v roku 2021, keď o centimeter prekonala dovtedajšie maximum Blanky Vlašičovej. V športovej hale na Štiavničkách absolvuje 14. februára svoj štvrtý štart v sezóne, vstúpila do nej prekonaním 200 cm uplynulý víkend vo Ľvove.

Na 29. ročníku BBL sa predstavia ešte dve výškarky s minimálne 200 cm na konte – Mahučichovej krajanky Iryna Heraščenková (200) a Julia Levčenková (202). Medzi tuctom žien zatiaľ chýba domáca pretekárka.

„V prípade, že by nejaká Slovenka do začiatku mítingu výkonnostne vyskočila, radi ju zaradíme,”

– vysvetlil manažér mítingu Alfons Juck.

Alfons Juck

Unikátom mužskej štartovej listiny bude Hamish Kerr. Bronzového z halových MS 2022 s osobákom 231 cm rovnako ako vlani Pattersonovú čaká absolútna premiéra na halovom mítingu. Navyše pôjde o prvú novozélandskú účasť v histórii podujatia. Absolútny halový „krst“ čaká zase ďalšieho „protinožca“ Brandona Starca. V 12-člennom štartovom poli figuruje celkovo 9 výškarov s osobným rekordom 230 cm a viac. Chýbať nebude víťaz z roku 2020 a druhý z roku 2021 Kubánec Luis Zayas, ktorý svoje dva najlepšie výkony kariéry 233 a 231 cm utvoril práve na Štiavničkách. Príde tiež Bahamčan Donald Thomas, majster sveta z roku 2007 v júli oslávi už 39. narodeniny. Domácich výškarov bude zastupovať Lukáš Beer, bude to pre neho už 11. vystúpenie na BBL.

„U mužov by ma potešil výkon nad 230 cm. Čím viac to bude, tým, samozrejme, lepšie. Medzi ženami sa nám v uplynulých rokoch darilo viac. Pekný bude aj skok tesne pod 200 cm, ale dva metre sú dva metre,“

– vyslovil svoju predstavu o očakávaných športových výkonoch riaditeľ a jeden zo zakladateľov mítingu Ľubomír Roško.

Ľubomír Roško

Na BBL sa doteraz predstavili výškari z 51 krajín. Tento rok budú zo známych dôvodov chýbať športovci z Ruska.

BBL má strieborný štatút World Athletics Indoor Tour s bodovaním pre svetové rebríčky na úrovni kategórie B, pre špecializované mítingy najvyššej možnej.

Predpredaj vstupeniek v cene 15 eur (o 3 eurá menej ako vlani) sa začne v pondelok 23. januára 2023 v hlavnej budove VŠC Dukla v Banskej Bystrici vždy od pondelka do piatka.

Autor: (bl + atletika.sk), Foto: facebook