Divadlo Štúdio tanca otvorí sezónu v spolupráci s 18 umeleckými subjektmi

KULTÚRA
0 /

Na jednom mieste sa vo štvrtok 8. septembra od 18:00 stretnú desiatky umelcov, aby spoločne zahájili sezónu 2022/2023 v banskobystrickom Divadle Štúdio tanca. Tanečný „minifestival“ ¡Hola! Tak odštartuje rok plný nových projektov, výziev a spolupráce.

Táto sezóna pre nás znamená množstvo nových spoluprác, projektov a vízií. Chceme ju začať prepájaním a podporovaním tanečnej komunity v Banskej Bystrici. V histórii divadla sa preto po prvýkrát stretnú v rámci jedného podujatia osobnosti a subjekty z nášho regiónu, ktorých spája tanec a láska k umeniu. Spoločne otvoríme sezónu 2022/2023 tanečným „minifestivalom“.

Tešiť sa môžeme na 4 hodiny nabité krátkymi programami nezávislých združení ako SKOK!, tanC či Collectivo Priekopník Veverička. Predstavia sa tiež individuálni umelci – Andrej Štepita či Kristína Kollárová, rovnako aj všetci tanečníci Divadla Štúdia tanca so svojimi sólo vystúpeniami.

Pozvanie zúčastniť sa na podujatí prijali tiež súbory Divadla z Pasáže a Balet Štátnej opery v Banskej Bystrici. Súčasťou podujatia bude aj akademická pôda – predstaví sa Konzervatórium J.L. Bellu a Akadémia umení v Banskej Bystrici.

V novej sezóne si Divadlo Štúdio tanca pripravilo mnoho nových projektov, ktoré sa snažia priblížiť súčasný tanec širokej verejnosti.

„Osobne sa najviac teším na tanečné večery pre širokú verejnosť Tančiareň, kde si ľudia môžu spoločne s naším súborom zatancovať na dobrú hudbu v rámci vždy inak tematicky ladeného večera. Tanec sa stane aktívnym relaxom pre Banskobystričanov, a  to je naším cieľom. Z profesijného hľadiska je pre nás, samozrejme, zásadná očakávaná jesenná premiéra maďarského choreografa Lászla Fülöpa. V inscenácii At the Horizon of no Return bude spracovávať témy momentálnej celospoločenskej situácie, ktorá sa javí ako bezvýchodisková,“

hovorí riaditeľka Divadla Štúdio tanca Lucia Kašiarová.

Lucia Kašiarová

Lucia Kašiarová

Na nové začiatky sa teší aj umelecký vedúci súboru Zebastián Méndez Marín z Kostariky:

„Táto sezóna je pre mňa z osobných dôvodov príležitosťou tancovať, tvoriť, snívať. Je to oslava byť prítomný v ľudskej zvedavosti, čas na spájanie sa s novými ľuďmi a nárast našej kultúrnej komunity. V tejto sezóne sa budem snažiť byť úrodnou pôdou pre nové veci, ktoré prídu. ¡Hola! ¡Que viva la vida!“

Zebastián Méndez Marín

Zebastián Méndez Marín

¡Hola! Otvorenie sezóny v Divadle Štúdio tanca vo štvrtok od 18:00 do 22:00 hod.

Zdroj: Veronika Chrienová , Foto: DŠT BB