Badín v 4. lige už druhý, v piatej Lupča stále bez prehry, víťazne Sásová i Jakub

ŠPORT
0 /

V štvrtej a piatej futbalovej lige bolo na programe 8. kolo sezóny 2021/2022. Vo vyššej uvedenej súťaži nás znovu potešil Badín. Vyhral v Málinci a po zaváhaní Poltáru sa vyhupol znovu na druhé miesto v tabuľke. Medzibrod zaknihoval druhé víťazstvo v súťaži, doma zdolal Pliešovce. Žiaľ Šalková prehrala v Tornali, odkiaľ sa ťažko vozia body. V piatej lige vedúcu Slovenskú Lupču nezdolalo ani druhé Brezno v šlágri kola. Sásová naložila Dudinciam sedemgólovú nádielku, pričom neinkasovala. Vyhral aj Jakub v Dobrej Nive. Žiaľ prehrali Selce i Hrochoť.

IV. LIGA

Badín cestoval do Málinca, kde sa od začiatku zápasu domáci stiahli pred svoju šestnástku a keď k tomu pridali aj slabý pohyb, umožnili nášmu mužstvu hrať si svoju kombinačnú hru. Skóre zápasu sa mohlo meniť už v 13. minúte, kedy strelu Laksíka vyrazil domáci brankár pred seba a dorážajúceho Rafanidesa dokázala obrana zblokovať na roh. Ďalšiu dobrú príležitosť mali hostia po štvrťhodine, keď sa lopta po zrazenom centri dostala k voľnému Kollárovi, ten však mieril vysoko nad. Územnú prevahu pretavili Badínčania v úvodný gól v 22. minúte, exportne sa spoza šestnástky trafil Rafanides – 0:1. O štyri minúty neskôr videli diváci ďalší pekný moment, keď strelu Viciana vytiahol gólman Janšto zo šibenice na roh. Z neho zvýšil Giertl hlavou na 0:2. Aj vo zvyšku prvého polčasu mali hernú prevahu futbalisti z bystrického okresu a nepúšťali Málinčanov do blízkosti svojej bránky. Stav prvého polčasu mohol upraviť v 43.minúte Urgela, keď sa ocitol sám pred Janštom, ale mieril len do jeho nôh.

Aj začiatok druhého polčasu mal podobný priebeh ako ten prvý. V 49. minúte pekne vysunul Vician útočníka Laksíka, ten sám pred brankárom našiel ešte lepšie postaveného Rafanidesa, ktorý do prázdnej bránky zvýšil na 0:3. Domáci pôsobili naďalej odovzdaným dojmom, čo využili hostia v 70. minúte, keď zlú rozohrávku zachytil Urgela, našiel voľného Laksíka, ktorý popri brankárovi dal na 0:4. Badínčania v závere zbytočne poľavili, čo v 79. minúte využili domáci. Center z pravej strany brankár len nadvihol rovno na hlavu Kubiša a ten znížil na 1:4. V predposlednej minúte ešte zabudli hostia na Kamasa, ktorý upravil na konečných 2:4. Naše mužstvo si však odviezlo z Málinca dôležité tri body.

Dvojgólový strelec Badína Filip Rafanides k víťaznému duelu uviedol: „Od začiatku sme boli lepší na každom poste. Dominovali sme na lopte a boli sme nebezpeční, z čoho sme vyťažili dva góly v prvom polčase. Celý zápas sme súpera do ničoho nepustili a pridali sme v druhom polčase ešte ďalšie dva góly. Trošku ma mrzí, že záver sme vypustili a dostali dva zbytočne góly.“

Vyjadril sa aj stredopoliar Badína Ján Vician: „Zápas bol dobrý, bol fajn. Splnili sme trénerove pokyny v prvom polčase. Zaslúžene sme dali dva góly a tretí hneď po zmene strán. Druhý polčas sme tak už len kontrolovali hru. Sme radi, že sme získali dôležité body vonku a už sa sústredíme na najbližšie domáce derby s Medzibrodom.“

(ih + cb úprava)

TJ Jednota Málinec – ŠK Badín 2:4 (0:2)

Góly: 79. Kubiš, 88. Kamas – 22. a 49. Rafanides, 26. Giertl, 70. Laksík. Rozhodoval: Ratkovský.

—————————————————————————————————————————————–

Šalková sa predstavila v Tornali a zápas začal lepšie náš celok. Hneď v úvode si na krásnu prihrávku Štubniaka za obranu nabehol Pánik, ktorý predskočil brankára a lobom ho prekonal – 0:1. Domáci rýchlo vyrovnali po štandardnej situácii, keď loptu popred bránku nasmeroval do nej Fischer 1:1. To bolo však zo strany súpera na dlhý čas všetko. Hostia celý prvý polčas Tornaľu k ničomu nepustili a svojou aktivitou si vytvorili niekoľko vyložených šancí. Samostatné nájazdy nepremenili Šimčík a Gazdík. Aktívni boli najmä Pánik a Šimčík, ktorí podkurovali obrane FK Mesta, no nedokázali sa už viac presadiť a tak domáci trestali opäť zo štandardnej situácie minútu pred prestávkou. Po rohovom kope futbalisti Šalkovej svojou nedôraznosťou dovolili skórovať legionárovi Menezesovi Vasconcelosovi De Lucena z bezprostrednej blízkosti – 2:1. Mužstvo z juhovýchodu stredného Slovenska tak vyťažilo z minima maximum. Hneď z ďalšej akcie mohol ešte vyrovnať náš Binder, keď dostal prihrávku od Šimčíka na zadnú žrď, no trafil z uhla iba brankára. Mužstvo z okrajovej časti Banskej Bystrice tak išlo do šatne s mankom jedného gólu.

V druhom polčase sa už domáci sústredili na bránenie vlastnej polovice a vyrážali do protiútokov. Hostia si už nedokázali vypracovať šance na vyrovnanie a domáci mali z brejkov ešte dve dobré gólové príležitosti, v ktorých podržal Šalkovú Gnida, držal ju tak v zápase. V závere duelu na posledné dve minúty plus nadstavený čas nastúpil aj tréner Vernarský, ale vytúžený vyrovnávajúci zásah neprišiel.

Tréner Šalkovej Daniel Vernarský pre bystricoviny.sk uviedol: Zápas sa hodnotí ťažko, pretože v prvom polčase sme ho mali rozhodnúť, keď sme mali kopec šancí, no chýba nám efektivita a pokoj v zakončení. Trpíme na to, lebo dovolím si tvrdiť, že ak by sme premieňali šance, tak sme niekde okolo piateho miesta. Takto sme na spodku tabuľky a komplikujeme si celý súťažný ročník.“

FK Mesta Tornaľa – FK Šalková 2:1 (2:1)

Góly: 12. Fischer, 44. Menzeles Vasconcelos De Lucerna – 5. Pánik. Rozhodoval: Barboriak.

—————————————————————————————————————————————–

Medzibrod privítal Pliešovce po nepresvedčivých výkonoch s cieľom bodovať naplno, čo sa mu napokon podarilo. Stretli sa však dva tímy, ktoré neboli spokojné s doterajším postavením v tabuľke. Prvú šancu si vypracovali domáci, ale Belluš hlavičkou netrafil bránku. Do vedenia tak išli hostia zásluhou Homolu a jeho presnej hlavičky po rohovom kope v dvadsiatej minúte – 0:1. Vzápätí mohol vedenie zvýšiť Valach, ale jeho strela opečiatkovala brvno Holkovej svätyne. Pred prestávkou sa ocitol v šanci ešte náš Belko, no loptu po rohu zle trafil.

V úvode druhého polčasu prišiel kľúčový moment zápasu, keď Holko chytil šancu Pliešoviec a udržal bodové nádeje Medzibrodu. O pár minút ich zvýšil vyrovnávajúcim gólom Samuelčík, ktorý sa presadil takisto hlavičkou po rohovom kope – 1:1. Povzbudení domáci boli naďalej aktívni a zaslúžený gól strelili zásluhou Trégera a jeho prízemnej strely z 25 metrov – 2:1.  Následne Pliešovčania viac otvorili obranu, do ktorej podnikali futbalisti Medzibrodu rýchle protiútoky. Po jednom z nich zatiahol záchrannú brzdu Hraško a po druhej žltej karte bol vylúčený. V zostávajúcom čase už hostia v početnom oslabení nenašli sily na ohrozenie Holkovej bránky. V závere sa ešte zaskvel gólman Rabota bravúrnym zákrokom po priamom kope Samuelčíka.

(hut + cb úprava)

Tréner Medzibrodu Patrik Nemčík prostredníctvom Dominika Škubáka zhodnotil pre bystricoviny.sk víťazstvo nad Pliešovcami nasledovne: V prvom polčase nám chýbala snaha, pohyb, agresivita. Boli sme statickí a vôbec sme nesplnili to, čo sme si pred zápasom povedali. Dostali sme gól po štandardnej situácii, kde sme nepokryli súpera. Nebolo to prvýkrát, čo sme takto inkasovali. Je to o osobnej zodpovednosti a obetovaní sa v danej situácii. Do druhého polčasu sme išli so zámerom otočiť výsledok a aj zmenou hry. Zrazu nastúpilo iné mužstvo, ktoré bolo pohyblivé a aktívne, čím nútilo otvárať súperovu obranu. Podarilo sa nám skórovať po rohu, čím sme sa dostali do zápasu. Gól na 2:1 bol z kategórie šťastných, ale aj také platia a nám zaručil konečne opäť tri body.“

TJ Sokol Medzibrod – TJ Tatran VLM Pliešovce 2:1 (0:1)

Góly: 53. Samuelčík, 60. Tréger – 20. Homola. Rozhodoval: Konček. ČK: 79. Hraško (Pliešovce) po 2ŽK.

—————————————————————————————————————————————–

Ostatné výsledky: Detva – Príbelce 0:1, Poltár – Slovenské Ďarmoty 1:6, Banská Štiavnica – Hajnáčka 7:0, Zvolen – Čierny Balog odložené.

PROGRAM:

V sobotu 25. septembra 15.00 hodine je na programe okresné derby Badín – Medzibrod a v tento deň v rovnakom čase Šalková privíta na svojom ihrisku Málinec..

Poradie:

1. Banská Štiavnica 22b, 2. BADÍN 18b, 3. Poltár 18b, 4. Tornaľa 15b, 5. Príbelce 14b, 6. Málinec 13b, 7. S. Ďarmoty 12b, 8. Detva 9b, 9. Hajnáčka 8b, 10. MEDZIBROD 7b, 11. ŠALKOVÁ 7b, 12. Pliešovce 6b, 13. Č. Balog 5b*, 14. Zvolen 3b*.

* – mužstvo má ešte jeden nedohraný zápas k dobru

V. LIGA

V piatej lige bol ťahákom šláger medzi druhým Breznom a prvou Slovenskou Lupčou. Oba tímy ešte nenašli v súťaži premožiteľa. Domáci išli do vedenia 2:0 v prvom polčase. Skóre otvoril Trajteľ v ôsmej minúte a na 2:0 zvýšil z pokutového kopu Baník pred polhodinou hry. Náš tím z bystrického okresu trošku pritvrdil a zmohol sa na odpoveď ešte do prestávky. V 40. minúte znížil na 2:1 skúsený Tomáš Klinec. Do druhého polčasu poslal tréner hostí Holécy až troch nových hráčov, ale vytúžené vyrovnanie neprichádzalo. Napokon úspech slávilo až štvrté striedanie v 67. minúte. Na ihrisko išiel Dula a po pätnástich minútach svojho pobytu na ňom sa gólom na 2:2 postaral o remízu a zisk cenného bodu. Stále tak platí, že Brezno ani Lupču ešte nik v lige nezdolal. Náš celok však zostáva stále na prvom mieste.

Ešte v sobotu hrala Sásová a potvrdila dobrú formu z predchádzajúcich dvoch zápasov. Odniesli si to Dudince, ktorým náš celok nasúkal sedem gólov! Prvé tri v prvom polčase. Skóre otvoril v jedenástej minúte útočník a hrajúci tréner Dubovický, po polhodine zvýšil na 2:0 kapitán Savič. Dve minúty pred prestávkou sa presadil Markovič, ktorý pridal druhý svoj gól na 4:0 hneď i po zmene strán v 50. minúte. Vzápätí minútu na to dal piaty gól Sásovej Ďurta a súper bol zrelý na uterák. Nezmohol sa už na žiadnu odpoveď, navyše inkasoval ešte dvakrát, keď na 6:0 zvýšil nie celkom uzdravený Veselovský a na 7:0 uzavrel duel hetrikom Mário Markovič.

Naplno bodoval opäť aj Jakub na pôde posledného celku súťaže v Dobrej Nive. Nezačal však ideálne. Do vedenia išli domáci v šestnástej minúte Lackom. Náš celok vyrovnal až dve minúty pred prestávkou Cimermanom. Vyrovnaný duel zlomil dvomi gólmi po hodine hry za tri minúty Peter Vajda. Postaral sa o otočenie výsledku na 1:3. Futbalisti Dobrej Nivy však ešte zdvihli hlavy nahor a v 83-tej minúte vykresali nádej kontaktným gólom Molnára na 2:3.  Museli ešte viac otvoriť obranu, čo využil skúsený Čief v drese Jakuba v 87. minúte, ktorý uzavrel výsledok tohto duelu na 2:4.

Nepotešili nás znovu Hrochoťania. Zaknihovali už siedmu ligovú prehru. Tentoraz doma s Hontianskymi Nemcami. Hostia sa ujali vedenia v 24. minúte Sedmákom, pričom tento futbalista dal nášmu celku z bystrického okresu aj druhý gól do šatne minútu pred prestávkou – 0:2. V druhom polčase domáci inkasovali aj tretíkrát, a to pred hodinou hry od Sporiša a hoci na tento zásah odpovedali do dvoch minút Potočekom na 1:3, kontaktný druhý gól už nepridali, takže hráči z Hontu si vedenie v závere bez väčších problémov udržali.

Dobrú formu aktuálne nemajú ani oslabené Selce. Po domácej remíze so Sásovou prehrali v stredu dohrávku druhého polčasu s Dudincami a v nedeľu neuspeli ani na pôde Bacúcha. Nastúpili znovu v oklieštenej zostave, s ktorou majú nevídaný problém. Domáci najprv po štvrťhodine nepremenili pokutový kop a pykali za to. Hostia išli do vedenia Faltánim v 27. minúte – 0:1. Lenže potom neubránili štandardku a inkasovali na 1:1 z kopačky Jakubu. Po prestávke strieľal góly už iba Bacúch. Víťazný gól obstaral v 54. minúte Lapin a nádeje na vyrovnanie zmaril nášmu tímu dvoma gólmi v rade (78. a 81. min.) Miroslav Rosík. Horehronci teda vyhrali 4:1.

Výsledky: Brezno – Slovenská Lupča 2:2, Sásová – Dudince 7:0, Dobrá Niva – Jakub 2:4, Bacúch – Selce 4:1, Hrochoť – Hontianske Nemce 1:3, Hriňová – Ladomerská Vieska 3:2, Krupina – Hliník n. Hr. 1:1.

PROGRAM:

V nasledujúcom kole sa najprv v sobotu 25. septembra15.00 hodine predstaví Hrochoť na pôde doma silnej Ladomerskej Vieske. V nedeľu 26. septembra o 15.00 hodine bude lákadlom mestské derby JakubSásová. Do Seliec príde druhé Brezno a vedúca Slovenská Lupča hostí na svojom ihrisku v poslednom čase dobre hrajúcu Hriňovú.

Poradie:

1. S. LUPČA 20b, 2. Brezno 18b, 3. L. Vieska 17b, 4. SÁSOVÁ 13b, 5. SELCE 12b, 6. Dudince 12b, 7. Krupina 10b, 8. JAKUB 10b, 9. Hriňová 10b, 10. Hliník n. Hr. 9b, 11. H. Nemce 9b, 12. Bacúch 8b, 13. HROCHOŤ 3b, 14. D. Niva 2b.

Autor: (bl), Foto: archív Bystricoviny