Od pondelka 12. júla zostane takmer celé Slovensko v zelenej farbe (stupeň monitoring). Iba 3 okresy budú v žltej farbe (I. stupeň ostražitosti). Okres Banská Bystrica je v zelenej farbe.
Zlepšovanie epidemickej situácie na Slovensku sa odráža na mape zafarbenej podľa covidového automatu. To, že drvivá väčšina okresov je v zelenej farbe, znamená iba mierne protipandemické opatrenia pre ľudí..
Priaznivý vývoj situácie na Slovensku, napriek hrozbám výskytu nových mutácií koronavírusu, potvrdzujú viaceré sledované parametre: klesá počet nových prípadov ochorenia covid 19, v nemocniciach je okolo stovky pacientov, na umelej pľúcnej ventilácii necelá desiatka ľudí, počet úmrtí sa blíži k nule. Ministerstvo zdravotníctva uvádza, že príjmy v nemocniciach poklesli zo 7-dňového priemeru okolo 400 denne vo februári na aktuálnych cca päť denne.
Žltá farba – I. stupeň ostražitosti (3 okresy)
Humenné, Ružomberok a Turčianske Teplice.
Zelená farba – monitoring
Všetky ostatné okresy vrátane Banskej Bystrice.
Opatrenia v jednotlivých stupňoch COVID automatu
Rúška a respirátory
V prvom stupni ostražitosti a monitoringu (žlté a zelené okresy) je v interiéroch povolené nosiť namiesto respirátora rúško. Ľudia okrem rúška môžu použiť aj šál alebo šatku.
WELLNES (sauny, vírivky, kúpele, zábaly, akvaparky)
Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti) – maximálne 50 % kapacity sektoru alebo maximálny počet zákazníkov 500.
Podmienka pre interiérové služby akvaparkov – očkovanie (14 dní po 2. dávke mRNA, 4 týždne po 1. dávke vektorovej vakcíny, 14 dní po 1. dávke ak osoba prekonala za posledných 180 dní COVID-19) alebo testovanie (najviac 72 – hodinový PCR/LAMP test alebo najviac 24 – hodinový AG test).
DIVADELNÉ, HUDOBNÉ, FILMOVÉ A INÉ umelecké prevádzky
Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti) – pre sedenie v interiéri max. 50 % kapacity, ale najviac 250 ľudí, pre sedenie v exteriéri max 75 % kapacity, ale najviac 500 ľudí, pre státie max. 100 osôb v interiéri a 250 v exteriéri konzumácia aj v interiéri – max 6 osôb alebo osoby zo spoločnej domácnosti (žlté okresy).
Zelené okresy (monitoring) – v interiéri najviac 500 ľudí, v exteriéri najviac 1 000 ľudí.
UMELÉ KÚPALISKÁ
Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti) – 50 % kapacity.
Zelené okresy (monitoring) – 50 % kapacity.
KABÍNKOVÉ LANOVKY
Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti) – kabínkové lanovky bez kapacitných obmedzení.
Zelené okresy (monitoring) – kabínkové lanovky bez kapacitných obmedzení.
UBYTOVANIE V HOTELOCH A PENZIÓNOCH
Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti) – kapacita izieb nie je obmedzená.
Zelené okresy (monitoring) – kapacita izieb nie je obmedzená.
REŠTAURÁCIE A KAVIARNE
Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti) – povolené interiérové sedenie a konzumácia, obsadenie jedného stola najviac 6 osôb, alebo osoby z jednej domácnosti, odstup 2 metre medzi stolmi,
povinnosť mať nasadené rúško/respirátor ak zákazníci práve nekonzumujú.
Zelené okresy (monitoring) – počet zákazníkov v prevádzke a pri jednom stole nie je obmedzený, povinnosť mať nasadené rúško/respirátor ak zákazníci práve nekonzumujú.
GALÉRIE, MÚZEÁ, VÝSTAVY
Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti) – hromadné prehliadky v skupinách najviac do 30 osôb.
Zelené okresy (monitoring) – prehliadky bez kapacitných obmedzení.
FITNESS CENTRÁ
Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti) – 30 zákazníkov alebo 1 zákazník na 15 m2.
Zelené okresy (monitoring) – 50 zákazníkov alebo 1 zákazník na 15 m2.
Divadelné, hudobné, filmové a iné UMELECKÉ HROMADNÉ PODUJATIA
Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti) – prekrytie úst a nosa počas celého podujatia, evidovať 2 týždne po predstavení telefonický alebo emailový kontakt na každého účastníka, maximálna kapacita 50 % sediacich zákazníkov v interiéri alebo 75% sediacich zákazníkov, v exteriéri, maximálne však do počtu 500 zákazníkov v exteriéri alebo 250 zákazníkov v interiéri, minimálne 1 voľné miesto medzi zákazníkmi, státie zákazníkov, maximálna kapacita do 100 osôb v interiéri alebo 250 osôb v exteriéri, konzumácia jedla v kinosálach je zakázaná, konzumácia jedla a nápojov v iných priestoroch – max 6 osôb pri stole, rozostupy 2 m.
Zelené okresy (monitoring) – prekrytie úst a nosa, maximálna kapacita do počtu 1 000 účastníkov v exteriéri alebo 500 účastníkov v interiéri.
SVADOBNÉ HOSTINY, kary, oslavy, večierky a podobné podujatia v prevádzkach spoločného stravovania
Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti) – interiér do 100 osôb, exteriér do 250 osôb
Zelené okresy (monitoring) – státie: do 50 % kapacity priestoru, interiér max. 500 osôb, exteriér max. 1000 osôb o sedenie: do 75 % kapacity priestoru, interiér max. 500 osôb, exteriér max. 1000 osôb
Podmienka: Pri vstupe na podujatie je potrebné mať negatívny výsledok RT-PCR/LAMP testu nie starší ako 72 hodín alebo Ag testu nie starší ako 24 hodín, respektíve doklad o prekonaní ochorenia (pred nie viac ako 180 dňami v okamihu vstupu) alebo očkovaní (14 dní po 2. dávke mRNA vakcíny, 4 týždne po 1. dávke vektorovej vakcíny, 14 dní po 1. dávke vakcíny ktoréhokoľvek typu, ak osoba prekonala za posledných 180 dní COVID-19.
Posledné vyhlášky hlavného hygienika SR
8. 7. 2021 – VYHLÁŠKA Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky 227/2021 V. v. SR, ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky č. 226/2021 V. v. SR, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia ku karanténnym povinnostiam osôb po vstupe na územie Slovenskej republiky
2. 7. 2021 – VYHLÁŠKA Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky 226/2021 V. v. SR , ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia ku karanténnym povinnostiam osôb po vstupe na územie Slovenskej republiky.

Ján Mikas
Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva SR, Foto: ilustračné