Epidemiologická situácia na Slovensku je na začiatku júla veľmi dobrá. Od pondelka 5. júla 2021 bude v prvom stupni ostražitosti 33 okresov, v stupni monitoring 46 okresov, vrátane Banskej Bystrice.
Žltá farba – I. stupeň ostražitosti (33 okresov)
Bardejov, Bratislava I.-V., Bytča, Čadca, Detva, Gelnica, Hlohovec, Humenné, Kysucké Nové Mesto, Levice, Malacky, Martin, Medzilaborce, Námestovo, Nové Zámky, Partizánske, Pezinok, Rimavská Sobota, Rožňava, Ružomberok, Senec, Senica, Skalica, Sobrance, Spišská Nová Ves, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Vranov nad Topľou a Žilina.
Monitoring – zelená (46 okresov)
Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Brezno, Dolný Kubín, Dunajská Streda, Galanta, Ilava, Kežmarok, Komárno, Košice I.-IV., Košice-okolie, Krupina, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Michalovce, Myjava, Nitra, Nové Mesto nad Váhom, Piešťany, Poltár, Poprad, Považská Bystrica, Prešov, Prievidza, Púchov, Revúca, Sabinov, Šaľa, Snina, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Trebišov, Trenčín, Trnava, Veľký Krtíš, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Zlaté Moravce a Zvolen.
Opatrenia v jednotlivých stupňoch COVID automatu
Rúška a respirátory
V prvom stupni ostražitosti a monitoringu (žlté a zelené okresy) je v interiéroch povolené nosiť namiesto respirátora rúško. Ľudia okrem rúška môžu použiť aj šál alebo šatku.
WELLNES (sauny, vírivky, kúpele, zábaly, akvaparky)
Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti) – maximálne 50 % kapacity sektoru alebo maximálny počet zákazníkov 500.
Podmienka pre interiérové služby akvaparkov – očkovanie (14 dní po 2. dávke mRNA, 4 týždne po 1. dávke vektorovej vakcíny, 14 dní po 1. dávke ak osoba prekonala za posledných 180 dní COVID-19) alebo testovanie (najviac 72 – hodinový PCR/LAMP test alebo najviac 24 – hodinový AG test).
DIVADELNÉ, HUDOBNÉ, FILMOVÉ A INÉ umelecké prevádzky
Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti) – pre sedenie v interiéri max. 50 % kapacity, ale najviac 250 ľudí, pre sedenie v exteriéri max 75 % kapacity, ale najviac 500 ľudí, pre státie max. 100 osôb v interiéri a 250 v exteriéri konzumácia aj v interiéri – max 6 osôb alebo osoby zo spoločnej domácnosti (žlté okresy).
Zelené okresy (monitoring) – v interiéri najviac 500 ľudí, v exteriéri najviac 1 000 ľudí.
UMELÉ KÚPALISKÁ
Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti) – 50 % kapacity.
Zelené okresy (monitoring) – 50 % kapacity.
KABÍNKOVÉ LANOVKY
Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti) – kabínkové lanovky bez kapacitných obmedzení.
Zelené okresy (monitoring) – kabínkové lanovky bez kapacitných obmedzení.
UBYTOVANIE V HOTELOCH A PENZIÓNOCH
Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti) – kapacita izieb nie je obmedzená.
Zelené okresy (monitoring) – kapacita izieb nie je obmedzená.
REŠTAURÁCIE A KAVIARNE
Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti) – povolené interiérové sedenie a konzumácia, obsadenie jedného stolu najviac 6 osôb, alebo osoby z jednej domácnosti, odstup 2 metre medzi stolmi,
povinnosť mať nasadené rúško/respirátor ak zákazníci práve nekonzumujú.
Zelené okresy (monitoring) – počet zákazníkov v prevádzke a pri jednom stole nie je obmedzený,
– povinnosť mať nasadené rúško/respirátor ak zákazníci práve nekonzumujú.
GALÉRIE, MÚZEÁ, VÝSTAVY
Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti) – hromadné prehliadky v skupinách najviac do 30 osôb.
Zelené okresy (monitoring) – prehliadky bez kapacitných obmedzení.
FITNESS CENTRÁ
Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti) – 30 zákazníkov alebo 1 zákazník na 15 m2.
Zelené okresy (monitoring) – 50 zákazníkov alebo 1 zákazník na 15 m2.
Divadelné, hudobné, filmové a iné UMELECKÉ HROMADNÉ PODUJATIA
Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti) – prekrytie úst a nosa počas celého podujatia, evidovať 2 týždne po predstavení telefonický alebo emailový kontakt na každého účastníka, maximálna kapacita 50 % sediacich zákazníkov v interiéri alebo 75% sediacich zákazníkov, v exteriéri, maximálne však do počtu 500 zákazníkov v exteriéri alebo 250 zákazníkov v interiéri, minimálne 1 voľné miesto medzi zákazníkmi, státie zákazníkov, maximálna kapacita do 100 osôb v interiéri alebo 250 osôb v exteriéri, konzumácia jedla v kinosálach je zakázaná, konzumácia jedla a nápojov v iných priestoroch – max 6 osôb pri stole, rozostupy 2 m.
Zelené okresy (monitoring) – prekrytie úst a nosa, maximálna kapacita do počtu 1 000 účastníkov v exteriéri alebo 500 účastníkov v interiéri.
SVADOBNÉ HOSTINY, kary, oslavy, večierky a podobné podujatia v prevádzkach spoločného stravovania
Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti) – interiér do 100 osôb, exteriér do 250 osôb
Zelené okresy (monitoring) – státie: do 50 % kapacity priestoru, interiér max. 500 osôb, exteriér max. 1000 osôb o sedenie: do 75 % kapacity priestoru, interiér max. 500 osôb, exteriér max. 1000 osôb
Podmienka: Pri vstupe na podujatie je potrebné mať negatívny výsledok RT-PCR/LAMP testu nie starší ako 72 hodín alebo Ag testu nie starší ako 24 hodín, respektíve doklad o prekonaní ochorenia (pred nie viac ako 180 dňami v okamihu vstupu) alebo očkovaní (14 dní po 2. dávke mRNA vakcíny, 4 týždne po 1. dávke vektorovej vakcíny, 14 dní po 1. dávke vakcíny ktoréhokoľvek typu, ak osoba prekonala za posledných 180 dní COVID-19.
Vláda Slovenskej republiky na svojom rokovaní dňa 30.6.2021 schválila(s účinnosťou od 5.7.2021) aktualizáciu cestovného semaforu a Alert systém pre prijímanie protiepidemických opatrení na vnútorných a vonkajších hraniciach Slovenskej republiky (bývalé hraničné priechody TU). S účinnosťou od 5. júla 2021 vláda SR určila II. stupeň Alert systému pre prijímanie protiepidemiologických opatrení na vnútorných a vonkajších hraniciach Slovenskej republiky.
Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva SR, Foto: ilustračné