COVID automat platný od 28. júna 2021, Banská Bystrica zostáva zelená

SPRÁVY
22 /

Od pondelka 28. júna bude na Slovensku 27 okresov v zelenej farbe (stupeň monitoring), 46 okresov bude žltých (I. stupeň ostražitosti) a 6 okresov bude v oranžovej farbe (II. stupeň ostražitosti).

Žiadny okres nie je čierny, bordový, červený ani ružový. Okres Banská Bystrica zostáva v zelenej farbe (stupeň monitoring).

Oranžová farba – II. stupeň ostražitosti (6 okresov)

Banská Štiavnica, Gelnica, Humenné, Myjava, Skalica a Spišská Nová Ves.

Žltá farba – I. stupeň ostražitosti (46 okresov)

Bánovce nad Bebravou, Bardejov, Bratislava I – V, Bytča, Čadca, Detva, Hlohovec, Košice I – IV, Košice-okolie, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Levice, Levoča, Lučenec, Malacky, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Nové Zámky, Partizánske, Pezinok, Piešťany, Poprad, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Ružomberok, Senec, Senica, Snina, Sobrance, Trenčín, Tvrdošín, Vranov nad Topľou, Žiar nad Hronom, Žilina a Zvolen.

Monitoring – zelená (27 okresov)

Banská Bystrica, Brezno, Dolný Kubín, Dunajská Streda, Galanta, Ilava, Kežmarok, Komárno, Liptovský Mikuláš, Nitra, Poltár, Považská Bystrica, Prešov, Prievidza, Púchov, Sabinov, Šaľa, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Trebišov, Trnava, Turčianske Teplice, Veľký Krtíš, Žarnovica a Zlaté Moravce.

Opatrenia v jednotlivých stupňoch COVID automatu

Rúška a respirátory

V prvom a v druhom stupni ostražitosti (žlté a oranžové okresy) bude v interiéroch povolené nosiť namiesto respirátora rúško. Ľudia okrem rúška môžu použiť aj šál alebo šatku.

WELLNES (sauny, vírivky, kúpele, zábaly, akvaparky)

Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti) – maximálne 30 % kapacity sektoru alebo maximálny počet zákazníkov 500.

Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti) – maximálne 50 % kapacity sektoru alebo maximálny počet zákazníkov 500.

Podmienka pre interiérové služby akvaparkov – očkovanie (14 dní po 2. dávke mRNA, 4 týždne po 1. dávke vektorovej vakcíny, 14 dní po 1. dávke ak osoba prekonala za posledných 180 dní COVID-19)  alebo testovanie (najviac 72 – hodinový PCR/LAMP test alebo najviac 24 – hodinový AG test).

DIVADELNÉ, HUDOBNÉ, FILMOVÉ A INÉ umelecké prevádzky

Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti) – pre sedenie max. 50 % kapacity, ale najviac 500 ľudí v exteriéri a 250 v interiéri, pre státie max. 50 osôb v interiéri alebo 100 osôb v exteriéri, konzumácia aj v interiéri – max. 4 osoby alebo osoby zo spoločnej domácnosti pri jednom stole.

Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti) – pre sedenie v interiéri max. 50 % kapacity, ale najviac 250 ľudí, pre sedenie v exteriéri max 75 % kapacity, ale najviac 500 ľudí, pre státie max. 100 osôb v interiéri a 250 v exteriéri konzumácia aj v interiéri – max 6 osôb alebo osoby zo spoločnej domácnosti (žlté okresy).

Zelené okresy (monitoring) – v interiéri najviac 500 ľudí, v exteriéri najviac 1 000 ľudí.

UMELÉ KÚPALISKÁ

Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti) – max. 30 % kapacity.

Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti) – 50 % kapacity.

Zelené okresy (monitoring) – 50 % kapacity.

KABÍNKOVÉ LANOVKY

Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti) – kabínkové lanovky s kapacitou do 10 osôb obsadzovať iba členmi jednej domácnosti, kabínkové lanovky s kapacitou nad 10 osôb obsadzovať maximálne do 50% kapacity alebo členmi jednej domácnosti.

Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti) – kabínkové lanovky bez kapacitných obmedzení.

Zelené okresy (monitoring) – kabínkové lanovky bez kapacitných obmedzení.

UBYTOVANIE V HOTELOCH ČI PENZIÓNOCH

Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti) – kapacita izieb nie je obmedzená.

Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti) – kapacita izieb nie je obmedzená.

Zelené okresy (monitoring) – kapacita izieb nie je obmedzená.

REŠTAURÁCIE A KAVIARNE

Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti) – povolené interiérové sedenie a konzumácia, obsadenie jedného stolu najviac 4 osoby, alebo osoby z jednej domácnosti, odstup 2 metre medzi stolmi, povinnosť mať nasadené rúško/respirátor ak zákazníci práve nekonzumujú.

Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti) – povolené interiérové sedenie a konzumácia, obsadenie jedného stolu najviac 6 osôb, alebo osoby z jednej domácnosti,  odstup 2 metre medzi stolmi,
povinnosť mať nasadené rúško/respirátor ak zákazníci práve nekonzumujú.

Zelené okresy (monitoring) – počet zákazníkov v prevádzke a pri jednom stole nie je obmedzený,
– povinnosť mať nasadené rúško/respirátor ak zákazníci práve nekonzumujú.

FITNESS CENTRÁ

Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti) – 20 zákazníkov alebo 1 zákazník na 15 m2.

Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti) – 30 zákazníkov alebo 1 zákazník na 15 m2.

Zelené okresy (monitoring) – 50 zákazníkov alebo 1 zákazník na 15 m2.

GALÉRIE, MÚZEÁ, VÝSTAVY

Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti) – hromadné prehliadky v skupinách najviac do 15 osôb.

Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti) – hromadné prehliadky v skupinách najviac do 30 osôb.

Zelené okresy (monitoring) – prehliadky bez kapacitných obmedzení.

Divadelné, hudobné, filmové a iné UMELECKÉ HROMADNÉ PODUJATIA

Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti) – prekrytie úst a nosa počas celého podujatia, evidovať 2 týždne po predstavení telefonický alebo emailový kontakt na každého účastníka, maximálna kapacita 50 % sediacich zákazníkov, maximálne však do počtu 500 zákazníkov v exteriéri alebo 250 zákazníkov v interiéri, minimálne 1 voľné miesto medzi zákazníkmi, státie zákazníkov- maximálna kapacita do 50 osôb v interiéri alebo 100 osôb v exteriéri, konzumácia jedla v kinosálach je zakázaná, konzumácia jedla a nápojov v iných priestoroch – max 4 osoby pri stole, rozostupy medzi stolmi 2 m.

Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti) – prekrytie úst a nosa počas celého podujatia, evidovať 2 týždne po predstavení telefonický alebo emailový kontakt na každého účastníka, maximálna kapacita 50 % sediacich zákazníkov v interiéri alebo 75% sediacich zákazníkov, v exteriéri, maximálne však do počtu 500 zákazníkov v exteriéri alebo 250 zákazníkov v interiéri, minimálne 1 voľné miesto medzi zákazníkmi, státie zákazníkov, maximálna kapacita  do 100 osôb v interiéri alebo 250 osôb v exteriéri, konzumácia jedla v kinosálach je zakázaná, konzumácia jedla a nápojov v iných priestoroch – max 6 osôb pri stole, rozostupy 2 m.

Zelené okresy (monitoring) – prekrytie úst a nosa, maximálna kapacita do počtu 1000 účastníkov v exteriéri alebo 500 účastníkov v interiéri.

SVADOBNÉ HOSTINY, kary, oslavy, večierky a podobné podujatia v prevádzkach spoločného stravovania

Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti) – interiér do 50 osôb, exteriér do 100 osôb.

Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti) – interiér do 100 osôb, exteriér do 250 osôb

Zelené okresy (monitoring) – státie: do 50 % kapacity priestoru, interiér max. 500 osôb, exteriér max. 1000 osôb o sedenie: do 75 % kapacity priestoru, interiér max. 500 osôb, exteriér max. 1000 osôb

Podmienka: Pri vstupe na podujatie je potrebné mať negatívny výsledok RT-PCR/LAMP testu nie starší ako 72 hodín alebo Ag testu nie starší ako 24 hodín, respektíve doklad o prekonaní ochorenia (pred nie viac ako 180 dňami v okamihu vstupu) alebo očkovaní (14 dní po 2. dávke mRNA vakcíny, 4 týždne po 1. dávke vektorovej vakcíny, 14 dní po 1. dávke vakcíny ktoréhokoľvek typu, ak osoba prekonala za posledných 180 dní COVID-19.

Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva SR, Foto: ilustračné