Kedy konečne budeme môcť cestovať do USA?

PR
3 /

Cestovanie je v dnešnej dobe považované za riskantnú aktivitu. Imponujú ku nej hlavne tí, ktorí sú ľahostajnejší ku covid situácii, či pre tých, ktorí covid už prekonali a neprekáža im stráviť nasledujúce obdobie v karanténe. Avšak kedy konečne budeme môcť cestovať všetci bez akýchkoľvek výčitiek svedomia?

Cestovanie: Leto 2021

Predchádzajúce leto nám ukázalo, že covid situácia sa zlepšuje, a tým pádom prichádza aj ku uvoľňovaniu opatrení. Predpokladáme, že cestovať sa bude dať, avšak je potrebné sledovať covid mapu sveta a taktiež stránku Ministerstva zahraničných vecí, tak aby ste vedeli či sa vás karanténa či iné povinnosti po vycestovaní týkajú.

Momentálne nie je vycestovanie do väčšiny krajín zakázané, avšak platia opatrenia, ktoré je potrebné sledovať pre každú krajinu osobitne. Je potrebné sledovať aj oficiálny web danej krajiny, tak aby ste mali kompletné informácie a nič vás neprekvapilo po prílete.

Dovolenka v USA: Vybavte si povolenie ESTA

V každej situácii sú výnimky, vďaka ktorým viete vycestovať do zahraničia aj napriek zlej situácii. Všetky výnimky na cestu do USA nájdete tu. Povolenú cestu majú niektoré povolania, ale takisto rodinne či majetkovo späté osoby so Spojenými štátmi americkými.

Tí, čo prekonali Covid-19 a majú dôkaz o nedávnom prekonaní choroby COVID-19 (tzv. Recovery Documentation) a súčasne majú i platný negatívny test, sú schopní vycestovať do USA. Nezabudnite si avšak vybaviť cestovné povolenie ESTA Visa.

Ak by došlo ku zhoršenie situácie a dovolenka či pracovná cesta by sa neuskutočnila, nezúfajte. Cestovné povolenie ESTA je platné po dobu až 2 rokov, pričom môžete naň vycestovať viackrát po sebe, kým súčet dní neprekoná počet 90. Momentálna situácia je priaznivá aj čo sa týka rezervácii hotelov či iných služieb.

Koronavírus v Amerike: situácia sa zlepšuje

Podľa mapy na portáli The New York Times, môžeme vidieť, že situácia sa v USA rapídne zlepšuje. Vrchol pandémie prežili v januári 2021, pričom odvtedy sa počty úmrtí a aj hospitalizovaných znižujú. Počty testov avšak neklesajú, a teda môžeme povedať, že Covid je v USA na ústupe.

Letenky zlacneli: kde nájdeme tie najlacnejšie?

Ak skúšate nájsť tie najlacnejšie letenky, odporúčame nezávislé porovnávače cien. Jedným z nich je aj kiwi.com. Lety do USA sú v prevádzke, letenky sú dokonca za výhodnejšie ceny. Ak sa bude postupovať podľa plánu a do konca leta budú zaočkovaní všetci, ktorí sú ochotní, tak cestovanie už na jeseň tohto roku by malo byť pre ľudí s očkovacím preukazom povolené.

A preto odporúčame, ak plánujete cestu do zahraničia, plánujte už teraz. Všetky akcie, ktoré sú platné teraz môžu po covid časoch skončiť. Avšak buďme opatrní, nevystavujme sa riziku a nosme respirátory. Chráňme seba i ostatných.

Zdroj: Kulto , Foto: Pexels.com a ilustračné