Od pondelka môžeme byť v exteriéri na 5 metrov bez rúška, v interiéri rúška miesto respirátorov

SPRÁVY
8 /

S uvoľňovaním protipandemických opatrení od pondelka 19. apríla 2021 prichádza aj zmena v nosení respirátorov či rúšok. V exteriéri už nebude povinné mať prekryté horné dýchacie cesty vo vzdialenosti najmenej päť metrov od ostatných ľudí, s ktorými nežijete v spoločnej domácnosti.

Vyplýva to z novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, platná bude od 19. apríla:

https://www.uvzsr.sk/docs/info/ut/vyhlaska_175.pdf

Byť bez rúška či respirátora platí tiež pre deti do šesť rokov a deti v materských školách. Táto výnimka platí aj pre osoby so závažnými poruchami autistického spektra, so stredným a s ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím, pri športovaní, na nevyhnutný čas pri fotografovaní, pri sobáši nemusia mať prekryté horné dýchacie cesty nevesta a ženích, umelci pri podávaní umeleckého výkonu a tlmočníci do posunkovej reči.

V prírode môžeme byť sami alebo s rodinou bez rúška na 5 metrov od iných, inak bude stačiť rúško alebo šál. V práci to musí povoliť zamestnávateľ. Zmierňuje sa aj povinnosť nosenia respirátorov v interiéri verejných budov. Po novom budú môcť mať rúška namiesto respirátora nielen všetci žiaci v škole alebo školskom zariadení, ale aj pedagogickí a odborní zamestnanci počas vyučovania.

Respirátory nemusia mať ani zamestnanci, ktorí sa nachádzajú na vnútornom pracovisku sami. Okrem nich je respirátor nepovinný pre deti do šesť rokov, pre deti v materskej škole alebo obdobnom zariadení pre deti, osoby so závažnými poruchami autistického spektra, so stredným a s ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím.

Nosiť ich nemusia ani športovci na interiérových športoviskách, ľudia, ktorí sa fotografujú, nevesta so ženíchom pri sobáši, umelci pri podávaní umeleckého výkonu a účinkujúci pri nakrúcaní dokumentárnych filmov, tlmočníci do posunkovej rečí pri výkone svojho povolania.

Rúška budú povolené na pracovisku aj pre zamestnancov, ktorí majú chronické ochorenia dýchacích ciest s dychovou nedostatočnosťou alebo kožné ochorenia tváre, u ktorých by nosenie respirátora mohlo viesť k zhoršeniu stavu.

Respirátory taktiež nebudú povinné pre zamestnancov, ktorých spôsob práce alebo pracovné podmienky neumožňujú nosenie respirátora, po dohode medzi zamestnávateľom a zástupcami zamestnancov. Doteraz to bolo možné iba na základe vyjadrenia pracovnej zdravotnej služby.

„Epidemiológovia sledujú vývoj výskytu COVID-19 a Úrad verejného zdravotníctva SR primerane upravuje znenie vyhlášok, ktorými sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia,“

uviedla hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková s tým, že podmienky nosenia respirátora či rúška sa vo vybraných situáciách zmierňujú vzhľadom na zlepšujúcu sa epidemickú situáciu.

Od 19. apríla 2021 bude platiť aj vyhláška ÚVZ SR s nariadením opatrení ku karanténnym povinnostiam osôb po vstupe na územie Slovenskej republiky:

https://www.uvzsr.sk/docs/info/ut/vyhlaska_176.pdf

Zdroj: (tom) a ÚVZ SR, Foto: ilustračné