Univerzitné basketbalistky prekvapili, prvýkrát v sezóne zdolali Poprad + HLASY

ŠPORT
0 /

V druhom zápase druhého kola play-off basketbalovej Niké extraligy žien BK ŠK UMB Banská Bystrica na domácej palubovke zdolal BAM Poprad o sedem bodov a vyrovnal stav série hranej na dve víťazstvá na 1:1. Rozhodujúci duel sa odohrá v stredu pod Tatrami. Ak ho univerzitné ´sovičky´ vyhrajú, popasujú sa so Šamorínom o piate miesto. Ak prehrajú, čaká ich súboj so Spišskou Novou Vsou s cieľom neskončiť posledné.

Banskobystričanky nezačali duel dobre. Prehrávali už 0:8, prvýkrát sa do koša trafili takmer po šiestich minútach! Turčanovou Šunovou dokázali znížiť na 5:8, Kovalenkovou Piperkovou na 9:10. V druhej štvrtine otočili stav, vyšiel im úvod tohto dejstva a po košoch Šunovej a najmä Paulechovej to bolo razom 16:11. Lenže potom nastal viac než šesťminútový strelecký výpadok v tíme UMB a predovšetkým po zásahoch Rodákovej sa skóre otáčalo na 16:17. Na polčas išli o niečo spokojnejšie Popradčanky, viedli o bod (18:19).

Aj v tretej štvrtine sa presadzovala v hosťujúcom tíme Rodáková. Bola na neudržanie, univerzitné hráčky sa kvôli tomu dlho iba doťahovali na súpera. Až v závere tohto dejstva dokázali otočiť výsledok vo svoj prospech dvoma trojkami v rade v podaní Števulovej Lukačíkovej, inkasovali však zbytočnú trojku štyri sekundy pred prestávkou od Grígerovej. Do štvrtej štvrtiny i napriek tomu vstupovali s trojbodovým vedením 32:29. V nej náskok najprv navýšili tromi košmi v rade na 38:29 (Števulová, LukačíkováŠunová). Súper iba znižoval RodákovouGrígerovou, ale nevedel sa dostať na bližší než päťbodový kontakt. Záver duelu si UMB s rozumom postrážilo a prekvapujúco zdolalo Poprad o sedem bodov, čím si vynútilo tretí rozhodujúci duel pod Tatrami.

Fakty o zápase:

BK ŠK UMB Banská Bystrica – BAM Poprad 50:43 (9:11, 18:19, 32:29) – stav série 1:1

Štvrtiny: 9:11, 9:8, 14:10, 18:14, TH: 14/7 – 11/8, Fauly: 17 – 19, Trojky: 3 – 3, Rozhodovali: Lamoš, Stopka, Cibulka. Bez divákov.

UMB: Števulová 9 (2), Turčanová 6 + 12 doskokov, Paulechová 6, Piperková 4, Dobrotová  (Lukačiková 10 (1), Kovalenková 7 + 11 doskokov, Šunová 6, Adriana Moravčíková 2, Chovancová 0, Mrváňová 0, Háberová 0)

BAM: Rodáková 16 (1), Grigerová 13 (2), Tetemondová 6, Kmetoniová 4 + 10 doskokov, Vyšňová 3 (Barboričová 1, Dlugošová 0, N. Kollarová 0)

Hlasy po zápase:

Andrea Izáková, trénerka UMB: Malý individuálny krok k veľkému kolektívnemu víťazstvu – tak by som charakterizovala náš dnešný kolektívny výkon. Dievčatá pochopili, aké dôležité je podriadiť sa potrebám tímu a ťahať za jeden koniec. Pochopili svoje role, či už na palubovke alebo mimo nej. A tak sme sa dnes spoločne tešili z prvého víťazstva proti BAM Poprad v tejto sezóne.

Michaela Lukačíková, najviac bodov za UMB: „Z dnešného zápasu sa nesmierne teším a som veľmi rada, že sa nám podarilo vyhrať. Boli sme vytrvalé a disciplinované. Vychádzali sme z doskokov, ktoré boli v tomto zápase kľúčové, a ktoré nám pomohli hrať rýchlo dopredu. Hrali sme kolektívne a každá jedna z nás nastúpila na ihrisko, ako do rozbehnutého vlaku a celý zápas sme si držali toto tempo. Mali sme veľkú dôveru od tréneriek a práve táto dôvera nám pomáhala vo vybudovaní pekných herných situácií.“

Petra Šunová, hráčka UMB: „Do zápasu sme išli s tým, že chceme prvýkrát poraziť Poprad a predĺžiť túto sériu na tretí zápas. To sa nám aj podarilo dobrou kolektívnou hrou a koncentráciou. Som rada, že hráme ešte zápas, do ktorého dáme všetko a pokúsime sa vyhrať.“

Klára Paulechová, hráčka UMB: „Do dnešného zápasu sme išli s jasným cieľom vyhrať. Spoločnými silami a koncentráciou v útoku, ako aj v obrane sme to zvládli. Využili sme množstvo útočných doskokov, čo nám tiež veľmi pomohlo. Určite sa nájde mnoho situácií, ktoré sme mohli vyriešiť inak, o to nás viac teší kolektívny výkon až do konca zápasu. Zápas v stredu bude náročný, preto je potrebné riadne sa naň pripraviť.“

Poznámka:

Ospravedlňujeme sa za nízku kvalitu fotografií.

Autor: (bl), Foto: BK ŠK UMB