MINDFUL: Psychologička radí, ako zvládnuť dlhodobú prácu z domu

ZAUJÍMAVOSŤ
0 /

Doba covidová prináša mnoho výziev. Jedna z nich sa týka zvládnutia práce z domu, tzv. home-office, ktorý sa počas pandémie stal pre veľa ľudí rutinou.

Psychologička a trénerka Silvia Langermann hovorí:

„Na jednej strane trávime viac času doma s rodinou, na strane druhej strácame work-life balance.“

Ako sa prispôsobiť novému pracovnému stereotypu? Ako premeniť vlastnú domácnosť na pohodlnú kanceláriu a mať efektívne pracovné výsledky? Objavte tri jednoduché tipy, ktoré vám pomôžu zvládať prácu z domu s prehľadom.

Doma máme tendenciu robiť všetko

Niekedy sa zdá, že efektívnosť výkonu na home-office nie je taká, ako by sme očakávali.

„Prirodzenou tendenciou je okrem práce venovať svoju pozornosť ďalším povinnostiam – ako zaskočiť si na poštu, uvariť alebo dokonca pracovať súbežne s tým, kedy si deti doma vyžadujú našu pozornosť,”

upresňuje skúsená psychologička.

Na druhej strane sa práca roztiahne na celý deň, vytrácajú sa jasné hranice medzi prácou a voľnom. Niekto môže prepadnúť workoholizmu, iný má naopak mizivý výkon. Ako si teda nastaviť rovnováhu, keď niektorí z nás sa do kancelárií len tak nevrátia?

Silvia Langermann, lektorka online kurzu o Úspešnej kariére, prezradila tri dôležité rady.

Rada prvá: Vyčleňte si svoj pracovný priestor

Vytvorte si priestor, kde budete pracovať. Jasné, že občas odpíšete na email z postele alebo pri vyzdvihovaní detí zo škôlky. Ale pri dlhodobej práci z domu je potrebné mať svoju domácu kanceláriu. Ak nemáte pracovňu, nájdite si tiché miesto, kde vás spolubývajúci alebo rodina budú rušiť minimálne. A keď niekto neustále okolo vás behá, skúste odkomunikovať svoje potreby. Pomôžu aj slúchadlá.

Rada druhá: Nastavte si pracovný režim

Určite si svoj pracovný čas a dodržujte ho. Vieme, že pohodlie domova býva často prekážkou efektívneho home-office. Samozrejme nemusíte pracovať na minútu presne od ôsmej do štvrtej, ale je dôležité si svoje úlohy a prácu rozložiť tak, aby sa vám zbytočne neroztiahla na celý deň. Ak počas pracovnej doby idete upratovať alebo si pustíte seriál, môže to narušiť sústredenie.

Práca z domu si vyžaduje sebadisciplínu. Je tiež dobré vysvetliť svojim spolubývajúcim, že vaša prítomnosť doma neznamená, že máte dovolenku. Musia sa naučiť rešpektovať vašu pracovnú dobu. „Rovnako ako vy potrebujete vnímať svoje potreby a nezahltiť sa množstvom úloh len preto, že ste na home office.“ Takto si dokážete udržať zdravú rovnováhu medzi prácou a ostatnými aktivitami.

Rada tretia: Starajte sa o svoje zdravie

Prirodzené denné svetlo je dôležité nielen pre oči, ale celkový biorytmus tela. Zvýšte svoju produktivitu tým, že budete pracovať pri okne. Alebo sa snažte stráviť aspoň hodinu denne na čerstvom vzduchu, ktorý vás nabije energiou.

Pri práci na počítači dbajte na správny sed, aby displej notebooku alebo počítača bol na úrovni očí. Na podloženie použite napríklad knihy. Robte si pravidelné prestávky, aby vás pracovné povinnosti nedávali do emočnej nepohody. Nezabudnite sa občas pretiahnuť alebo zacvičiť. Je dôležité, aby ste mali každý deň fyzickú aktivitu.

„Zamyslite sa nad tým, čo by ste potrebovali preto, aby ste mohli prácu z domu vykonávať čo najlepšie. A tieto podmienky sa snažte pre seba vytvoriť a potom aj dodržiavať,“

dodáva trénerka Langermann.

 Mgr. Silvia Langermann, PPC

Lektorka, psychologička a trénerka Vyštudovala psychológiu a koučingu sa venuje od začiatku svojej kariéry. Robí́ certifikované výcviky koučov a o koučingu prednáša aj na univerzite. Jej hodnoty a presvedčenie ju viedli k založeniu projektu Šanca, v rámci ktorého pomáha ľuďom, ktorí́ pomoc skutočne potrebujú́.

Súčasťou jej práce je neustále vzdelávanie, o čom vypovedá́ zoznam absolvovaných kurzov a získaných certifikátov. So svojim manželom Tomášom Langermannom založili spoločnú firmu,  ktorá má za sebou 3 270 life koučingových sedení́, 2 905 business koučingových sedení́, 560 absolventov akreditovaného kurzu KOUČ 104 hod, 480 GPOP osobnostných diagnostik, 85 personálnych auditov, 90 rôznych tréningov pre spoločnosti.

Pre portál Mindful vytvorili Silvia a Tomáš online kurz so seba-koučovacími technikami „Úspech v kriére“.

Viac o práci s emóciami a stresom sa dozviete v online kurze „Úspech v kariére“ od Silvie  Langermann:

https://www.mindful-life.eu/sk/kurz/uspech-v-kariere?utm_source=affiliate_Bystricoviny&utm_medium=banner&utm_campaign=Bystricoviny_Uspech_v_kariere

Mindful – online kurzy, ktoré zmenia váš život

Mindful je československý projekt, ktorý má za cieľ meniť životy ľudí tak, aby boli šťastní, úspešní a žili naplnený život v každej dôležitej oblasti života. Prináša najlepších slovenských a českých odborníkov, ktorí prostredníctvom transformačných online kurzov odovzdávajú svoje dlhoročné skúsenosti a pomáhajú ľuďom žiť život, ktorý sa oplatí prežiť.

Sledujte www.mindful-life.eu a https://www.facebook.com/mindfulkurzy.

Zdroj: Mindfu, Foto: ilustračné