Pro-Hokej nahradí nová APHK so sídlom v Banskej Bystrici, Slovan Bratislava má výhrady

ŠPORT
0 /

Slovenské kluby hokejovej Tipsport Ligy s výnimkou Slovana Bratislava založili novú akciovú spoločnosť – Asociáciu profesionálnych hokejových klubov (APHK). Tá bude združovať účastníkov najvyššej súťaže namiesto doterajšieho Pro-Hokeja, ktorý je v likvidácii. Vo svojom pondelňajšom vydaní o tom informoval denník Šport. V najbližšom čase by podľa už našich informácií malo dôjsť aj k zmene generálneho sponzora a k premenovaniu Tipsport ligy.

Riaditeľkou novej spoločnosti APHK, ktorá bude riadiť najvyššiu slovenskú hokejovú súťaž s účasťou i maďarského Miškovca, je Aneta Büdiová. Akcionári novej spoločnosti ju vybrali ako riaditeľku APHK ešte v stredu 29. júla vo Zvolene, pričom dočasne poverený riaditeľ Pro-Hokeja Imre Valášek vtedy nemal mandát oznámiť meno víťazky výberového konania. Büdiová viedla košickú časť organizačného výboru MS 2019.

Akcionári zvolili za predsedu predstavenstva Miroslava Kováčika, ktorý je prezidentom HK Nitra. Členmi predstavenstva Juraj Koval z HC’05 Banská Bystrica a Martin Burinský z HK Dukla Ingema Michalovce.

V dozornej rade figurujú Ľudovít Jurinyi (HK Poprad), Róbert Ľupták (HC 07 Detva) a Gabriel Horváth (HKM Zvolen).

Spoločnosť Pro-Hokej riadila najvyššiu slovenskú súťaž do sezóny 2018/2019, po nej prebrala športovú a technickú stránku Ligová rada SZĽH. Prezident banskobystrického HC ’05 Juraj Koval pre denník Šport k najnovším zmenám uviedol:

„Pro-Hokej sme dali do likvidácie zrušením spoločnosti. Likvidácia bude účinná až dňom zápisu do Obchodného registra, ale návrh je už podaný v Bratislave. Pre spoločnosť Pro-Hokej bude stanovený likvidátor. Zároveň sme vo Zvolene, ešte 22. júla, na valnom zhromaždení, založili novú akciovú spoločnosť s názvom Asociácia profesionálnych hokejových klubov. Sídlo má nateraz v Banskej Bystrici pre zjednodušenie procesov jej registrácie. Vybavili sme už živnosť a podali sme návrh na založenie APHK na Okresný súd Banská Bystrica.“

Akcionármi novej APHK sú slovenskí ´tipsportligisti ´ okrem Slovana Bratislava a bez maďarského účastníka z Miškovca. K tomu Koval dodal:

„Predpokladáme, že do novej akciovky pristúpi čoskoro aj Slovan a na schválenie nebude potrebné ani zasadnutie valného zhromaždenia APHK, odsúhlasí to predstavenstvo. HC Slovan ešte v čase zakladania APHK prechádzal transformáciou po zmene vlastníckych pomerov, takže nemohol byť od začiatku členom.“ 

Bratislavský Slovan na situáciu zareagoval prostredníctvom TASR slovami hlavného poradcu a koordinátora Maroša Krajčiho. Podľa neho je dôvodom nevstúpenia do APHK stále platný kontrakt Pro-Hokeja s generálnym partnerom elitnej súťaže Tipsportom:

„Slovan niežeby nesúhlasil s generálnym partnerom. Slovan si vždy ctil zmluvy a zmluva s Pro-Hokejom, ktorú mal Tipsport je ešte stále v platnosti. Takže nám sa to nezdalo fér voči tej spoločnosti, aby zanikol Pro-Hokej, keď je ešte platná zmluva s partnerom, ktorý ju roky podporoval. A logicky to bol dôvod, pre ktorý Slovan nevstúpil do novej akciovej spoločnosti, pretože keď na jednej strane nesúhlasíme so zrušením Pro-Hokeja, tak nemôžeme druhou nohou vstúpiť do novej spoločnosti. Momentálne verím, že príde k nejakej dohode medzi partnermi. Pre nás je dôležité, aby jedna spoločnosť, to znamená bývalý generálny partner a potenciálny nový generálny partner, našli spolu reč. A keď sa dohodnú spolu oni dvaja, tak pre nás nie je žiadny problém. My chceme, aby nový generálny partner našiel spoločnú reč s Tipsportom, lebo sa nám to zdá voči Tipsportu nie fér. Nechceme si obchodovať sami, chceme byť súčasťou ligy aj novej akciovej spoločnosti, ale sú niektoré zásady, ktoré sú pre Slovan a pre nášho nového akcionára neprijateľné. A to je pre neho dosť dôležité.“

Všetko teda nasvedčuje tomu, že novovzniknutá Asociácia profesionálnych hokejových klubov zmení generálneho sponzora našej najvyššej súťaže a dôjde i k premenovaniu Tipsport ligy.

Autor: (bl), Foto: ilustračné