Kliešťová enecefalitída v našom kraji po konzumácii ovčieho syra a z prisatia kliešťov

Zdravie
1 /

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici (RÚVZ BB) pravidelne monitoruje hygienicko-epidemiologickú situáciu v našom kraji v súvislosti s výskytom ochorenia na  kliešťovú encefalitídu. Vždy na jar začína  invázia kliešťov v rozvíjajúcej sa prírode.

Aktuálne epidemiológovia evidujú v okrese Brezno štyri ochorenia u dospelých osôb z rôznych lokalít okresu. Vo všetkých prípadoch išlo o ľudí, ktorí konzumovali čerstvý ovčí syr zo súkromných salašov.

„Ochorenia boli laboratórne potvrdené nálezom špecifických protilátok. V epidemiologickom šetrení odborníci banskobystrického RÚVZ,“

uviedla hovorkyňa RÚBVZ BB Mária Tolnayová. Zároveň potvrdila jedno ochorenie na kliešťovú encefalitídu aj v okrese Banská Bystrica:

„Jedná sa o dospelého muža z Banskej Bystrice, ktorý má v anamnéze opakované prisatie kliešťov. Ochorenie je potvrdené laboratórne a pokračuje sa v ďalšom šetrení.“

Pôvodcom kliešťovej encefalitídy je vírus, ktorý dokáže prežiť u rôznych hostiteľov. Nájdeme ho u teplokrvných divých, ale aj u domácich zvierat, ktoré sa dostávajú do kontaktu s prírodou, pasienkami či parkami, ako sú kozy, ovce, kravy, psy či mačky. Podľa Tolnayovej hlavným prenášačom vírusu kliešťovej encefalitídy je kliešť vo všetkých vývojových štádiách.

Vírusom kliešťovej encefalitídy je nakazených 0,01 až 5 % kliešťov v závislosti od lokality. Kliešťová encefalitída sa môže preniesť aj potravinami, infikovaným a tepelne nedostatočne upraveným kozím, kravským či ovčím mliekom.

Inkubačná doba choroby sa priemerne pohybuje od 7 do 14 dní, ale môže trvať aj dlhšie.

Zdroj: RÚVZ BB, Foto: ilustračné