Idú sa masívne testovať ľudia v rómskych osadách

SPRÁVY
1 /

Štát začína  od 3. apríla s pomocou vojenských lekárov masívne testovať obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít na možnú prítomnosť infekcie SARS-CoV-2.

Od piatku začína testovanie Rómov vo vybraných lokalitách

Potvrdil to na brífingu predseda vlády SR Igor Matovič. Cieľom je zistiť skutočný stav a zabrániť nekontrolovateľnému šíreniu nového koronavírusu v lokalitách s marginalizovanými rómskymi komunitami.

Expert na rómsku problematiku a člen ústredného krízového štábu Peter Pollák tvrdí, že podľa informácií a zistení terénnych pracovníkov a príslušníkov miestnych občianskych poriadkových služieb, sa do osád vrátilo zo zahraničia nekontrolovane približne 1 500 ľudí.

„Cielene budeme chcieť testovať práve týchto navrátilcov. V prvej fáze pôjde o 33 vytypovaných lokalít,“

informoval Pollák.

V piatok sa začne v lokalitách Kecerovce, Jarovnice, Trebišov a Markušovce. Následne budú medzi vybranými lokalitami Fiľakovo, Šumiac, Bardejov, Zborov, Spišský Štiavnik, Batizovce, Hranovnica, Nacina Ves, Krompachy, Nálepkovo, Žehra, Ochtiná a ďalšie.

Spolupracovať bude aj ministerstvo obrany

Nová splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Andrea Bučková z Banskej Bystrice uviedla, že počas stredy absolvovali niekoľkohodinové stretnutie so zástupcami ministerstva obrany, ktorí budú na projekte spolupracovať:

„Cieľom je, aby vstupná prvá fáza bola čo najflexibilnejšia. Zdôraznila význam informovanosti ľudí z komunít. „Je dôležité, aby sme ľudí z dotknutých komunít oboznámili s tým a presvedčili ich o tom, aké sú dôvody a význam testovania pre nich samých. Komunikáciu vedieme v jazykoch, ktorými hovoria, teda v rómskom, prípadne maďarskom jazyku.“

Testovanie by malo trvať do 9. apríla tak, aby 10. apríla bolo vyhodnotené a podľa výsledkov mohli byť prijaté ďalšie opatrenia. S testovaním pomôže armáda, okrem zabezpečenia lekárskych kapacít aj so zabezpečením priebehu testovania. Minister obrany SR Jaroslav Naď uviedol, že už teraz sa formuje päť 13 – členných tímov, ktoré budú koordinovať a zabezpečovať akciu:

„Budeme kontaktovať starostov, mimovládne organizácie, miestnych lídrov, informovať o tom, čo pripravujeme.“

V prípade, ak by sa ukázalo, že sa v prostredí niektorej z komunít šíri nákaza, podľa Matoviča budú prijaté epidemiologické opatrenia vrátane nariadenej karantény.

Zdroj: TASR, Foto: ilustračné