Pred 75 rokmi sovietske a rumunské vojská oslobodili Banskú Bystricu

Spomienka
2 /

Vojaci sovietskej a rumunskej armády v dňoch 25. a  26. marca 1945 oslobodili Banskú Bystricu. Tohto roku si pripomíname 75. výročie tejto dôležitej historickej udalosti pre naše mesto.

Oslobodenie

Napriek tomu že prijaté opatrenia proti šíreniu koronavírusu na Slovensku neumožňujú usporiadať tradičnú pietnu spomienku na bystrickom Námestí SNP pri Čiernom obelisku,  uctime si aspoň symbolicky pamiatku hrdinských sovietskych a rumunských vojakov, ktorí padli v oslobodzovacích bojoch o naše mesto pred 75 rokmi.

Z histórie vieme, že po potlačení SNP v októbri 1944 prevzali vládu nad Banskou Bystricou fašistické vojská. V meste vládol strach a utrpenie obyvateľov. Nemeckí okupanti sa tu držali až do marca 1945. V čase veľkých bojov o Žilinu v Strečnianskej tiesňave, ktoré si vyžiadali veľké sústredenie nemeckých vojsk, sa mohlo povstalecké banskobystrické centrum pripraviť na obranu.

K Banskej Bystrici sa postupne priblížili sovietske a rumunské vojská, aby ju oslobodili. V sobotu 24. marca sa stretli s Nemcami v obci Radvaň, ktorá vtedy ešte nebola súčasťou mesta. Zahynulo tam 17 spojeneckých vojakov.

Ráno 25. marca 1945 na Kvetnú nedeľu začali v meste pod Urpínom pouličné boje. Tie trvali asi do 14 – tej hodiny popoludní a vyžiadali si životy 12 sovietskych vojakov. Povstalecké mesto sa nasledujúci deň 26. marca 1945 stalo opäť slobodným.

V súvislosti s existenciou dvoch dátumov 25. a 26. marca 1945, ktoré sa spomínajú ako dni oslobodenia nášho mesta, generálny riaditeľ Múzea SNP a historik Stanislav Mičev hovorí:

„V podstate obidva dátumy sú správne, lebo prví vojaci osloboditeľskej armády vstúpili na územie mesta 25.marca a úplne ho oslobodili od Nemcov na druhý deň.“

Zaujímavosťou je, že pred 69 rokmi sa počas bojov narodili v meste štyri deti. Prvým Bystričanom, ktorý prišiel na svet v pivnici domu neďaleko centra mesta, keď vonku zúrila streľba a vybuchovali granáty, bol Zdenko Styk. Jeho meno je v mestskej matrike uvedené ako prvé banskobystrické „dieťa slobody“ s dátumom narodenia 25. marca 1945.

Česť pamiatke padlých hrdinov – osloboditeľov Banskej Bystrice!

Vyjadrenie banskobystrického primátora Jána Noska

V týchto dňoch sa Európa pasuje s pandémiou a do popredia sa začínajú dostávať pravé hodnoty. Banská Bystrica, ako aj iné mestá, už ťažké časy zažila. Nemôžeme preto zabúdať a históriu by sme mali pripomínať aj mladšej generácii.

Vzhľadom na aktuálnu situáciu sme si tento rok 75. výročie oslobodenia mesta spod nacistickej okupácie uctili v tichosti na prázdnom banskobystrickom námestí. K Čiernemu obelisku som položil pietny veniec a verím, že tak ako veľakrát v minulosti, aj teraz bude čoskoro lepšie a na najkrajšom námestí bude opäť cítiť radosť. #spolutozvladneme #bystricatozvladne

Autor: (tom), Foto: archív