Plavci Dukly v príprave na sezónu, čaká ich aj vysokohorské sústredenie

ŠPORT
0 /

Od začiatku januára začali plavci Dukly v plavárni na banskobystrických Štiavničkách prípravu na novú sezónu. Najlepší slovenský plavec Richard Nagy sa pripravuje v anglickom Schefielde a druhý najlepší slovenský plavec Tomáš Klobučník končí sústredenie v tureckom Erzurume a od pondelka 27. januára sa tiež bude pripravovať v Banskej Bystrici spolu s ostatnými oddielovými plavcami pod dohľadom trénera Križka.

Obaja spomínaní plavci Nagy a Klobučník sa v piatok 24. januára zúčastnia v Bratislave slávnostného vyhlásenia najlepších plavcov Slovenska v roku 2019.

Na vysokohorské sústredenie, ktoré od 26. januára do 16. februára organizuje Slovenská plavecká federácia pre seniorskú reprezentáciu, sa v Erzurume pod vedením reprezentačného trénera a zároveň i trénera Dukly Vladimíra Železníka vydá sedemčlenná slovenská plavecká výprava. Sú v nej i dve plavkyne Dukly – Robin ReindlZuzana Pavlikovská, ale aj Andrea Podmaníková, plavkyňa podporovaná Duklou .

Tréner Vladimír Železník pred nástupom na spomínané sústredenie Bystricovinám povedal:

„Účelom trojtýždňového vysokohorského sústredenia je predovšetkým naplávanie čo najväčšieho plaveckého objemu v modernom bazéne v Erzurume. V meste, ktoré leží vo výške 2400 m nad morom. Na základe odporúčaní lekárov po trojtýždennom vysokohorskom sústredení  sa budeme ďalšie tri týždne pripravovať v našich podmienkach a potom nás už čakajú prvé súťažné vystúpenia.“

Ďalší plavci Dukly – stredoškoláci a juniorskí plaveckí reprezentanti Nina Hodoňová, Andrej Siklenka a s nimi aj Samuel Alexander Kazimír v dôsledku toho, aby nevynechávali školské učivo a neboli ukrátení o vysokohorské sústredenie, budú od 26. januára do 7. februára nocovať v hypoxickej miestnosti VŠC Dukla, kde na základe fyziologických procesov v organizme im budú prístroje nahrádzať pobyt vo vysokohorskom prostredí až do výšky 2500 m. n. m. Počas dňa sa budú naďalej spolu s ostatnými plavcami Dukly  pripravovať v plavárni na Štiavničkách pod dohľadom trénera Ľuboša Križka.

Nina Hodoňová spolu s Andrejom Siklenkom sa potom v dňoch 7. až 16. februára zúčastnia sústredenia slovenskej juniorskej plaveckej reprezentácie v Poprade. Po 17. februári sa plavci Dukly stretnú na Štiavničkách a budú pokračovať v domácich podmienkach v príprave na prvé súťažné vystúpenia, ktoré ich čakajú v marci.

S veľkým elánom a chuťou začali prípravu na novú sezónu i Barbora Mišendová, Peter Perašín, Michal Halinár i najmladší člen plaveckej Dukly Maximilián Medvecký. Veľkou výzvou bude pre nich zaplávanie časov na základe ktorých by sa mohli nominovať do reprezentačných družstiev Slovenska.

Autor: Jožo Ivan + cb úprava, Foto: Ján Petrus + ilustračné