Knihy pre Vás a Vašich blízkych na Vianoce

Súťaž
0 /

Prinášame Vám ďalšiu knižnú súťaž, v ktorej môžete vyhrať výnimočný portrét geniálneho spisovateľa Ernesta Hemingwaya a príbeh o zakázanej láske škandalóznej herečky.

Ernest Hemingway: Artefakty zo života

Pre mnohých ľudí predstavuje Ernest Hemingway skôr mýtus než človeka z mäsa a kostí. Vie sa o ňom, že bol vojakom, športovcom, vášnivým milencom, emigrantom a, samozrejme, vynikajúcim spisovateľom. Aký bol však jeho ozajstný život? Ako vyzeral, keď bol usmiatym dieťaťom či mladým chlapcom v uniforme?

Čo písal v najosobnejších listoch? Čo si poznamenával na cestovné lístky vo vlaku z Francúzska do Španielska alebo naprieč americkým Stredozápadom? Čo z tých zápiskov neskôr použil v poviedkach a románoch?

Na tieto a mnohé ďalšie otázky dáva odpoveď kniha Ernest Hemingway: Artefakty zo života. Zostavil ju a úvod k nej napísal správca Hemingwayovej pozostalosti Michael Katakis a okrem iných zaujímavých textov obsahuje i predhovor Hemingwayovho syna Patricka a doslov jeho vnuka Seana.

Unikátna publikácia v nádhernej grafickej úprave rozpráva o živote velikána svetovej literatúry prostredníctvom dokumentov, fotografií, artefaktov a predmetov, ktoré po sebe zanechal, ktorých sa dotýkal, momentov, ktoré zažil, myšlienok, čo mu dennodenne vírili hlavou a vďaka jeho synovi a vnukovi sa stali zbierkovými predmetmi.

Kniha ponúka vyše štyristo pôsobivých artefaktov, mnohé z nich neboli nikdy uverejnené, od fotografií Hemingwaya pri behu s býkmi až po úprimné listy manželkám a vydavateľom, a vytvára doteraz nevídaný portrét geniálneho spisovateľa.

Ukážka z knihy – Posledné safari

Jeseň 1952 trávi Hemingway na Kube a spriada plány. Chystá sa do Španielska a do Afriky, osloví starého priateľa Philipa Percivala, ktorý mu pred dvadsiatimi rokmi robil sprievodcu na prvom safari s Pauline. Ernestov syn Patrick, ktorý sa s manželkou Henny (Henrieta) usadil Tanganike, píše otcovi nielen o sebe, ale podáva aj správy o stave zveri, čím vzbudil v Hemingwayovi opätovnú túžbu po dobrodružstve.

Hoci sa Hemingwayovcom darí a s Tarec a more zaznamenal nevídaný úspech, spisovateľa večne trápia neopodstatnené obavy z finančnej situácie. Uzavrel dohodu s časopisom Look, že ich na ceste po Afrike bude sprevádzať fotoreportér Earl Theisen. Za to dostane Hemingway 15 000 dolárov a ďalších 10 000 za článok, ktorý má 1 500 slov. S producentom Leleandom Haywardom dohodne podmienky predaja práv na filmové spracovanie novely Starec a more.

Taylor Jenkins Reid: Sedem manželov Evelyn Hugovej

Magazín People na margo knihy Sedem manželov Evelyn Hugovej napísal:

„Popri Evelyn Hugovej pôsobí aj škandalózna LizTaylorová iba ako obyčajná okoloidúca. TaylorJenkinsReid vytvorila takú plnokrvnú hlavnú hrdinku, až nebudete chcieť uveriť, že nie je skutočná. Na stránkach tohto románu sa spája láska s tragédiou. S Evelyn sa budete smiať, poplačete si s ňou, budete s ňouprežívať jej trápenie, a potom sa vrátite na prvú stranu a začnete odznova.“

Starnúca hollywoodska hviezda Evelyn Hugo, ktorá už roky žije v ústraní, sa konečne rozhodla prezradiť celú pravdu o svojom nevšednom a škandalóznom živote. Za autorku svojej biografie si vyberie neskúsenú reportérku Monique Grantovú, čím zaskočí nielen jej kolegov, ale najmä samu Monique. Prečo práve ona? Prečo teraz?

Evelinine dôvody síce nepozná, no jej vlastná kariéra už nejaký čas stagnuje, takže sa rozhodne túto príležitosť využiť a vyťažiť z nej čo najviac. Keď  dorazí do herečkinho luxusného bytu na Manhattane, Evelyn jej rozpovie svoj životný príbeh, od jej začiatkov v Los Angeles v päťdesiatych rokoch, cez jej sedem manželstiev, až po jej rozhodnutie odísť zo šoubiznisu.

Evelinino rozprávanie odhalí jej nemilosrdnú ambicióznosť, nečakané priateľstvá, veľkú zakázanú lásku a roztočí tornádo poháňané sexom, láskou, peniazmi a hollywoodskymi klebetami. A záver knihy, ten je naozaj provokujúci…

Taylor Jenkins Reid, úspešná americká spisovateľka, pochádza z Marylandu. Popri písaní kníh pôsobí aj ako televízna scenáristka a esejistka. S manželom, dcérou a psíkom žije v Los Angeles.

Ukážka z knihy

Celia sa na našej svadbe tvárila skľúčene, len s námahou potláčala žiarlivosť, hoci vedela, že sobáš je len finta. Veď jej vlastný manžel stál vedľa Harryho, preboha.

Dvaja muži, ktorí spolu spávali, boli ženatí  so ženami, ktoré spolu spávali. Dve manželstvá naoko.

Keď som vyslovila „áno“, moja prvá myšlienka bola: A teraz sa konečne začne skutočný život. Konečne budeme rodina. Harry a John sa ľúbili, ja s Celiou tiež.

Po návrate z Talianska som predala svoj dom v Beverly Hills a Harry predal svoj. Kúpili sme si apartmán na manhattanskej Upper East Side. len ulicu od Celie a Johna.

Najprv som donútila Harryho pozisťovať o mojom otcovi všetko, čo sa dalo, až potom som súhlasila s kúpou. Nevedela som si predstaviť, že by som mala žiť v tom istom meste ako otec. Čo keby som ho náhodou niekde stretla?

Súťaž

Do žrebovania o knihy Ernest Hemingway: Artefakty zo životaSedem manželov Evelyn Hugovej zaradíme všetkých, ktorí nám do stredy polnoci 11.decembra 2019 zašlú na mailovú adresu consulting.toman@gmail.com správnu odpoveď na otázku: „Kto zostavil knihu Artefakty zo života Ernesta Hemingwaya?“

K odpovedi nezabudnite pripojiť svoju spätnú adresu s telefónom, aby sme Vám v prípade vylosovania mohli odovzdať výhru. Ďakujeme za porozumenie.

Zdroj: AG, Foto: ilustračné a archív