Matej Tóth absolvuje tvrdú zimnú prípravu pred letnou olympiádou v Japonsku

ŠPORT
1 /

Olympijský víťaz v chôdzi na 50km Matej Tóth začal prípravu na ďalšiu sezónu. A tá je olympijská, pretože už v budúcom roku sa uskutočnia letné olympijské hry v japonskom Tokiu. Tam sa reprezentant banskobystrickej Dukly pokúsi obhájiť zlato z olympiády v Riu de Janeiro 2016, avšak s malou zmenou, chodecké súťaže totiž budú v Sappore.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) definitívne presunul všetky súťaže v chôdzi a maratóne práva do japonského mesta Sapporo, ktoré je vzdialené takmer 900 km od Tokia na najsevernejšom japonskom ostrove Hokkaidó. Vyvolalo to búrku nevôle. Toto rozhodnutie kritizovala guvernérka Tokia Juriko Koikeová, ďalej Japonská atletická federácia (JAAF)  i bronzový medailista v chôdzi na 50 km na MS v Dauhe Kanaďan Evan Dunfee. Náš Matej Tóth však k verdiktu pre portál atletika.sk uviedol:

„Každá alternatíva mala dobré aj zlé stránky. Ja som sa už pred definitívnym rozhodnutím snažil nastaviť tak, že bez ohľadu na to ako to dopadne sa sústredím na pozitíva. Takže sa teším na vhodnejšie klimatické podmienky v Sappore a väčší pokoj v porovnaním s olympijskou dedinou v Tokiu.“

Zmenu dejiska vytrvalostných atletických disciplín na OH 2020 odporučila lekárska komisia MOV z dôvodu aby chránila zdravie športovcov. V Tokiu totiž vládnu na prelome júla a augusta veľké horúčavy kombinované s vysokou vlhkosťou vzduchu. V Sappore je priemerná teplota v tomto období o 5 až 6 stupňov nižšia, pohybuje sa na úrovni 25 – 26,5°C.

Čo sa týka prípravy nášho banskobystrického chodca Maťa Tótha, zarezáva už desať dní. A bude tak robiť aj počas zimy. Pre oficiálny web Slovenského atletického zväzu vraví:

„Zimnú prípravu na olympijský rok som začal 28. októbra. Ešte stále som len v počiatočnej, rozbehovej fáze a takto by to malo byť aj v novembri. Tréningy v Banskej Bystrici kombinujem s kryoterapiou v kryosaune na Dukle. Postupne budem na obrátkach pridávať, v decembri by som už mal zarezávať naplno. Pripravovať sa budem stále v domácich podmienkach, avšak spávať budem v hypoxickom stane.“

Matej Tóth ako obhajca olympijského zlata účasť na budúcoročnej olympiáde zatiaľ istú nemá. Existujú dve cesty ako sa na ňu môže kvalifikovať. Buď do 31. mája 2020 splní limit 3:50:00 hod. alebo sa zmestí do kvóty maximálneho počtu 60 štartujúcich, keď k limitárom (ak ich bude menej ako 60) „doberú“ ďalších pretekárov bez limitu na základe postavenia vo svetovom rebríčku. Nášho reprezentanta tak budeme môcť vidieť v akcii 21. marca na 39. ročníku Dudinskej päťdesiatky. K svojej účasti na tomto podujatí pre atletika.sk dodal:

„Bude to doma, potenciálne v dobrom počasí, hneď po zimnej príprave a s dostatočným časovým predstihom pred olympijskými hrami. Ak budem zdravý, lepšia alternatíva na splnenie limitu neexistuje.“

S obhajobou zlata z Ria to nebude mať Matej Tóth v prípade kvalifikovania sa na olympiádu vôbec jednoduché. Očakáva sa najmä nástup japonských chodcov – Jusuke Suzuki je majster sveta z Dauhy, Masatora Kawano utvoril nedávno výborný svetový výkon roka 3:36:45 hod. a aj o tretiu olympijskú miestenku, o ktorej rozhodne aprílový národný šampionát vo Wadžime, sa budú uchádzať špičkoví japonskí chodci s osobnými rekordmi pod 3:45 hod. – Maruo (3:37:39), Noda (3:39:47), Arai (3:40:20), Kobajaši (3:41:19) či Kacuki (3:44:31). K týmto faktom Matej Tóth poznamenal:

„Japonci v tomto roku potvrdzujú, že na OH v domácom prostredí budú pripravení fantasticky. Práve ich vnímam ako najväčších favoritov. Suzuki, Kawano i tretí z tímu môže v Sappore vyhrať. Kawanov výkon 3:36:45 je fantastický, je tretí najlepší z aktuálnej generácie chodcov na 50 km.“

Autor: (cb), Foto: ilustračné