Miro Toman: Oslavy 75. výročia SNP v Banskej Bystrici sa napriek pochybovačom navždy zapísali do histórie nášho mesta

Blog
17 /

Nech si hovorí kto chce čo chce, ale je to tak. To, akým spôsobom sme si pripomenuli toto okrúhle výročie Povstania a vzdali úctu živým i mŕtvym vojnovým veteránom zo Slovenska i zahraničia, ktorí s nasadením vlastných životov bojovali za našu slobodu, sa len tak nevidí. Som hrdý na to, že som Bystričan.

Od pietneho kladenia vencov a otvoreného slávnostného zhromaždenia pod Pamätníkom SNP, cez pestrý kultúrny program a sprievodné akcie, jedinečnú slávnostnú vojenskú prehliadku až po grandiózne vyvrcholenie galaprogramom s úžasným videomappingom na objekte pamätníka a ohňostrojom  (v priamom prenose RTVS), to všetko zostane v pamäti Bystričanov a návštevníkov nášho mesta počas týchto osláv SNP.

Záštitu nad nimi mal premiér Peter Pellegrini, hlavnými organizátormi boli Úrad vlády SR, ministerstvá kultúry a obrany v spolupráci s Múzeom SNP a Mestom Banská Bystrica. Všetkým, ktorí sa podieľali na príprave a organizácii tejto nevšednej pocty hrdinom SNP, patrí naše poďakovanie, lebo to zvládli bravúrne. O tom, že to nie sú prázdne slová, svedčia desaťtisíce spokojných návštevníkov osláv, ktorí napriek horúčave odchádzali domov s nezabudnuteľnými zážitkami.

A treba to zdôrazniť – v centre pozornosti týchto osláv boli vojnoví veteráni, bývalí povstaleckí vojaci a partizáni i ľudia, ktorí im počas SNP a bojov s nemeckými nacistami pomáhali, spolu s nimi nasadzovali životy za našu súčasnú slobodu. Každým rokom ich žije medzi nami menej, o to viac si ich musíme ctiť a vážiť, nezabúdať ani na padlých a mŕtvych.

Vidieť 91 – ročného pána Vladimíra Strmeňa, hrdinu SNP, ako mu pri stretnutí s bojovými druhmi či pri slávnostnej vojenskej prehliadke a preberaní vyznamenania od dojatia stekajú slzy po tvári, je silná emócia. Rovnako ako keď na slávnostnom koncerte v Štátnej opere vyznamenávala ministerka kultúry Ľubica Laššáková in memoriam mužov prvých hodín SNP – Vavra Šrobára, Mirka, Milana a Miloša Veselovcov, Miloša Marka, Ludvíka Nábělka a Ladislava Sáru.

Alebo keď si mesto spolu s protifašistickými bojovníkmi uctilo pamiatku hrdinov SNP kladením vencov k pamätnej tabuli generálov Goliana a Viesta, pri soche Partizána alebo pri odhaľovaní pamätnej tabule Mirkovi Veselovi a Jozefovi Stykovi, ktorí z budovy na Hornej 21 spustili 30. augusta1944 vysielanie Slobodného slovenského vysielača pplk. Mirkom Veselom a Jozefom Stykom a prečítali deklaráciu s vyhlásením Slovenského národného povstania.

Počúvať pri týchto pietnych aktoch autentické prejavy potomka hrdinskej rodiny Nábělkovcov a Veselovcov Ludvíka Nábělka je niečo, čo Vám prenikne hlboko do mysli i srdca a už tam zostane.

S istým zadosťučinením som zachytil to ticho, ktoré nastalo v radoch spochybňovačov a kritikov programu osláv okrúhleho výročia SNP v meste pod Urpínom a ich údajne zbytočnej pompéznosti a nákladovosti. V tom vynikli najmä bystrickí aktivisti, ktorí prirovnali slávnostnú vojenskú prehliadku slovenskej armády k príchodu okupačných vojsk v auguste 1968 do nášho mesta a neváhali zaútočiť na primátora za to, že vraj dovolil tankami ničiť naše cesty. No nič sa nestalo.

K nim sa pridali aj niektorí opoziční poslanci NR SR a mesta, ktorí ostentatívnym oznámením svojej neúčasti na vojenskej prehliadke chceli dať na sociálnych sieťach najavo, že sú proti.  No svet sa z toho nezrútil a desaťtisíce Bystričanov či návštevníkov osláv v Banskej Bystrici im dalo pádnu odpoveď, že na takéto „drísty“ kašľú a chcú vidieť slávnostnú vojenskú prehliadku v našom meste na vlastné oči.

A veruže to bol nezabudnuteľný zážitok, keď po I/66 pri Hrone pochodovali útvary slovenských vojakov a za nimi išla bojová technika (mimochodom aj z nej si niektorí srandisti pred prehliadkou nemiestne uťahovali) a po oboch stranách cesty na celej trase prehliadky im tlieskali nadšení malí i veľkí návštevníci a slovenskí vojaci ich zdravili. To Bystrica ešte nezažila a ktovie či niekedy v budúcnosti aj zažije.  Bola to vskutku vydarená prezentácia našej armády.

O bystrických oslavách Povstania sa dozvedel celý svet, písali o nich všetky médiá. Aj tie, ktoré sa v poslednej dobe prednostne zaoberajú „kočneriádou“ – neoverenou telefonickou komunikáciou uniknutou z vyšetrovania závažných trestných činov. Predsa len Povstanie má v našej novodobej histórii nezastupiteľné miesto a bolo odrazom k našej slobode a dnešnej demokracii.

Nečudo však, že najmä v liberálne zameraných médiách pútal najväčšiu pozornosť prejav predsedu NR SR Andreja Danka, ktorý v jednej pasáži prirovnal fašistický extrémizmus ku krajnému liberalizmu.  Na druhej strane si tieto médiá nevšimli nevysvetliteľné meškanie prezidentky Zuzany Čaputovej na vojenskú prehliadku, ktorú mala odštartovať svojím rozkazom. Ale aj to sa stáva…

A už iba čerešničkou na torte po vydarených oslavách SNP v Banskej Bystrici je zozbieranie podpisov opozičných poslancov NR SR vedených Igorom Matovičom na odvolávanie v súčasnosti najpopulárnejšieho slovenského politika – predsedu vlády Petra Pellegriniho v slovenskom parlamente na základe „kočneriády“. A aby toho nebolo málo, politickí aktivisti „za slušné Slovensko“ hrozia novými protestnými zhromaždeniami na jeseň. Ale taký je už slovenský politický folklór pred budúcoročnými parlamentnými voľbami, ktoré budú o pár mesiacov.

Ako sa vraví, psy štekajú a karavána ide ďalej. Nech sa už deje čokoľvek, Banská Bystrica sa nemá za čo hanbiť, lebo 29. augusta 2019 sa pri oslavách 75. výročia SNP predviedla celému svetu v tom najlepšom svetle a to dokáže oceniť každý normálny občan…

Autor: Miro Toman, Foto: ilustračné

Miro Toman