Prekážkarka Dukly Lajčáková s novým osobným rekordom, útočila i na limit na MS

ŠPORT
0 /

Prekážkarka banskobystrickej Dukly na 100 m Stanislava Lajčáková si cez víkend na medzinárodnom bežeckom mítingu Josko v rakúskom Andorfe zlepšila časom 13,08 sekundy o osem stotín osobný rekord. Zároveň jej len o 4 stotinky ušiel slovenský rekord Miriam Cupákovej (Bobkovej).

Bystrická armádna atlétka útočila aj na prísny limit 12,98 na jesenné majstrovstvá sveta v katarskej Dauhe. Zaostala za ním len o desatinku. Informuje o tom web Slovenského atletického zväzu (SAZ).

Dvadsaťtriočná Stanislava Lajčáková vyhrala v Andorfe prekážkarskú stovku pred výbornou rakúskou viacbojárkou Verenou Preinerovou (13,46) a Srbkou Anjou Lukičovou (14,00), najrýchlejšia bola už aj v rozbehoch, keď v protivetre 1 m/s dosiahla čas 13,46 sekundy. Jej tréner Michal Škvarka sa pre oficiálny portál SAZ vyjadril nasledovne:

„Priznám sa, taký čas som od Stanky naozaj nečakal – zaskočila ma… Vraveli sme si, že by bolo dobré zabehnúť do konca sezóny ešte aspoň jedenkrát pod 13,20. Po Svetovej univerziáde v Neapole, kde ma potešila postupom do finále a v ňom siedmou priečkou, ochorela, mala týždňovú pauzu. Odvtedy však už ide naplno. Chvalabohu, nič ju netrápi a môže behať bez obmedzení. V čase, keď mala po Péteeske zdravotné problémy, veľmi jej pomohla Renáta Gajdárová, fyzioterapeutka Gabiky Gajanovej.“

V tohtoročných európskych tabuľkách sa Stanislava Lajčáková posunula na 21. miesto, vo svetových je 74. no pred ňou je až 36 Američaniek. Aj preto stále existuje reálna šanca, že sa jej ujde miestenka na MS v Dauhe, kde bude štartovať 40 bežkýň na 100 m prekážok. Michal Škvarka k tomu pre portál atletika.sk dodáva:

„Ťažko v tejto chvíli predpovedať, či bude 13,08 stačiť. Konkurencia v tejto disciplíne je vo svete nesmierne silná. Keby sa to však Stanke podarilo, bolo by to skvelé. Kľúčové však je, aby ju už netrápili nijaké zranenia a ostala do konca sezóny zdravá.“

Nominačné kritériá na atletické MS v Dauhe splnili zatiaľ štyria športovci banskobystrickej Dukly: kladivárka Martina Hrašnová, chodkyňa na 50 km Mária Katerinka Czaková, kladivár Marcel Lomnický a olympijský šampión Matej Tóth v chôdzi na 50 km. Na základe svetového rebríčka by sa mal prebojovať na svetový šampionát i trojskokan Dukly Tomáš Veszelka.

Autor: (bl), Foto: ilustračné