Pivný sládok Ján Píry zaujal hostí bystrického INN Clubu

ZAUJÍMAVOSŤ
0 /

Mnohí pivári si myslia, že rozumejú pivu a vedia o ňom všetko. Okolo piva vzniklo veľa mýtov a poloprávd, ktoré  treba dať na pravú mieru.

Vzácna návšteva v INN Clube

Tento týžden navštívil INN Club & Café  na Hornej 50 (Skackavá ulica) na slovo vzatý odborník Ján Píry – obchodný sládok Plzeňský Prazdroj Slovensko. Nielenže dokáže bez etikety určiť zloženie piva prípadne jeho značku či predviesť správne čapovanie piva, ale záujemcom vysvetlí všetko, čo chcú alebo by mali vedieť o pive. Po jeho rozprávaní a ukážkach zistíte, že správne a s láskou načapované pivo v pohári môže byť malé „umelecké“ dielo, ktoré sa oddá s chuťou vypiť.

Preto sme sa na bystrické stretnutie s Jánom Pírym vybrali aj my. Lukáš Krošlák, majiteľ podniku INN Club & Café nám vysvetlil, ako došlo k pozvaniu tohto excelentného sládka:

„Profesionálneho sládka pána Jána Píryho sme k nám pozvali z toho dôvodu, lebo chodí len do vybraných prevádzok. Využili sme to aj preto, že si potrpíme na kvalite našich služieb. Bolo to aj želanie zákazníkov, ktorí majú radi kvalitné čapované pivo. Chcú vedieť, ako sa vyrába pravé plzenské pivo, ako sa správne čapuje. A hlavne chcú mať kvalitu, za ktorú im ručíme. To znamená dodržaním všetkých procedúr a zásad, čistotou, príjemným personálom a dobrou zábavou.“

Na otázku, ako sú na tom s kvalitou piva v ich podniku, Lukáš odpovedal:

„Na čapované pivo máme osvedčené recepty, o ktorých hovoril aj sládok pán Píry. To pivo v pohári je až úplne posledná časť správneho čapovania. Najdôležitejšia je prísna hygiena, ktorú dodržiavame, Myslím si, že to spĺňa pár reštaurácií v Banskej Bystrici.“

 Zážitkové stretnutie s pivným sládkom

Vypočuť si rozprávanie sládka Jána Píryho o pive je pre pivného štamgasta zážitkom. Možno niekoho prekvapí, že jeho najobľúbenejším nápojom je voda z kohútika, ktorú si večer natočí do pollitrového džbánika a ráno ho nalačno vypije. Takéto džbániky si dopraje viackrát za deň.

No a samozrejme je to pivo. Dennú služobnú degustáciu piva považuje len za ovlaženie jazyka a sústredenie sa na desiatky detailov. Vždy mu však dobre padnú zo dve pivká po práci. Vtedy si ich vychutná a snaží sa zabudnúť na „chorobu z povolania“ – sledovanie kvality piva na ceste od brán podniku až po naplnený pohár v reštaurácii či pivárni

Podľa Jána Píryho sa z piva nepriberá. Takzvané pivné brucho vzniká z kalorických pochúťok, ktoré si ľudia radi doprajú k tomuto nápoju. Pivo neobsahuje tuky ani cholesterol, má vysoký obsah draslíka, horčíka, fosforu, mnoho stopových prvkov a naopak, relatívne málo sodíka.

Pivo je zdravý nápoj

Chmeľový mok je navyše zdrojom vitamínov, prevažne skupiny B – obsahuje niacín, kyselinu pantoténovú, pyridoxín, riboflavín, kyselinu listovú, menšie množstvo tiamínu a biotínu. Pomer vápnika a horčíka v tomto nápoji pôsobí aj proti vzniku žlčových a močových kameňov. Podmienkou priaznivého vplyvu piva na človeka je však jeho mierna konzumácia.

Na celkový profil piva má vplyv rovnaká kvalita všetkých vstupných surovín, rovnaká dávka určených odrôd chmeľu, rovnaký kmeň kvasiniek a prísne dodržiavanie celej výrobnej receptúry. Chuť a charakter piva teda nie sú späté s miestom, kde sa pôvodne varilo. Taktiež by sa nemal preceňovať význam vody.

„Pre optimálny priebeh všetkých procesov výroby musí voda spĺňať určité kritériá, ale tie je dnes možné dosiahnuť zariadeniami na úpravu vody,“

vyjadril sa Ján Píry.

Dodal, že pre výrobu piva plzeňského typu, ku ktorému patrí väčšina značiek vyrábaných na Slovensku, je ideálna mäkká voda. Aj keď to síce nie je bežné, v súčasnosti sa na trhu vyskytujú aj pivá s pridanými umelými látkami a náhradkami, záleží to však na konkrétnej značke.

Pivo je vhodné pre každého dospelého človeka

Rozoznať pivo vyrobené výlučne z prírodných surovín, teda zo sladu, vody a chmeľu s pomocou kvasiniek, od nápoja s pridanými umelými látkami je jednoduché – stačí sa pozrieť na etiketu s ingredienciami.

Nie je však možné odlíšiť kyslé a zásadité pivo – zásadité sa totiž nedá vyrobiť. Všetky pivá sú kyslé, avšak s rozličnou úrovňou pH, čo môže pri niektorých z nich vyvolať pocit zásaditej chuti.

Sládok Píry nevidí rozdiel medzi tým, či pivo je vhodný nápoj pre mužov alebo ženy:

Myslím si, že pivo je vhodný nápoj pre každého dospelého človeka, tak pre muža ako aj pre ženu. Tak ako pre muža máme obvykle pripravenú pollitrovú fľašu piva, tak pre ženu je k dispozícii fľaša tretinkového piva. Pivo je veľmi zdravý a výživný nápoj. Nebolo by správne selektovať na základe pohlavia. Pivo je zdravý nápoj, pokiaľ vie človek v správnom momente prestať a aj v tomto smere si hranicu – rozumnej konzumácie piva strážime.

Podľa neho dve pivá, dvanástky, sú bezpečná denná dávka, aby sa komplexne prejavil pozitívny efekt pitia piva.

Krátky rozhovor s Jánom Pírym

Obchodný sládok Plzeňský Prazdroj Slovensko Ján Píry nám po bystrickom stretnutí odpovedal na pár otázok.

Prečo ste sa rozhodli prísť práve do bystrického INN Clubu?

„Našou podmienkou je, že si vyberáme reštaurácie, kde sa čapuje kvalitné pivo, aby sme tu urobili pre hostí večer so sládkom. Ak je na prevádzke dobre postarané o kvalitu čapovaného piva, potom sa nám lepšie robia aj prezentácie, ktoré prebiehajú v správnom duchu a rytme.“

Ako hodnotíte kvalitu piva v tomto podniku?

„V bystrickom INN Clube majú od nás certifikát, čo je dôkaz, že prevádzka je v dobrých rukách čo sa týka kvality piva, personál pozná správne spôsoby čapovania a načapované pivo spĺňa naše atribútu – pena je krásne hustá smotanová, lúpivá na skle. Pivo jednoducho neoklamete. Keď sa necíti v pohári dobre, tak nám to vie dať najavo svojou rečou. Keď sa naopak cíti v pohári komfortne, tak nám to povie tým, že je v ňom krásna rezkosť, pena ulpieva, pivo krúžkuje, je na ňom krásna pivná krajka. Tak by to malo byť.“

Často musíte v diskusii s návštevníkmi vyvracať viacero mýtov o pive, ktoré sa vžili?

„Okolo piva existuje veľa mýtov a poloprávd, ľudia sa potom na to pýtajú. Som rád, že ich to zaujíma a chcú vedieť pravdu od človeka, ktorý s tým pivom pracuje. Potom si dajú svoje myšlienky do nejakého kontextu a odkonzultujú to so mnou. Vlastne preto to aj robíme, aby to nebolo len o tých ľuďoch, ktorí to pivo čapujú a starajú sa o jeho kvalitu, ale samozrejme aj o našich spotrebiteľoch, ktorí to pivo pijú. Tí sú síce tí poslední v reťazci, ale najdôležitejší.“

Boli aj nejaké otázky z publika, ktoré Vás prekvapili?

„Dostal som napríklad otázku, či pivo môže byť aj zásadité alebo len kyslé, ako je to s energetickou hodnotou piva. Len od piva sa nepriberá, ono nemá veľa energie. Jeho zradnosť je v tom, že stimuluje chuť k jedlu a má veľmi dobrú pitelnosť, teda koľko ho dokážeme vypiť pri nejakej fyziologickej danosti človeka. To treba mať pod kontrolou, lebo tie kalórie sa nám po viacerých pivkách môžu sčítavať.“

Autor: (bat), Foto: redakčné a ilustračné