História Banskobystrickej latky III. – posledné štyri ročníky

ŠPORT
1 /

V sobotu 9. februára sa v športovej hale na Štiavničkách uskutoční jubilejný 25. ročník populárnej a vo svete obľúbenej Banskobystrickej latky. Ako už isto viete, pod Urpín znovu zavítajú poprední európski a svetoví výškari a výškarky. Bystricoviny vám pri príležitosti tohto jubilea skrátene približujú toto podujatie od jeho vzniku až po súčasnosť tak ako ho videl a zmapoval Jozef Ivan. Ponúkame vám tretiu časť – teda posledné štyri ročníky.

Banskobystrická latka

Ako sme už písali v prvej časti článku História Banskobystrickej latky I. /prečítať si môžete tu: https://www.bystricoviny.sk/atletika/historia-banskobystrickej-latky-i-prvych-desat-rocnikov/ / a taktiež v druhej časti článku História Banskobystrickej latky II. /prečítať si môžete tu: https://www.bystricoviny.sk/atletika/historia-banskobystrickej-latky-ii-druhych-desat-rocnikov/ /s myšlienkou organizovať v Banskej Bystrici halové podujatie v skoku do výšky sprevádzané hudbou prišiel bývalý slovenský reprezentant v skoku do výšky, atlét Armádneho  strediska vrcholového športu Dukla Banská Bystrica Ľubomír Roško. Okrem neho boli pri zrode i Róbert Rozim, Július Nyarjáš a Róbert Ruffíni. V súčasnosti je Banskobystrická latka známa po celom svete, vlani sa umiestnila v TOP 10-ke všetkých halových atletických mítingov na planéte Zem. V spomínaných dvoch článkoch sme Vám priblížili dvadsať podujatí tohto mítingu, teraz nasledujú ročníky 21. až 24.

  1. ročník Banskobystrická latka – 4. 2. 2015

Toto podujatie, ktoré sa malo uskutočniť v roku 2014 bolo pre finančné problémy preložené na rok 2015. V doterajšej histórii to bol najvydarenejší ročník.

V súťaži žien zvíťazila Alessia Trostová z Talianska výkonom 196 cm pred Anou Šimičovou z Chorvátska a Svetlanou Školinovou z Ruska, ktoré sa výkonom 194 cm delili o druhé miesto .Za nimi rovnakým výkonom 194 cm skončila Ruth Beitiaová zo Španielska.

Rekord mítingu v súťaži mužov vytvoril výkonom 240 cm, čo bol zároveň svetový výkon roka 2015 Katarčan Mutaz Essa Baršim. Druhý skončil Andrij Procenko z Ukrajiny s 233 cm, tretí Ivan Uchov z Ruska – 231 cm, štvrtý Alexej Dmitrik z Ruska taktiež 231 cm, piaty Donald Thomas z Bahám, ktorý sa rovnako prehupol cez latku 231 cm. No a napokon šiesty skončil domáci pretekár Matúš Bubeník rovnako s 231 cm. Po Róbertovi Ruffínim a Michalovi Kabelkovi sa tak stal tretím Slovákom, ktorí preskočili túto výšku.

V doterajšej histórii Banskobystrickej latky to bol početne najväčší a i na podujatiach vo svete málo vídaný jav, aby až šesť pretekárov prekonalo hranicu svetovej extratriedy – teda 230cm. A to ešte v súťaži neskákal vedúci pretekár svetových tabuliek roka 2015 Talian Marco Fassinotti, ktorý si v rozcvičke podvrtol členok. Uvedený míting bol opäť vyhlásený za najlepší výškarský míting na svete.

  1. ročník Banskobystrická latka – 4. 2. 2016

Organizátori podujatia v snahe spropagovať skok do výšky a podnietiť u mládeže záujem o toto skokanské podujatie usporiadali deň pred mítingom v obchodnom centre Európa SC súťaž pre žiakov banskobystrických základných a stredných škôl pod názvom „Preskočme spolu Urpín“.  Záujem o toto podujatie a jeho výsledky prekvapili i jeho organizátorov. Po ich sčítaní účastníci podujatia preskočili nielen Urpín /510m.n.m/ ale i dva ďalšie najvyššie kopce v okolí Banskej Bystrice – Suchý vrch /810m.n.m/ a Pánsky diel /1100m.n.m/.

Čo sa týka samotnej výškarskej súťaže, víťazkou ženskej kategórie sa stala Doren Amataová, víťazka Afrických hier a finalistka majstrovstiev sveta 2011 a 2015 z Nigérie výkonom 195 cm. Druhé miesto obsadila zverenkyňa Stefana Holma. Ten sa do Banskej Bystrice vrátil po ôsmich rokoch ako hosť a zároveň ako tréner Sofie Skoogovej. Švédka zaznamenala výkon 193cm.Tretia bola výkonom 191 cm Michaela Hrubá z Českej republiky.

V súťaži mužov to bol taliansky súboj, v  ktorom nakoniec zvíťazil Gianmarko Tamberi výkonom 235 cm pred krajanom Marcom Fassinottim, ktorý tiež zdolal 235cm, a tretím Donaldom Thomasom z Bahám – 233 cm. I ďalší traja pretekári prekonali 230 cm a vyrovnali tak počet pretekárov, ktorí sa v uplynulom roku dostali cez 230cm. Štvrtý skončil Robbie Grabarz z Veľkej Británie – 233cm, piaty Matúš Bubeník (Slovensko) – 230 cm a šiesty Kostadinos Baniótis z Grécka – 230 cm.

  1. ročník Banskobystrická latka – 8. 2. 2017

Tento ročník banskobystrického mítingu vojde do histórie ako ročník, ktorý mal v súťaži mužov dvoch víťazov. Reprezentant Poľska Sylwester Bednarek a olympijský víťaz z Ria de Janeiro Kanaďan Derek Drouin skočili zhodne 233 cm. Keďže mali rovnaký i počet pokusov, nasledovať malo rozoskakovanie. Obaja sa však dohodli, že rozoskakovanie nebude a tak organizátori vyhlásili dvoch víťazov. Na ďalších miestach skončili Pavel Sileverstau z Bieloruska – 231 cm a Donald Thomas z Bahám – 231 cm.

V súťaži žien si víťazstvo vybojovala Iryna Heraščenková z Ukrajiny výkonom 193 cm pred krajankou Juliou Levčenkovou, ktorá skočila 189 cm. Tretia v poradí bola olympijská víťazka z roku 2016 v Rio de Janeiro Ruth Beitiaová zo Španielska. Tá preskočila latku na výške 189 cm.

  1. ročník Banskobystrická latka – 6. 2. 2018

O podujatie bol vlani veľký záujem a tak atletickí priaznivci z 87 krajín sveta ho mohli priamo sledovať prostredníctvom internetového streamu. Veľkým favoritom a magnetom bol predovšetkým Katarčan Mutaz Essa Baršim, majster sveta z roku 2017 z Londýna a rekordér tohto podujatia výkonom 240cm.

Veľkým prekvapením súťaže mužov bol výkon Číňana Ju Wanga, ktorý si na podujatí vytvoril nový osobný rekord a rovnakým výkonom 231 cm odsunul na druhé miesto Katarčana Baršima. Tretie miesto patrilo Donaldovi Thomasovi z Bahám za rovnaký výkon 231 cm.

V súťaži žien si prvenstvo vybojovala Ruska Marija Lasickienéová štartujúca na podujatí so štatútom nezávislej atlétky výkonom 202 cm. Druhá výkonom 194 cm bola Levern Spencerová z ostrova Svätá Lucia a tretia výkonom 191 cm Alessia Trostová z Talianska. Aj ďalšie tri pretekárky Michaela Hrubá z Česka, Mirela Demirevová z Bulharska a Sofie Skoogová zo Švédska preskočili 191 cm.

Zhodnotenie podujatia

V závere veľmi stručného priblíženia uplynulých 24-och ročníkov Banskobystrickej latky treba poďakovať i tým, ktorí sa v jej doterajšej histórii zaslúžili o to, že toto podujatie si získalo významné postavenie nielen na Slovensku ale i vo svete. Veľký podiel na tom mali Karol Materný, Mirka Rošková, Vlasta Nemcová, Rastislav Hrbáček, Jozef Polešenský, Alfonz Juck, Ján Miškovič, Žaneta Hroncová, Radovan Mišík, Róbert Rozim, Pavol Blažek, Karol Poláček, Beata Hiadlovská, Peter Krška, János Angyal, atletickí činovníci z maďarského Šalgotarjánu a desiatky ďalších nemenovaných ľudí, ktorí pomáhali toto podujatie zabezpečovať.

Až história zhodnotí prínos Banskobystrickej latky a od roku 2007 i jej neoddeliteľnej súčasti – Latky 5 miest – podujatia, ktoré vzniklo z podnetu Ľubomíra Roška a Radovana Mišíka v snahe pomôcť rozvoju a popularite výškarského skokanského športu  a vyhľadávaniu výškarských talentov na Slovensku. Jeho prvý ročník sa uskutočnil v roku 2007 a pomáhali ho zabezpečovať v Dolnom Kubíne Barnabáš Üvegeš, v Brezne Roman Snopko, v Martine Rudolf Honner, v Lučenci Daniel Pauko a v Banskej Bystrici Radovan Mišík. O rok neskoršie k nim pribudla i Nitra, kde podujatie zabezpečoval Maroš Salva a neskoršie sa uskutočnilo i v Bardejove, Košiciach a v Bratislave. Tohto roku sa uvedené podujatie pretransformovalo na Jumperiu, ktorej cieľom je zachovať myšlienku hľadania talentov a rozšíriť ju okrem výšky i o ďalšie skokanské disciplíny. Podujatie prevzalo Vojenské športové centrum Dukla a jeho garantom sa stal Michal Škvarka.

Pre priaznivcov Banskobystrickej latky sa na jeseň tohto roku pripravuje vydanie obrazovej publikácie, ktorá bude podrobnejšie zachytávať priebeh všetkých dvadsiatich piatich uskutočnených ročníkov tohto podujatia.

Autor: Jozef Ivan + (cb - úprava), Foto: archív Bystricoviny