Fantastické preteky SP na Morave: Kuzminová prvá, Fialková druhá!

ŠPORT
5 /

Banskobystrická  biatlonistka Anastasia Kuzminová zvíťazila v pretekoch s hromadným štartom žien na 12,5 km v rámci Svetového pohára v českom Novom Meste na Morave. No a ďalšia bystrická pretekárka Paulína Fialková skončila na skvelom druhom mieste. Pre náš biatlon je to z tohto pohľadu historický úspech!

Trojnásobná olympijská víťazka Anastasia Kuzminová dlhodobo žijúca v našom meste pod Urpínom sa môže tešiť zo 14. víťazstva. Nadviazala na zlatú medailu v pretekoch s hromadným štartom zo ZOH 2018 v Pjongčangu.  Po´dme ale po poriadku k priebehu pretekov.

V Novom meste na Morave boli 4 stupne, sneh bol mäkký, mal teplotu jedného stupňa, ťažšie sa teda bežalo, no parádna divácka kulisa hnala všetkých 30 štartujúcich vpred a dodávala biatlonistkám energiu.

Presne 20 výstrelov začali ukrajovať biatlonistky na prvej ‚ležke‘ v takmer ideálnych bezveterných podmienkach. Kuzminová si 150 m navyše pripísala chybou na štvrtom terči, no Paulína Fialková bola bezchybná a zaradila sa na 3. priebežnú priečku, keď až 10 žien odstrieľalo bezchybne, Kuzminová bola 16-ta, 26,8 sekundy za vedúcou Wiererovou.

V druhej streľbe ležmo boli slovenské biatlonistky stopercentné, viedla Wiererová pred P. Fialkovou (+0,6), šiesta bola Kuzminová (+13,3), no skvele bežala a na tretiu streľbu prišla už prvá s náskokom cez päť sekúnd pred reprezentačnou kolegyňou Fialkovou.

Tretiu streľbu, stojkovú, začala teda ako prvá Kuzminová a hneď za ňou P. Fialková. Kuzminová mala pevnú ruku, P. Fialková minula piaty terč, takže na medzičase viedla Wiererová pred Kuzminovou (+4,5), piata bola P. Fialková (+29,1). Na trati si však obe Duklistky počínali fantasticky. Na strelnicu prišla Nasťa prvá s takmer 15 sekundovým náskokom, Paulína už tretia!

V záverečnej streľbe stojmo sa už mierilo na víťazstvo, alebo na medailové umiestenie. Kuzminová netrafila prvý terč, potom bola opatrná, vyčkávala pred dvoma ranami, Wiererová minula druhý terč, rovnako ako P. Fialková. Na medzičase bolo poradie Kuzminová, Wiererová (+0,7), P. Fialková (+17,4) a Chevalierová (+21,9). V poslednom bežeckom okruhu však vládla bežecky perfektná Anastasia Kuzminová, ktorá si v kariére pripísala 14. víťazstvo v kariére, nedala žiadnej pretekárke za sebou ani najmenšiu šancu. K vynikajúcemu výkonu sa vybičovala aj Paulína Fialková. V kopci pred cieľom trhla Wiererovú, odrazila nástup Chevalierovej a do cieľa prišla druhá: Neuveriteľné pocity sa miešali v celom areáli, keď boli obe bystrické biatlonistky pri sebe v takejto pozícii.

Nasťa Kuzminová pre RTVS povedala:

„Pocity sú neskutočné. Celé preteky som išla s tým, že strašne chcem dopriať fanúšikom na Slovensku i doma v Rusku najkrajší darček na Vianoce – víťazstvo, to bolo aj moje želanie a sa mi splnilo. Ako športovkyňa som lepší darček nedokázala vymyslieť. Aj keď to neboli dnes štyri nuličky, no prvá priečka určite poteší ľudí v tomto predvianočnom víkende. Veľa driny som obetovala, aby som tento výsledok dosiahla, teraz sa to všetko odzrkadlilo v preteku a preto sa tomu veľmi teším. Počas vianočných sviatkov sa musím zamerať na streľbu, aby som aj na strelnici bola úspešná, nielen v behu. Ak budú nuličky, tak pribudne viac pódiových umiestnení.“

Anastasia sa vyjadrila aj k druhej priečke Paulíny Fialkovej:

„To znamená, že môj čas v tomto športe končí a ja mám za seba dobrú nástupkyňu. Paulína ako vidíme je už etablovaná v prvej desiatke, patrí do top svetovej úrovni, teším sa s ňou.“

Paulína Fialková si pripísali tretie druhé miesto v rámci pretekov Svetového pohára, znovu tak siahala na prvenstvo, ktoré jej zatiaľ nebolo dopriate. Napriek tomu pre RTVS povedala:

 „Som spokojná. Ja som ani nesnívala, že môžem mať takýto skvelý začiatok sezóny. Dnes sa mi to potvrdilo a určite budem pekne ´Vianocovať´. Prajem všetkým na Slovensko šťastné a veselé Vianoce. V závere týchto pretekov som veľmi chcela ísť aspoň na druhé miesto a keď má človek skvelú formu, tak sa jej nevie zbaviť, treba ju využiť, lebo čo keď už nepríde? Celý tento ´sveťák´ v Novom Meste na Morave je pre mňa zážitkom. Atmosféra sa tu nedá opísať slovami, som divákom veľmi vďačná ako ma povzbudzovali a fandili mi, aj oni ma vyburcovali k tomu, aby som dala takýto finiš. Teraz si musím oddýchnuť a potom sa uvidí, aké výsledky sa v novom roku dostavia. Nechcem nad tým teraz uvažovať (úsmev).“

K úspechu svojich zverenkýň sa vyjadrili pre RTVS aj ich tréneri. Daniel Kuzmin povedal:

„Bol to výnimočný výkon. Nasťa dokázala, že nie je náhodou olympijskou víťazkou v tejto disciplíne a že patrí stále k svetovej špičke. Neboli dnes super ideálne podmienky v Novom Meste na Morave, Nasťa spravila dve chyby, no to bolo dnes v pohode a môžeme byť šťastní. Veľa ľudí už odpisovalo Nasťu, že už nedosiahne na najvyššie miesta a vidíte, nie je to pravda.“

Trénerka Paulíny Fialkovej Anna Murínová uviedla:

„Boli to nervy na strelnici, škoda jednej rany, mohli sme to vyhrať ako Nasťa, ale je to pekný zážitok. Paulína bojovala, hlavne v cieľovej rovinke, bojovala zo všetkých síl i keď jej výkon nebol najlepší. Ak podá ten najlepší výkon, tak verím, že z toho bude konečne aj prvé miesto.“

Výsledky:

Preteky s hromadným štartom žien na 12,5 km: 1. Anastasia Kuzminová 35:34,4 (2), 2. Paulína Fialková (obe SR) +12,1 s (2), 3. Anais Chevalierová (Fr.) +13,3 (3), 4. Dorothea Wiererová (Tal.) +20,1 (1), 5. Mona Brorssonová (Švéd.) +36,3 (2), 6. Ingrid Landmark Tandrevoldová (Nór.) +45,8 (3)

Priebežné hodnotenie SP (8 z 26 pretekov): 1. Wiererová 381, 2. P. FIALKOVÁ 345, 3. Vittozziová  276, 4. Mäkäräinenová 268, 5. Hojniszová 242, 6. Röiselandová 237, 7. KUZMINOVÁ 237, …62. I. FIALKOVÁ 14

Autor: (bl), Foto: Zdroj TASR