Jozef Gönci z Dukly a SOV štátnym tajomníkom ministerstva školstva

SPRÁVY
1 /

Podľa rozhodnutia vlády SR tretím štátnym tajomníkom na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu SR bude úspešný športový strelec Jozef Gönci, dlhoročný člen Dukly Banská Bystrica a viceprezident Slovenského olympijského výboru (SOV). Náplňou jeho práce by malo byť plnenie úloh v športovej oblasti.

Úspešný športovec bystrickej Dukly zakotví na ministerstve

Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová o Gönciho poslaní uviedla:

Rezort je obrovský. Sú tam tri veľmi rôzne agendy a ten štátny tajomník nás posilní v tom, aby sme sa mohli ešte viac venovať športu Jozef Gönci by sa mal zameriavať na šport ako celok. Pozornosť by mal venovať aj mládežníckym športovým kategóriám. Táto funkcia je vítanou posilou na našom ministerstve.“

Podľa SNS, ktorá Gönciho nominovala na tento post, je tretí štátny tajomník úvodným krokom k tomu, aby raz na Slovensku bolo zriadené Ministerstvo pre šport a cestovný ruch.

Jednou z prvým úloh nového štátneho tajomníka má byť podľa nej zriadenie dobrovoľných športových poukazov pre deti v športových kluboch. Rodič a zamestnávateľ by sa na nich mohli podieľať do výšky 500 eur a boli by oslobodené od odvodov a daní. Detaily návrhu chcú národniari predstaviť v najbližšom období. Gönci by mal do funkcie nastúpiť od 7. januára 2019. V súčasnosti má rezort školstva dvoch štátnych tajomníkov.

jozef gonci1

Mediátor v spore sestry Fialkové versus SZB

Nedávno sa Jozef  Gönci na pôde SOV ako mediátor výrazným spôsob podieľal na zmieri v spore medzi Slovenským zväzom biatlonu a sestrami Fialkovými vo veci podpisu zmluvy. Po úspešnom rokovaní skonštatoval:

Sedeli sme spolu jedenásť hodín, ale tomuto rokovaniu predchádzali stovky hodín debát. Snažili sme sa ochrániť česť slovenského športu. Dnešok bol pre nás veľmi dôležitý z pohľadu zastavenia demolácie verejnej mienky voči slovenskému športu a biatlonu. Za SOV môžem deklarovať, že sme nikdy neprestali veriť, že túto zmluvu sa dnes podarí podpísať. Urobili sme pre to všetko. Športu sa môžeme pozrieť pokojne do očí a všetky pochybnosti, že šport si nevie upratať vo vlastnej kuchyni, sme týmto maratónom diskusií vyvrátili.“

Aj vďaka Göncimu mohli obe sestry, členky VŠC Dukla Banská Bystrica, reprezentovať Slovensko  na pretekoch Svetového pohára, na ktorých dosahuje Paulína Fialkové skvelé výsledky a po prvých dvoch podujatiach je na skvelom treťom mieste celkového poradia.

jozef gonci

Jozef Gönci

Je slovenský športový strelec, dlhoročný člen Dukly Banská Bystrica a viceprezident SOV.  ktorý získal bronzové medaily na olympijských hrách v roku 1996 a 2004.  Jeho disciplínami v Dukle pod vedením trénera Vlastimila Veselku boli vzduchová puška  a ľubovoľná malokalibrovka. Narodil sa 18. marca 1974 v Košiciach.

Gönciho účasť na OH: Atlanta 1996 – 3. v ľubovoľnej malokalibrovke 60, 5. v ľubovoľnej malokalibrovke 3×40, 28. vo vzduchovej puške 60; Sydney 2000 – 8. v ľubovoľnej malokalibrovke 3×40, 11. vo vzduchovej puške 60; Atény 2004 – 3. vo vzduchovej puške 60, 4. v ľubovoľnej malokalibrovke 60, 9. v ľubovoľnej malokalibrovke 3×40; Peking 2008 – 16. v ľubovoľnej malokalibrovke 60, 37. v ľubovoľnej malokalibrovke 3×40, Londýn 2012 – 31. v ľubovoľnej malokalibrovke 3 x 40, 31. vo vzduchovej puške 60, 39. v ľubovoľnej malokalibrovke 60.

jozef gonci4

Jozef Gönci sa stal ikonou slovenského strelectva a jedným z najúspešnejších športovcov v histórii samostatného Slovenska. Od roku 1995, kedy sa začal zúčastňovať seniorských súťaží, získal 70 medailí z vrcholových podujatí. Za svoju bohatú kariéru okrem olympijských medailí získal niekoľko titulov z majstrovstiev Európy a Svetového pohára.

Štyrikrát získal na európskom šampionáte zlatú medailu, so striebrom odchádzal takisto štyrikrát a dvakrát sa mu na ceste domov hompáľal na krku bronz. Na pretekoch Svetového pohára získal šesť prvenstiev a jedno 3. miesto. V roku 1999 sa stal celkovým víťazom Svetového pohára.

So súťažením sa Gönci rozlúčil na OH v Londýne v roku 2012. Je držiteľom niekoľkých významných ocenení či už na Slovensku alebo vo svete. V rokoch 1998 a 1999 získal ocenenie Najlepší strelec sveta, pridal k nemu aj 2.miesto v ankete o Najúspešnejšieho športovca SR. Ocenenie Najlepší strelec SR získal v rokoch 2002 a 2007.

jozef gonci3

 

Zdroj: (tom) a TASR, Foto: ilustraččné