Duklista Lomnický ide pred ME 2018 do spolupráce so svetovou jednotkou Fajdekom

ŠPORT
0 /

Piaty kladivár z minuloročnej olympiády v Riu de Janeiro Marcel Lomnický bude aj naďalej spolupracovať s poľskou tréningovou skupinou Jolanty Kumorowej, čiže aj s jej lídrom, svetovou jednotkou Pawlom Fajdekom.

Predbežná dohoda s Poliakmi znie až do olympiády 2020 v Tokiu, no spoluprácu budú každý rok obe strany prehodnocovať.  Dôležité je, že v príprave na nasledujúcu atletickú sezónu s vrcholom na ME 2018 v Berlíne Lomnický môže trénovať a pripravovať sa so svetovým lídrom Pawlom Fajdekom. Pre oficiálny web Slovenského atletického zväzu (SAZ) uviedol:

„Dôležité je, že netrénujem sám. Takto je to oveľa lepšie pre mňa aj pre Pawla. Jeho program prípravy, v ktorej dáva dosť veľký dôraz na správnu a efektívnu techniku, mi vyhovuje. Verím, že spolupráca s Fajdekom sa výrazne prejaví ak nie o rok, určite o dva. Myslím si, že vďaka príprave s Poliakmi sa môj potenciál a šanca na lepší výkon i výsledok zvyšuje. Verím, že už o rok to bude lepšie ako v tejto sezóne.“

V tomto roku 32 ročnému kladivárovi banskobystrickej Dukly spoločné tréningy s Fajdekom nepriniesli očakávané benefity. Nezlepšil si osobný rekord 79,14 m spred troch rokov a nevylepšil ani najlepší výsledok na majstrovstvách sveta – 8. miesta v Moskve 2013 a Pekingu 2015. V Rusku na svetovom šampionáte skončil až trinásty, pretože tesne nepostúpil z kvalifikácie. Pri obhliadnutí sa za sezónou dodal:

„Vôbec som si nepripúšťal, že sa nedostanem do finále. Kvalifikáciu som podcenil, nebral ju tak vážne ako kedysi, keď som jej prikladal výrazne väčší význam a musel som o finále tuho bojovať. Nastúpil som na ňu s odhodlaním hodiť jeden, nanajvýš dva pokusy, a potom vo finále to naplno rozbaliť. Predčasne som sa sústredil na finále. Je to pre mňa poučenie do budúcnosti.“

Lomnický má v pláne absolvovať v kladivárskom sektore päť sezón. Splniť si chce dva dlhodobé ciele: prekonať 80-metrovú hranicu a získať na vrcholnom podujatí medailu. Držme mu teda vo farbách Dukly a slovenskej reprezentácie palce.

Autor: (bl), Foto: ilustračné, archívne