Kotlebove čudné výberové konania na opravu ciest za takmer 10 miliónov eur

SPRÁVY
3 /

Pár mesiacov pred regionálnymi voľbami vyhlásil Banskobystrický samosprávny kraj 15 tendrov na opravu ciest II. a III. triedy v sume 9,74 milióna eur. Za  tri dni z nich vyhrala nenápadná trenčianska firma  9 tendrov za viac ako 5 miliónov eur.

Víťaz väčšiny tendrov doteraz nemal s cestami nič spoločné

Miliónové zákazky  získala firma Renomont Profi s.r.o. so sídlom v Trenčíne.  Podľa zverejnených údajov má do štyroch zamestnancov, jedno rýpadlo a  ročný obrat okolo 300 tisíc eur. Podľa miestnych obyvateľov sa táto firma orientuje hlavne na zateplenia a rekonštrukcie malých objektov, ako sú rodinné domy.

Banskobystrický samosprávny kraj vyhlásil celkovo 15 tendrov na opravu ciest v jeden deň. Kraj hľadal stavebníkov cez elektronickú aukciu a na elektronickom trhovisku uverejnila tendre 19. júna popoludní, firmy museli odovzdať ponuky najneskôr 23. júna do 8. hodiny rannej.

Záujemcovia tak mali na prípravu ponúk reálne iba tri dni. Deväť zákaziek získala práve spoločnosť Renomont z Trenčína. V jednotlivých tendroch sa ponuky sa podliezali doslova o jedno euro. V štyroch prípadoch súťažila trenčianska firma s košickým stavebníkom, ktorý z boja vycúval po tom, čo Renomont takto zľavnil svoju ponuku. Konateľ spoločnosti z Košíc napokon priznal, že sa na aukcii sa zúčastnili iba formálne.

Keď  redaktor TV Markíza hľadal úspešnú firmu na jej oficiálnej adrese, konateľ  RENOMONT Profi s.r.o. Ľudovít Činčala sa zatajil. Neskôr nemal čas na novinárske otázky a odišiel z firmy autom.

Úrad BBSK je spokojný

Riaditeľ úradu BBSK Milan Uhrík k super rýchlym tendrom pre TV Markíza uviedol:

„Ja si myslím, že som spokojný. Čo sa týka cenového hľadiska, tak sa nám to podarilo vysúťažiť za rekordne nízke ceny, v rovnakých cenových úrovniach, ako to bolo minulý rok.“

Či je to naozaj tak, sa bez odborného posúdenia nedá overiť. 15 rekordne rýchlych výberových konaní za 9,74 milióna eur však vyvoláva viacero pochybností. Stavebné firmy sa o tendroch dozvedeli v pondelok popoludní a v piatok ráno bolo po aukciách.

Tam nejaká obhliadka priestorov alebo tých ciest ani nie je nutná a že sa to dalo stihnúť, o tom svedčia aj ponuky, ktoré sme dostali, čiže boli firmy, ktoré to očividne stíhali a dalo sa to spraviť, takže treba pracovať,“

dodal Uhrík.

Zákon o verejnom obstarávaní

Ten hovorí, že tender musí obsahovať niekoľko lehôt na predkladanie cenových ponúk. V prípade stavebných úprav majú uchádzači štandardne 25 dní. Ak ide o bežne dostupné tovary či služby, zákon ukladá iba minimálnu lehotu 72 hodín, ktorá môže byť neskôr predĺžená.

Účel elektronického trhoviska tkvie v drobných objednávkach. Obchody presahujúce hodnotu 5,2 milióna eur, by sa cez e-aukcie vykonávať nemali. Banskobystrický samosprávny kraj túto podmienku obišiel tak, že tendroval 15 zákaziek, pričom ani jedna neprekročila túto hranicu.

Hovorca Úradu pre verejné obstarávanie Ján Mažgút poznamenal,  že trojdňová lehota dňová  na predkladanie ponúk nie je  adekvátna:

„Na ten rozsah prác a vypracovanie konkrétnej relevantnej ponuky sú 3 dni určite málo. Na základe medializovaných informácií, ako aj čerstvo doručeného podnetu úrad vyhodnotí situáciu zvolí ďalší postup resp. výkon kontroly.“

 Predseda BBSK Marian Kotleba, ktorý sa rád stavia do pozície poctivého a čestného politika, o čudných cestných tendroch mlčí a nechá komunikovať len svojho riaditeľa úradu. Zrejme to bude musieť vysvetľovať ÚVO a krajským poslancom.

Zdroj: (tom), Foto: ilustračné